10 jaar Taalcentrum Vlaardingen

Gemeenten & Professionals, 9 mei 2023
Leestijd, 3 min.
Het Taalcentrum Vlaardingen viert dit jaar feest: ze bestaan alweer 10 jaar! Dit enige VluchtelingenWerk Taalcentrum van Nederland verzorgt Nederlandse les als tweede taal aan cursisten die Nederlands niet als moedertaal hebben. Maar ook aan cursisten die niet (meer) hoeven in te burgeren, EU migranten en oudkomers. Het Taalcentrum biedt zowel groepslessen aan als één op één les. Dit alles wordt verzorgd door een groep enthousiaste vrijwilligers en stagiaires.
placeholder

Wat wil jij uit de lessen halen?

De vorm van lesgeven is non-formele educatie.  Dit zijn lessen waarbij de 24 groepen cursisten minimaal één keer per week een les volgt volgens de NT2 lesmethode. De cursisten worden op niveau ingedeeld wat vooraf getoetst wordt tijdens een intakegesprek. Hier wordt ook besproken wat de cursist motiveert en worden einddoelen opgesteld. 

Nu tijd om mezelf te ontwikkelen

De cursisten hebben verschillende komaf en leeftijden. Ook hebben ze allemaal een eigen reden om mee te doen aan de lessen. Zo is de Palestijnse Lama zeven jaar geleden naar Nederland gekomen en heeft destijds haar inburgeringscursus afgerond. Maar jaren later had ze het gevoel dat haar Nederlands niet is waar het zou moeten zijn. Haar kinderen zitten allemaal op school en dat betekent dat ze meer tijd voor zichzelf heeft. 

Nu haar kinderen overdag weg zijn is ze op zichzelf aangewezen en is er geen hulp meer om dingen te vertalen. Ze zou heel graag weer voor de klas te staan als juf.  Les geven was haar passie toen ze in Syrië woonde. Ze wil daarom graag haar B1 diploma halen. De lessen in het Taalcentrum worden niet afgesloten met een certificaat, maar het kan haar wel klaarstomen voor de B1 toets straks. 

Lama volgt drie keer per week lessen in het Taalcentrum om snel haar Nederlands op te krikken.

 

Door de lessen kan ik meer en durf ik meer. Ik kan de huisarts bellen en de juf van school te woord staan. Ik voel me echt zelfstandig.

Lama

Nooit stilstaan

Lama ervaart de lessen als zeer prettig. De groepen zijn klein, dus ze hebben intensief contact met elkaar. Ook zien ze elkaar buiten de les. Tijdens corona hebben we zelfs in iemands achtertuin de lessen voortgezet. Het belangrijkste wat Lama van haar juf Ineke heeft geleerd is dat fouten maken mag. 

Wat ze heel graag ook aan anderen mee wil geven, is dat je nooit te oud bent om een andere taal te leren. Je moet niet stilstaan maar jezelf blijven ontwikkelen. Dit is belangrijk zodat je met de samenleving mee kan gaan. 

Lama krijgt o.a. lessen Nederlands van vrijwilliger Ineke. Ineke is vier jaar geleden gestopt met werken in het onderwijs als docent Nederlands. Na een lange reis naar Zuid-Afrika en Namibië is ze begonnen als vrijwilliger bij het Taalcentrum. Ze geeft nu les aan diverse groepen, zoals de groep van Lama die gevorderd zijn, maar ook groepen die net beginnen met lezen en schrijven. Er zijn ook cursisten die in hun thuisland geen onderwijs hebben gehad. Elke groep vraagt daarom een andere aanpak en snelheid van lesgeven. 

 

Inspelen op de actualiteit

Naast het volgen van de lesmethode, bespreekt Ineke ook graag onderwerpen die aansluiten op de actualiteit en belevingswereld van de cursisten. Pasen, ramadan, 4 en 5 mei en de Geuzenmaand zijn onderwerpen van de afgelopen weken. 

Tijdens de Geuzenmaand zijn er tentoonstellingen in het Vlaardings museum, films die getoond worden en andere thematische events. Een mooi moment voor Ineke en haar groepen om dus uitstapjes te maken. 

De connectie met haar cursisten vindt ze heel belangrijk.

 

Er wordt hard gewerkt, maar er wordt ook veel gelachen en het is gezellig. Het is echt een informele sfeer en er is een gevoel van veiligheid.

Ineke

#trots

Alle stagiaires en vrijwilligers staan onder begeleiding van teamleider Rhimou. Zij is al bij het Taalcentrum betrokken vanaf de oprichting. Een bekend gezicht dus voor velen. Ze is enorm trots op alle succesverhalen van de afgelopen 10 jaar. Maar nog trotser is ze op alle betrokken ervaringsdeskundigen. Dit zijn cursisten die uiteindelijk zelf taalvrijwilliger worden of iets anders voor de doelgroep betekenen. 

Haar team bestaat uit tien taalmaatjes en twintig vrijwilligers en stagiaires. De stagiairs zijn erg tevreden over hun stageplek. Bij één van de stagiairs loopt haar stageperiode bijna af. Ze wil absoluut nog geen afscheid nemen en is erg gehecht aan haar groepen cursisten. Daarom heeft ze Rhimou gevraagd of ze als vrijwilliger door mag gaan. 

 

Is het met een 'd' of 't'?

Wil jij net als Ineke je inzetten om vluchtelingen te ondersteunen met de Nederlandse taal. Geef je dan op als vrijwilliger!