Een bakkie doen brengt werelden bij elkaar
Zagen wij elkaar in Utrecht? Bekijk de terugblik!
Café Refuge
Voor het zesde jaar op rij organiseerde VluchtelingenWerk het ontmoetingsevenement Bakkie Doen?, waar vluchtelingen jou een kop koffie én een goed gesprek aanbieden. Dit jaar was je van harte welkom in ons pop-up café Refuge in het Utrechtse Griftpark. En dat kwam niet alleen door de zon die pop-up Café Refuge een gouden glans gaf. Met een groot team enthousiaste vluchtelingen zijn er vele kopjes koffie met bezoekers gedronken, verhalen uitgewisseld en onvergetelijke ontmoetingen geweest.
Bestemming onbekend - een podcast
Heb jij niet alle verhalen kunnen beluisteren of wil je ze graag nog een keer horen? Dat kan!
Beluister hieronder de vluchtverhalen van Julia, Mohab en Parwana.
Aflevering 1. Parwana
De Afghaanse Parwana (22) blikt terug op haar vlucht naar Nederland als meisje van acht. 'Ik woonde anderhalf jaar in verschillende asielzoekerscentra met mijn vader en tante, voordat ik mijn moeder weer kon zien.'
Aflevering 2. Julia
De Oekraïnse Julia (31) vlucht samen met haar dochtertje naar Nederland. 'Ik wist niet of we zouden sterven onderweg. Maar in ieder geval probeerde ik íets om mijn dochter in veiligheid te brengen.'
Aflevering 3. Mohab
De Syrische Mohab (24) vertelt over zijn eenzame vlucht naar Nederland als jongen van zeventien. 'Ik dacht: als ik doodga, dan ga ik dood met mijn eer. En weet ik dat ik heb gevochten tot het einde met mijn woorden.'
Door mijn gesprek met de Syrische Samer leerde ik dat vluchtelingen doodgewone mensen zijn. Dat zij in hun land ook een leven en een carrière hadden. Eigenlijk verschillen we nauwelijks van elkaar, besef ik nu.
Student Wouter (25) voerde verschillende gesprekken en ging eind van de middag vol indrukken naar huis: “Ik vond het heel mooi om deze mensen te ontmoeten. Ik zie ze ook niet alleen als vluchtelingen, ik zie ze als mens en ik ben blij dat deze mensen, waaronder de Syrische Khaled, mij met hun kracht en vriendelijkheid hebben geïnspireerd.”
Ook Conny (80) had een bijzondere ontmoeting met Safa (18), eveneens uit Syrië. Ze kwam zelfs de volgende dag voor haar terug: ‘We hebben gisteren zo fijn gepraat, ik wilde haar nog een keer zien. Safa heeft haar verhaal met mij gedeeld. Dat vind ik heel bijzonder, ze was heel open en ik vind haar zo’n dapper meisje. Zelf heb ik kleinkinderen in dezelfde leeftijd, haar verhaal gaat me echt aan m’n hart.’ Conny en Safa wisselden ook hun nummers uit. ‘We wonen wat ver van elkaar, maar we gaan zeker telefonisch contact houden. Dan kan ik haar helpen met de Nederlandse taal. Om dat goed onder de knie te krijgen, heb je toch Nederlandse vrienden nodig. Ik ben graag een naaste voor Safa’, aldus Conny.
Indrukwekkende experiences
De experience Bestemming Onbekend, met de verhalen van drie vluchtelingen, werd druk bezocht. Odette (53) uit Utrecht beluisterde het verhaal van Julia: ‘Julia vertelde dat ze met haar vriendinnen uit was geweest, een paar dagen voor de oorlog uitbrak. Hoe ze samen muziek hadden geluisterd en gedanst tot drie uur ’s nachts. Niemand wist dat dit de allerlaatste keer zou zijn. Het is juist het alledaagse in Julia’s verhaal dat me zo raakt. Terwijl ik naar haar verhaal luisterde zag ik de kleine jurkjes van haar dochter aan een rek hangen. Ook ik ben moeder, houd van muziekavondjes met vrienden en zou net als Julia alles doen wat in mijn macht ligt om mijn kind te redden. Ik realiseer me nu dat onze verhalen volledig inwisselbaar zijn.