Veelgestelde vragen

Hieronder vind je het antwoord op veelgestelde vragen over vluchtelingen en asielzoekers.

Over VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk ondersteunt en begeleidt vluchtelingen in Nederland. Wij staan ze bij tijdens de asielprocedure, bij gezinshereniging en bij de integratie. Ook komen we lokaal, nationaal en in Europa op voor de rechten en belangen van vluchtelingen.

Vluchtelingen algemeen

Een vluchteling is iemand die zijn of haar land van herkomst ontvlucht vanwege oorlog en geweld of gegronde vrees voor vervolging. Een asielzoeker is iemand die een ander land om bescherming vraagt door een asielverzoek in te dienen. De meeste vluchtelingen beginnen dus als asielzoeker. Wanneer iemand de vluchtelingenstatus krijgt, noemen we diegene ook wel een statushouder.

Vluchtelingen in Nederland

Eind 2023 zijn er volgens UNHCR 237.767 vluchtelingen in Nederland. Dat is een stijging van 2.842 ten opzichte van 2022. Een derde van de asielaanvragen is van Syriërs, daarna zijn de grootste groepen Turken en Eritreeërs. 

Vluchtelingen in Europa

In 2023 vroegen 1.049.020 mensen bescherming aan in Europa. Maar liefst 31% deed dat in Duitsland, wat neerkomt op 329.035 aanvragen. Daarna volgen Spanje met 160.460 aanvragen en Frankrijk met 145.095 aanvragen. Nederland staat op een zevende plaats met 38.320 aanvragen.

Opvang en Asiel

Asielzoekers in Nederland moeten zich eerst aanmelden in Ter Apel of één van de andere aanmeldcentra van de IND. Daarna verblijven ze in asielzoekerscentra (azc's). Als er geen ruimte is in de azc’s, worden asielzoekers opgevangen in de noodopvang.

Gezinshereniging

Gezinshereniging is het proces waarmee een vluchteling zijn of haar gezin naar Nederland kan halen. De aanvraag voor gezinshereniging kan pas worden gedaan na het verkrijgen van een verblijfsvergunning. Hierdoor zijn gezinnen vaak jarenlang van elkaar gescheiden. VluchtelingenWerk ondersteunt hen tijdens dit complexe en emotionele proces.

Wonen en werken

Gemeenten zijn verplicht om ieder jaar een aantal vluchtelingen woonruimte te bieden. Zij kunnen immers niet voor altijd in een azc blijven wonen. Statushouders maken echter gebruik van slechts een klein deel van het totaal aantal sociale huurwoningen in een gemeente. Maar liefst 90% van de sociale huurwoningen gaat naar andere woningzoekenden.

Feit of fabel? Test je kennis!

Verdwaald in de discussie over vluchtelingen? Ontdek wat de feiten én de fabels zijn.