Drie sterren voor taallessen Vluchtelingenwerk Noord Nederland; ervaringsdeskundigen aan het woord.
Dit keurmerk betekent voor VluchtelingenWerk Noord-Nederland dat de laatste jaren de kwaliteit van de taal- en inburgeringscursussen opnieuw vooruit is gegaan. Die erkenning is prachtig, maar wat vinden de cursisten er zelf van?
Majdoleen, Mohammed en Hassan uit Syrië zijn allemaal ongeveer drie jaar in Nederland. Met hun docente Sasha vertellen ze over de taallessen bij Vluchtelingenwerk. De sfeer is ontspannen en er wordt veel gelachen. Het is geen lesdag, maar zo'n gesprek is automatisch een oefening; spreken vinden ze het moeilijkste onderdeel.
Mijn droom is voetballer zijn
Mohammed (26) kwam alleen naar Nederland, zonder zijn familie. “In Syrië ging ik naar school tot ik ongeveer 15 was. Mijn droom is voetballer zijn, ik voetbal met jongens uit de buurt. En ik doe vrijwilligerswerk, als meubelmaker.” Mohammed slaagde in één keer voor niveau A2, verplicht voor het inburgeringsexamen, en besloot toen om door te leren. Dat geeft hem meer mogelijkheden.
TV-presentator is mijn droom
Ook Majdoleen (24) vindt het basisniveau “helemaal niet genoeg!” Zij studeerde Rechten aan de universiteit in Damascus, tot het derde jaar. “In september ga ik beginnen met de opleiding 'Voeding en Diëtetiek'.” Dat is een praktische keuze, voor een vak dat ze kan gebruiken als ze ooit terug gaat naar Syrië. “Mijn droom is om tv-presentator te worden, maar een communicatie-opleiding is mij afgeraden; dat is een talige opleiding en het is moeilijk om een baan te vinden.”
Mijn taal is echt verbeterd
Hassan (46) had in Aleppo een kleine supermarkt. “Ik deed ander werk dan waarvoor ik gestudeerd heb: 'assistent engineer'. Hier wil ik misschien een technische opleiding doen of een winkel beginnen. Ik denk ook wel eens aan rij-instructeur worden.” Hij hoopt vooral dat zijn drie kinderen hun ambities waar kunnen maken. Op aanraden van een vriend kwam hij hier terecht, om verder te leren. “Deze les is heel goed. Ik vind de kwaliteit hier het hoogst voor alles: grammatica, spreken... Bij Sasha krijgt elke cursist individuele aandacht. Mijn taal is echt verbeterd.”
Volgens Majdoleen merk je dat ook in de pauzes: “Dan komt Sasha met haar kopje koffie vragen: wat ga je doen en wat is daarvoor nodig? Het is heel persoonlijk en dat is fijn.” Majdoleen vindt dat er wel wat meer reclame gemaakt mag worden dat je bij VWNN ook staatsexamen kunt doen. “Toen ik Sasha die vraag stelde kreeg ik een compliment als antwoord: Jazeker, ik heb slimme studenten nodig!” Sasha lacht: “En toen kreeg ik haar hele familie erbij.”
Van mij krijgt Sasha vijf sterren!
Sasha van Dorssen geeft al vijf jaar les bij Vluchtelingenwerk. “Het gaat om veel meer dan taal. Nederlands is niet alleen woordjes en grammatica, het betekent een andere manier van leven. Als docent moet je meebewegen met de cursisten, met hun dromen, maar ook door ze de realiteit voor te houden. Voor mensen die nooit naar school zijn geweest kan leren heel lastig zijn. Toch moet je zorgen dat ze graag naar les komen. Taal is een middel : om elkaar beter te leren kennen, voor groepscontact en gezien worden. Hoog of laag opgeleid zegt niet alles. Het gaat erom: wat willen ze en waarom, en wat zijn hun mogelijkheden. Wij benadrukken het persoonlijke.
Onze docenten kennen elkaar en hebben regelmatig contact. Professionele ondersteuning krijgen we vanuit VWNN. Om succesvol te zijn telt de hele organisatie mee: de opleiding van docenten, de samenstelling van groepen, administratieve ondersteuning. Wij lijken misschien een kleine organisatie met al onze verschillende locaties, maar we werken altijd met professionele NT2-docenten, in welk klein dorpje dan ook.”
Mohammed kreeg van Sasha een 'voetbalwoordenboek Nederlands-Arabisch' waarin hij zelf het Arabisch moet invullen. “Ik vind dat ze mooie manieren heeft om de cursisten iets nieuws uit te leggen.” Hassan bevestigt dat: “Ze doet veel moeite en heeft veel ervaring. Van mij krijgt Sasha vijf sterren!”