Irak: oorlogen en mensenrechtenschendingen

Irak kent een turbulente geschiedenis met vele oorlogen en een brute dictatuur. Na de val van Saddam Hoessein in 2003 ontstond een diepe kloof tussen sjiieten en soennieten. Deze verdeeldheid leidde tot een burgeroorlog, waar later de terreurgroep IS uit groeide. Sjiitische milities hebben de laatste jaren veel macht in een groot deel van Irak.
placeholder

Waarom vluchten mensen uit Irak?

  • Veel Irakezen zijn gevlucht vanwege oorlog en geweld. Na de hevige strijd met IS, waarbij in 2017 alle grondgebied is heroverd, zijn ook vele, overwegend sjiitische milities (weer) actief geworden en ging het geweld door.
  • In Irak is sprake van grove mensenrechtenschendingen, zowel in federaal Irak als in de Koerdische regio in het noorden. Veiligheidsdiensten en milities maken zich schuldig aan marteling en arbitraire arrestaties van personen met (vermeende) banden met IS, maar ook van journalisten en activisten.
  • Het is in Irak onveilig voor soennieten, afvallige moslims en religieuze en etnische minderheden. Ook LHBTIQ+ personen lopen er groot gevaar. Alleenstaande vrouwen zijn kwetsbaar voor seksuele intimidatie, misbruik en eerwraak.

Genocide op de Jezidi's

In 2014 lanceerde IS een gruwelijke aanval op de Jezidi-gemeenschap in het district Sinjar in Noord-Irak. Duizenden mensen werden vermoord, ontvoerd of misbruikt. Tien jaar na deze genocide leven veel Jezidi’s nog steeds onder slechte omstandigheden in vluchtelingenkampen, omdat Sinjar onveilig is en in puin ligt.

Jezidi's die in Nederland asiel aanvragen, kunnen sinds juli 2024 relatief gemakkelijk worden afgewezen. Dat komt doordat de Nederlandse regering heeft bepaald dat de Jezidi's niet voldoende risico lopen in Irak. VluchtelingenWerk is het hiermee oneens, omdat er geen veilige en leefbare opties zijn voor de Jezidi's in Noord-Irak.

placeholder

Irakezen in Nederland

Er wonen in Nederland meer dan 64.000 mensen met een Irakese achtergrond. De eerste vluchtelingen uit Irak kwamen begin jaren '80 en waren veelal van Koerdische afkomst. Zij kregen te maken met veel geweld in hun strijd voor meer autonomie.  

In de jaren ‘90, na de Eerste en Tweede Golfoorlog, nam het aantal asielverzoeken uit Irak sterk toe. Ook vanaf 2005, na de val van Saddam Hoessein, nam dit aantal toe. Er waren op dat moment veel spanningen en grootschalige opstanden in Irak.

Het was midden in de winter, ijskoud, pikdonker, meters hoge golven. Ik zag ouders die hun baby probeerden warm te houden, de paniek en wanhoop omdat dat niet lukte en het kindje stierf.

Noor uit Irak

placeholder

Het verhaal van Noor

‘Het was overleven, elke dag. Op de boot van Turkije naar Griekenland konden twintig mensen, maar het waren er tachtig. Het was midden in de winter, ijskoud, pikdonker, meters hoge golven. Ik zag ouders die hun baby probeerden warm te houden, de paniek en wanhoop omdat dat niet lukte en het kindje stierf. De kustwacht kwam niet. Geen tijd, geen zin, het maakte ze niet uit.'

Lees het volledige verhaal van Noor

Cijfers over Irakese vluchtelingen

  • Wereldwijd zijn 1.8 miljoen Irakezen op de vlucht in 2023. Meer dan de helft van hen verblijft in buurland Turkije. (Bron: UNHCR)
  • In heel Europa werden in 2022 28.340 eerste asielaanvragen door Irakezen ingediend. (Bron: Eurostat)
  • In 2023 vragen 1.495 Irakezen asiel aan in Nederland, in heel 2022 waren dit er 671 (bron: IND Asylum Trends)
  • Op 1 januari 2022 wonen er 67.757 mensen met een Irakese achtergrond in Nederland. (bron: CBS)