EU-landen mogelijk verplicht om humanitaire visa te verstrekken
Humanitaire visa
Een humanitair visum is bedoeld als veilige en legale manier om naar Europa te kunnen komen met als doel daar asiel aan te vragen. Nu zijn daar nauwelijks mogelijkheden voor. Daarom zien veel vluchtelingen geen andere optie dan veel geld te betalen aan een mensensmokkelaar voor een gevaarlijke reis naar Europa. Vorig jaar kwamen 4.700 mensen om bij zo’n poging om Europa te bereiken. Daarmee is de buitengrens van Europa de gevaarlijkste ter wereld.
Waar gaat deze rechtszaak over?
De zaak draait om een Syrisch gezin dat bij de Belgische ambassade in Libanon om een humanitair visum vroeg. Dit verzoek werd afgewezen. Onterecht, stelt de advocaat-generaal nu in de rechtszaak die inmiddels bij het Europees Hof van Justitie loopt. VluchtelingenWerk is nauw betrokken bij de ondersteuning van deze zaak. Naar verwachting doen de rechters over een maand uitspraak in deze zaak.
Veilige en legale kanalen naar Europa
Veel vluchtelingen sterven tijdens hun reis, of zitten onder erbarmelijke omstandigheden in een uitzichtloze situatie in opvangkampen in de regio van conflicthaarden. Intussen doet Europa er alles aan om te voorkomen dat vluchtelingen hier komen. Lidstaten werpen steeds meer barrières op, of proberen verantwoordelijkheden af te schuiven op landen als Turkije en Libië. Daarom pleit VluchtelingenWerk voor veilige manieren om naar Europa te komen. Naast het verstrekken van humanitaire visa, zouden vluchtelingen via bijvoorbeeld hervestiging of uitgebreide familiehereniging naar Europa moeten kunnen komen. Recent lanceerde VluchtelingenWerk het ‘ Actieplan veilige routes voor vluchtelingen’ , een alternatief voor hoe lidstaten nu omgaan met de vluchtelingencrisis.
- Lees hier meer over een soortgelijke zaak in Nederland
- Lees hier het 'Actieplan Veilige routes voor vluchtelingen'
- In 2014 is op initiatief van VluchtelingenWerk Nederland de Commissie Strategisch Procederen gestart. De commissie wordt gevormd door asieladvocaten en wetenschappers en heeft als doel Nederlandse regelgeving op het terrein van vluchtelingschap en bewijslastverdeling te toetsen aan het Europees recht. Het gaat daarbij om het verkrijgen van helderheid in zaken met een principieel karakter. VluchtelingenWerk hoopt daarmee op beslissingen die voor grotere groepen asielzoekers van belang zijn.