Door Nederland afgewezen asielzoeker gearresteerd in Azerbeidzjan

Nieuws, 30 juli 2019
Leestijd, 2 min.
De door Nederland afgewezen asielzoeker Natig Isbatov is binnen enkele dagen na zijn terugkomst in Azerbeidzjan gearresteerd en veroordeeld tot 30 dagen gevangenisstraf. In Azerbeidzjaanse gevangenissen komen vaak martelingen voor. VluchtelingenWerk Nederland maakt zich grote zorgen om Isbatov en zijn gezin, en roept de Nederlandse overheid op om onderzoek te doen naar de afwijzing en de daaropvolgende arrestatie. Daarnaast moet de overheid de beoordeling van asielverzoeken om politieke redenen grondig tegen het licht houden.
placeholder

Asielverzoek afgewezen

Natig Isbatov en zijn broer vroegen asiel aan in Nederland omdat zij vervolgd zouden worden door de Azerbeidzjaanse overheid. Zijn broer stelde in de problemen te zijn gekomen omdat hij kritisch was over het regime. Natig Isbatov zou door de activiteiten van zijn broer gearresteerd en mishandeld zijn. Hun verhaal werd niet geloofwaardig gevonden. Toen het gezin van Natig Isbatov gedwongen zou worden uitgezet besloot hij begin juli van dit jaar zelfstandig met zijn gezin terug te keren naar Azerbeidzjan.

Valse aanklacht

Enkele dagen later werd Natig Isbatov opgepakt en gevangengezet. Hoewel niet duidelijk is of zijn arrestatie verband houdt met activiteiten van hemzelf of van zijn broer lijkt het er sterk op dat Isbatov het slachtoffer is geworden van een valse aanklacht. Hij is veroordeeld omdat hij ‘niet mee zou werken met de politie’, een beschuldiging die journalisten en mensenrechtenactivisten in Azerbeidzjan ook te horen kregen.

Keihard onderdrukt

Azerbeidzjan heeft een zeer slechte reputatie als het gaat om mensenrechten. Journalisten en activisten worden in Azerbeidzjan keihard onderdrukt. De overheid arresteert en martelt regelmatig mensen die kritiek leveren, op basis van verzonnen beschuldigingen.

Kritisch kijken naar beoordeling asielaanvragen

VluchtelingenWerk roept de Nederlandse overheid op voorzichtiger te zijn in de beoordeling van asielaanvragen van journalisten en activisten. Het is voor deze groep moeilijk om asiel te krijgen, omdat zij met harde bewijzen hun vervolging moeten aantonen. Dit is zelden met documenten te bewijzen. De IND beoordeelt dan de geloofwaardigheid van het verhaal van de asielzoeker. In de praktijk wordt de lat daarvoor zo hoog gelegd dat het voor veel vluchtelingen vrijwel onmogelijk is om bescherming te krijgen. Dit is ook niet de eerste keer dat een asielzoeker na zijn uitzetting is opgepakt. Zo is eerder Ali Mohammed Al Showaikh, een Bahreinse asielzoeker, na zijn uitzetting opgepakt en tot een levenslange straf veroordeeld in Bahrein.

Opschorten uitzettingen

VluchtelingenWerk vraagt de Nederlandse overheid om onderzoek te doen naar de arrestatie van Isbatov. Daarnaast wil de vluchtelingenorganisatie een onderzoek naar de geloofwaardigheidsbeoordeling van asielzoekers die zeggen door hun overheid te worden vervolgd. Tot duidelijk is wat de arrestatie van Isbatov betekent voor andere Azerbeidzjaanse asielzoekers die stellen te worden vervolgd door hun overheid, vraagt VluchtelingenWerk hun uitzetting op te schorten.