Techniek, Bouw en Energie omarmen statushouder

Gemeenten & Professionals, 20 maart 2024
Leestijd, 2 min.
Eind januari was in Utrecht de kick-off voor meer statushouders in de techniek, bouw en energie. Samen met andere organisaties brengt VluchtelingenWerk Nederland kennis in. Onder andere vanuit een model leerwerktraject. Doel: een structurele en duurzame instroom van statushouders in de techniek, bouw en energie. Lees hoe onze vraag van drie jaar geleden leidde tot opname van statushouders in het plan.
placeholder
Statushouders aan het werk in leerwerktraject GLAS

‘Statushouders willen aan het werk, zeker ook in de techniek. Nederland heeft een enorme opgave in de bouw en energietransitie. En ook in de andere technische sectoren zijn veel nieuwe medewerkers nodig. Toch vinden werkgevers en statushouders elkaar moeilijk.’ Ongeveer drie jaar geleden legde VluchtelingenWerk dit vraagstuk voor aan de SER, brancheorganisaties Techniek Nederland, Bouwend Nederland en Mensen Maken de Transitie.

Daarmee stonden we aan de wieg van de actielijn ‘Meer kansen voor statushouders in de techniek’ in het aanvalsplan Techniek, Bouw en Energie.

Leren en werken als zij-instroomroute voor statushouders

Samen met expertorganisaties op de doelpgroep zoals UAF, Refugee Talent Hub en de Beroepentuin brengt VluchtelingenWerk komende jaren kennis in.

Met verbetering  van de matching tussen statushouders en werkgevers en samenwerking met overheden en publieke instanties wordt de toegang tot de sectoren techniek, bouw en energie gemakkelijker. Daarnaast zet VluchtelingenWerk in op het verbinden en optimaliseren van verschillende pilots. Denk aan initiatieven op het gebied van: 

  • Beroepsoriëntatie; 
  • Leerwerktrajecten; 
  • Modules voor ondersteuning op taal en cultuur; 
  • Inclusief werkgeverschap.

VluchtelingenWerk ontwikkelt model leerwerktraject

VluchtelingenWerk ontwikkelde tevens een model om leerwerktrajecten voor statushouders te starten samen met brancheorganisaties en gemeenten. Deze leerwerktrajecten richten zich specifiek op statushouders met een opleidingsniveau MBO 1-2 en een taalniveau van A1-A2.  

Voor deze relatief grote groep zijn er nog weinig aangepaste opleidingen. Onderzoek* laat zien dat leerwerktrajecten een van de beste manieren is om mensen uit de genoemde doelgroep duurzaam aan het werk te helpen.

Alleen met procesregie en voorfinanciering

In het ontwikkelde model zijn bovenlokale procesregie én voorfinanciering vanuit de branche cruciaal. Gemeenten financieren mee op basis van resultaat. 
Adviseur Arbeidsparticipatie bij VluchtelingenWerk Liesbeth Fontein: ‘Wij willen vliegwiel zijn met een concept dat is getoetst en kan worden herhaald en opgeschaald.’ Brancheorganisaties, opleiders, werkgevers en gemeenten kunnen het model dan verder brengen. Zo ontstaat voor deze doelgroep een laagdrempelige, duurzame mogelijkheid om binnen kraptesectoren aan het werk te gaan.  

Veelbelovende resultaten voor leerwerktraject Glas 

Inmiddels zijn er meerdere leerwerktrajecten gestart. Het eerste leerwerktraject was samen met Bouwend Nederland Vakgroep Vlakglas, O&O-fonds STOOV, Kenniscentrum Glas en enkele gemeenten en bedrijven. 10 deelnemers startten het traject.

Resultaat van het eerste leerwerktraject Glas:  

  • 70% van de deelnemers ronde het traject af met een contract voor minimaal 6 maanden.  
  • 100% van de deelnemers sloot af met een VCA-diploma. 
  • 90% van de deelnemers heeft de opleiding afgerond. 

Ook de werkgevers zijn enthousiast over de resultaten. In november 2023 is een tweede groep gestart met het leerwerktraject.  

Meer weten over de leerwerktrajecten voor statushouders?
Neem contact op met Liesbeth Fontein via efontein@vluchtelingenwerk.nl.