Geslaagde participatieverklaring ‘Speeddate sessies’ in Voorne aan Zee
Als nieuwkomer in Nederland is het niet altijd gemakkelijk om je weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Om statushouders hierbij te ondersteunen heeft de overheid het participatieverklaringstraject bedacht. Dit traject is bedoeld om nieuwkomers kennis te laten maken met de Nederlandse samenleving én hen te helpen bij hun integratie. VluchtelingenWerk Nederland verzorgt deze workshops in diverse gemeenten door heel Nederland. Afgelopen donderdag waren we hiervoor in Voorne aan Zee.
Ervaringsdeskundige trainer
In Voorne aan Zee zijn er meerdere participatieverklaringstraject groepen. Twee groepen van 30 statushouders en gezinsmigranten sluiten samen met trainer Yasser hun traject af in het gemeentehuis van Hellevoetsluis. Yasser is zelf vijf jaar geleden naar Nederland gekomen vanuit Jemen. Ook is hij cliënt geweest bij VluchtelingenWerk en heeft hij het hele participatieverklaringstraject al doorlopen. Vanuit deze ervaring geeft hij nu als ervaringsdeskundige zelf workshops in het Engels, Nederlands en Arabisch.
Er is een opdracht rood wat mag niet in Nederland en groen wat mag wel in Nederland. Bijzonder om te zien dat er meer mag dan dat de cursisten denken
Zes samenwerkingspartners
Het participatieverklaringstraject wordt afgesloten met speeddate sessies met belangrijke samenwerkingspartners van VluchtelingenWerk Voorne aan Zee. Denk bijvoorbeeld aan Maasdelta, Kwadraat, de Bibliotheek, Horizontaal, de Politie en Push Maatjesproject. Tijdens de speeddate kunnen de statushouders en gezinsmigranten op een toegankelijke manier kennis maken met deze organisaties. Hierna weten ze direct waar ze met welke vraag of situatie naar toe kunnen. Dit maakt integratie in de Nederlandse samenleving leuker en makkelijker
Inspirerend om te zien hoe betrokken de statushouders en gezinsmigranten zijn. Vandaag wilde vooral ik de warmte en openheid van de politie aan hen laten zien
Tijdens de pauze zijn de versnaperingen helemaal in Nederlandse sferen met een blokje kaas, oranje ranja en stroopwafels. Er word zelfs tijdens de pauze verder gekletst, vragen gesteld en cursist Mamoun wil zelf graag als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk aan de slag om anderen in zijn situatie te helpen.
De cursisten krijgen op deze manier in een korte tijd een breed beeld van wat deze organisaties aanbieden. Zo kregen we veel vragen over het taalcafé in de bibliotheek.
Divers aanbod in de regio
Marcilene, één van de cursisten, komt uit Brazilië en spreekt nog geen Engels en Nederlands. Ze vond het spannend om naar de allereerste workshop te gaan, maar gelukkig heeft Marcela (ook een cursist) kunnen tolken. Volgende week staat een bezoek aan het taalcafé op de agenda.
Door deze les ben ik meer te weten gekomen over de verschillende organisaties die er zijn in Voorne aan Zee. Waar ik waarvoor terecht kan en de vele leuke initiatieven die georganiseerd worden in deze regio. Dit helpt mij direct op weg!
Feestelijke afsluiting
Na afloop van de speeddatesessie ontvingen de statushouders een certificaat ‘participatieverklaring’. Deze is aan hen uitgereikt door Waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel en wethouder Daan van Orselen. Dit certificaat bevestigt dat zij het participatieverklaringstraject succesvol hebben afgerond en dat zij op de hoogte zijn van de belangrijkste Nederlandse kernwaarden.
Het participatieverklaringstraject en de speeddatesessie zijn belangrijke stappen in de integratie van nieuwkomers in Nederland. Door samen te werken met verschillende partijen en organisaties, biedt VluchtelingenWerk statushouders de kans om hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving en hun toekomst op te bouwen.