Collega Anki Dunnewind portretteert 4 vrouwen in haar boek On bereikbaar

Gemeenten & Professionals, 18 februari 2019
Leestijd, 2 min.
Vier vrouwen, ieder uit een andere cultuur, maar opgegroeid zonder de vanzelfsprekendheid van een vrij en vrouwvriendelijk land. Anki leerde hen goed kennen tijdens haar werk bij VluchtelingenWerk en vanuit die band kon zij hen interviewen. 
placeholder

Anki Dunnewind vertelt: ' Tijdens mijn werk bij VluchtelingenWerk hoorde ik verhalen die mij aangrepen. Ik wilde ze al langere tijd op schrift stellen en besloot om er een boekje van te maken. Bij elk verhaal ligt het accent op een andere periode rond hun vlucht.

Nawroz, een van de vrouwen,  komt uit Noord-Irak. Zij vertelt over de tijd nadat haar man halsoverkop moest vluchten. Zij bleef alleen met de kinderen achter in Noord-Irak. Na zes maanden werd hun jongste kind geboren, maar zij kon het haar man niet vertellen. Er was geen contact mogelijk.

Abagull komt uit Afghanistan. Zij vertelt details van haar gevaarlijke reis met smokkelaars door delen van Azië en Europa, waarbij haar jongste zoontje bijna verdronk. Het derde verhaal is het verhaal van Ceebla uit Somalië. Zij vertelt met humor over de cultuurshock die zij haar eerste periode in Nederland heeft ervaren.  Isabella uit Angola tenslotte vertelt over de problemen die een leven als illegaal met zich meebrengt.

Juist vrouwen hebben vaak een extra kwetsbare positie, en ik wil dan ook graag hun verhaal vertellen. Toch is het boek geen kommer en kwel, het zijn overwinningsverhalen. Want deze vrouwen zetten alles op alles om de nieuwe kans die ze hebben gekregen met beide handen aan te grijpen en iets van hun leven te maken.'

Je kunt het boek in de boekhandel kopen of via de uitgever bestellen via: https://stilinovi.nl/shop/on-bereikbaar/. De helft van de opbrengst van On bereikbaar gaat naar organisaties in de herkomstlanden van de vrouwen, die als doelstelling hebben de positie van vrouwen te verbeteren door middel van bewustwordingsprogramma’s, empowering en scholing.