Leiderdorp gul met fietsen
Bovendien is de fiets het ideale vervoermiddel om je te verplaatsen en je nieuwe omgeving te leren kennen.
En geld uit te sparen. Niks openbaar vervoer waar de ritjes toch al gauw in de papieren gaan lopen. VluchtelingenWerk locatie Leiderdorp heeft een actie op touw gezet, het zogenaamde Fietsenplan.
Heeft u een fiets over, die u niet meer gebruikt? Heeft u een fiets, die in de weg staat en die u kwijt wilt? Heeft u een fiets om ‘zomaar’ weg te geven? In de hoogbouw complexen van Rijnhart Wonen in Leiderdorp werden opvallende affiches opgehangen waarop deze prangende en tegelijk om antwoord roepende vragen staan. “Ik hoop dat de huurders van Rijnhart Wonen met een enthousiast ‘ja’ inhaken,” hoopte Maureen van den Brink, coördinator van VluchtelingenWerk in Leiderdorp.
Zij en haar vrijwilligers vangen elk jaar vluchtelingen op die een nieuw bestaan gaan opbouwen in Leiderdorp. Voor deze ‘nieuwe Leiderdorpers’ heeft Maureen voortdurend fietsen nodig. Een goede integratie betekent immers leren fietsen.
Maar hoe kom je aan fietsen? Maureen nam contact op met Rijnhart Wonen en vroeg aan Loes Amptmeijer, woonconsulent van de corporatie, of huurders wellicht ‘karretjes’ over hadden of hun rijwiel een nieuw, geweldig tweede leven wilden geven.
“Dat gaan wij proberen,” was de spontane reactie van Loes. “En als er kleine reparaties te doen zijn, nemen wij die voor onze rekening,” sprak ze gul. De eerste ronde leverde 8 ‘grote’ en 2 kinderfietsen op. Een veelbelovend begin. Maar daarmee was het probleem nog niet opgelost. VluchtelingenWerk heeft er elk jaar zo’n 25 nodig. Dus werden nog stukjes in kranten geplaatst. En de politie liet weten ‘voortdurend fietsen met een krasje’ te hebben. De oogst na een zestal weken: meer dan 50 fietsen.
De kleine reparaties die Loes Amptmeijer al noemde, worden uitgevoerd door Repair Café van Gading. Vrijwilliger en fietsenspecialist Pieter Hoeberichts, bijgestaan door Hamid, bekijkt de fietsen. Tweewielers die een ‘te grote beurt’ moeten krijgen, worden ontmanteld, de onderdelen zijn heel goed bruikbaar. Pieter maakt de fietsen rijklaar en ziet er daarbij op toe dat de fietsen voldoen aan de wettelijke regels.
Toen de eerste fiets ‘van de band’ kwam, werd deze foto gemaakt.
Trotse mensen die vluchtelingen blij maken.