Terugblik ouderschapstraining de Bevelanden 2022
Trainer Walaa El Said uit Zierikzee blikt terug op hele geslaagde bijeenkomsten:
Bijna alle informatie was nieuw, ouders vonden het echt heel interessant. Informatie over het onderwijssysteem is voor iedereen belangrijk. Het is een ingewikkeld systeem in Nederland. Tijdens de training probeer ik het onderwijssysteem zo helder mogelijk uit te leggen en ouders duidelijk te maken waar ze vragen kunnen stellen, zo kan de communicatie tussen ouders, school en kinderen verbeteren. Ouders krijgen ook uitleg over het gezondheidssysteem. We stellen de GGD voor en leggen uit wat de GGD naast vaccinaties nog meer kan betekenen. Het is belangrijk om duidelijk te maken wat de verschillende hulporganisaties precies doen en hoe ouders contact op kunnen nemen, dat dit bijvoorbeeld ook via school kan. We proberen ook duidelijk te maken wat de stappen zijn in het Nederlandse gezondheidssysteem. Hoe kun je je kind aanmelden bij de huisarts en hoe krijg je een afspraak in het ziekenhuis? We beginnen altijd met een vergelijking van de situatie in eigen land. Het wordt dan direct duidelijk dat er grote verschillen zijn. Vervolgens leggen we uit hoe het hier werkt.
Er bleek veel behoefte te zijn aan de informatie die tijdens de training werd gegeven. De deelnemers woonden nog maar enkele jaren in Nederland en wisten vaak niet goed waar ze met welke vraag terecht konden. Zo was een van de deelnemers recent nog in de problemen gekomen door 112 te bellen toen een van de kinderen ’s avonds ziek was. Het is belangrijk dat ouders weten hoe de zorg in Nederland werkt. Er zijn veel verschillen met het zorgsysteem in hun land van herkomst. Ook het uitnodigen van gastsprekers was van grote meerwaarde. Het eerste contact is nu gelegd wat het laagdrempeliger maakt en sommige opvoedvragen konden al direct worden behandeld. Naast het geven van informatie was het soms ook nodig om ouders gerust te stellen. Zo was er veel angst over het werk van Veilig Thuis, Walaa vertelt:
Door de verhalen die rondgaan via sociale media heeft iedereen nachtmerries over die naam. Het is belangrijk om duidelijk te maken wat Veilig Thuis precies doet. De meeste ouders denken dat Veilig Thuis kinderen direct uit huis plaatst. Het is belangrijk om de juiste informatie te geven en uit te leggen hoe dit proces werkt, wat de stappen zijn. Dat Veilig Thuis er in de eerste plaats is om te adviseren.
Door een gastspreker uit te nodigen van Veilig Thuis in Zeeland zijn de ouders nu beter op de hoogte en dit heeft hen gerustgesteld.
Hoe kun je je kind opvoeden tussen wat je zelf hebt geleerd en wat kun je aanpassen? Er is veel ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Ik wil mensen laten weten dat er niet eens zo veel verschillen zijn tussen hun eigen cultuur en de cultuur in Nederland. Je komt hier niet om je cultuur te wisselen, je mag je cultuur gewoon houden. Het is belangrijk om tegelijkertijd ook met een open blik naar andere culturen te kijken en je aan te passen aan de cultuur van het land waar je woont. Met bepaalde aanpassingen en afwegingen wordt die afstand steeds kleiner. We zijn mensen op dezelfde aarde.
Ook de sleutelpersonen deelden hun ervaringen met het opvoeden in twee culturen. Het is waardevol dat er sleutelpersonen betrokken zijn die zelf ook uit een andere cultuur komen en ook Walaa als trainer ook alles van. Ze kon goed aanvoelen dat sommige ouders het lastig vonden om vragen te stellen:
Ik begrijp goed wat er speelt bij deze ouders. Ik probeer zoveel mogelijk aan te reiken wat ze willen vragen. Aan hun reacties en de blik in hun ogen zie ik vaak dat dit inderdaad is wat ze wilden weten.
Een ander belangrijk thema was het opvoeden in twee culturen:
Het mooie aan de ouderschapstraining is dat heel veel informatie vanzelf voorbij komt. De ouderschapstraining eindigde met een gezellige culturele afsluiting, iedereen nam wat lekkers mee uit eigen cultuur. Ouders vonden het jammer dat de training klaar was en zouden de training zeker aanbevelen. Wat betreft Walaa zou deze training in ieder gemeente gegeven mogen worden: ‘dit was echt nuttig voor mensen.’
In 2023 hoopt VluchtelingenWerk de Bevelanden met nieuwe groepen ouders van start te gaan. Zou je het leuk vinden om betrokken te zijn bij de organisatie van de ouderschapstraining? Neem dan contact op via ewisse@vluchtelingenwerk.nl en lbax@vluchtelingenwerk.nl