Arbeidscoach Tess speurt naar kansen voor statushouders

Gemeenten & Professionals, 25 september 2019
Leestijd, 2 min.
Tess van der Zee was eerder vrijwilliger op Lesbos, het Griekse eiland waar heel veel vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden vast zitten. Dat raakte haar.
placeholder

'Ik kwam terug en besefte dat ik meer wilde doen'

‘Ik kwam terug en besefte dat ik meer wilde doen. Maar dat ik daarvoor niet elke keer naar Griekenland hoef, aangezien er in Nederland ook veel te doen valt. Toen ben ik gaan googelen en kwam ik bij de functie als arbeidscoach van VluchtelingenWerk. Vanuit mijn reguliere werk heb ik redelijk wat sollicitatiegesprekken afgenomen. Met die ervaring hoop ik iets te kunnen betekenen.’

Tess van der Zee is actief binnen het VIP-traject (Vluchtelingen Investeren in Participeren) dat VluchtelingenWerk ook in Leidschendam-Voorburg uitvoert. In VIP begeleiden we statushouders richting een stageplek of baan. Tijdens het traject leren de statushouders in groepslessen van alles over de Nederlandse arbeidsmarkt, over hoe solliciteren hier gaat en hoe een cv er uit moet zien. Alle deelnemers worden daarnaast gekoppeld aan een arbeidscoach die helpt bij de verdere persoonlijke begeleiding. VluchtelingenWerk Leidschendam-Voorburg is op zoek naar meer vrijwilligers die zich een paar uurtjes per week als arbeidscoach voor onze cliënten willen inzetten.

‘Belangrijkste in de begeleiding vind ik om het simpel en praktisch te houden. Waar liggen de interesses van de coachee en hoe kunnen we zorgen dat ze op dat vlak ervaring op hun CV krijgen? Om dat te creëren, kijk ik graag eerst naar de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in hun vakgebied. Bij onbetaald werk is het opeens veel minder erg als iemand minder goed Nederlands spreekt’, vertelt Tess.

Maatschappelijke begeleiders gezocht

Naast arbeidscoaches zoekt VluchtelingenWerk in het hele land vrijwilligers die aan de slag willen als maatschappelijk begeleider. In die functie heet je nieuwkomers in de gemeente welkom en helpt hen op weg. Maatschappelijke begeleiders geven onder meer voorlichting over de Nederlandse samenleving, instanties en wet- en regelgeving. Ze coachen bij de integratie en bieden daarnaast praktische ondersteuning bij vragen over bijvoorbeeld huisvesting, financiën, onderwijs en gezondheidszorg.

Grote stappen

Via vrijwilligerswerk kunnen, zo is de ervaring van Tess, nieuwkomers ervaring opdoen, een nieuw netwerk opbouwen en aan hun taal werken. Dat is nodig, op weg naar het einddoel: de betaalde baan. ‘Wat ik echt leuk vond om te zien, was dat een van mijn coachees die graag in de kinderopvang wil werken, na een week vrijwilligerswerk bij een kinderkamp in de zomer grote stappen maakte. Ze had zoveel nieuwe mensen ontmoet waar ze Nederlands mee kon oefenen. Haar sociale netwerk werd opeens zoveel groter. Dat kan werk voor iemand doen. Dat maakt dit vrijwilligerswerk voor mij zo leuk.’