Afghaanse bewakers Uruzganmissie verdienen veiligheid

Nieuws, 9 augustus 2023
Leestijd, 3 min.
Acht Afghanen die in de periode 2006-2010 hebben gewerkt voor de Nederlandse troepen in Uruzgan, willen naar Nederland worden overgebracht. Woensdag 9 augustus diende hierover een zaak voor de rechtbank in Den Haag. De acht behoren tot een groep van ongeveer 150 Afghanen die voor de Nederlandse troepen in Uruzgan hebben gewerkt, het merendeel als bewaker, en in eigen land voor hun leven vrezen. Hoewel hun voormalige leidinggevende aangeeft dat er al 15 medewerkers van Afghan Security Guard zijn vermoord door de Taliban, weigert Nederland tot dusver over te gaan tot evacuatie van de achtergebleven bewakers. VluchtelingenWerk vindt dat Nederland, ongeacht de uitspraak in deze rechtszaak, Afghanen een veilig heenkomen moet bieden als zij door hun werk voor Nederland in gevaar zijn gekomen. Dit zou geen rechtszaak, maar een erezaak moeten zijn.
placeholder

Onbegrijpelijke afwijzingen

Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt konden na de machtsovername door de Taliban een beroep doen op de tolkenregeling van het ministerie van Defensie en/of op de speciale regeling na de val van Kabul van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor zover wij weten zijn er op dit moment ruim 40 bewakers veilig in Nederland, maar 96 andere bewakers van de Uruzganmissie kregen tot nu te horen dat ze geen recht hebben op evacuatie. Voor de tolkenregeling zijn ze afgewezen omdat ze geen zichtbare functie hadden en daarom in de ogen van de Nederlandse overheid geen risico lopen; voor de speciale voorziening omdat ze zich niet op tijd voor de evacuatieregeling hebben gemeld.

In ons rapport Wegkijken en vooruitschuiven schreven we al dat dat onbegrijpelijk is omdat ‘voor personen die worden geassocieerd met de buitenlandse troepen, waaronder bewakers, in het algemeen een gegronde vrees voor vervolging aangenomen kan worden.’ Wat voorop zou moeten staan is het gevaar dat mensen lopen door hun werk voor de Nederlandse troepen, werk waardoor zij door de Taliban gezien worden als collaborateurs.

150 Afghanen vragen om overbrenging

VluchtelingenWerk weet op dit moment van ruim 150 Afghanen die tevergeefs een beroep hebben gedaan op overbrenging naar Nederland. Het gaat daarbij om 59 ASG-medewerkers van Kamp Holland, 37 ASG-medewerkers van Kamp Hadrian, 24 overige defensiemedewerkers zoals chauffeurs en koks, 14 EUPOL-medewerkers en zo’n 20 bewakers van de Nederlandse ambassade in Kabul.

In de rechtszaak van vandaag draait het om de evacuatie-aanvragen van acht Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt. Twee bewakers van Kamp Holland in Tarin Kowt, vijf bewakers van Kamp Hadrian in Deh Rawod en een chauffeur die voor de Nederlandse militairen heeft gewerkt. Na de val van Kabul, op 15 augustus 2021, hebben zij uit angst voor wraak van de Taliban gevraagd om evacuatie naar Nederland. Die verzoeken zijn tot nu toe steeds afgewezen.

Onterecht, vinden de Afghanen en daarom heeft advocaat Paul Stieger namens hen een zaak aangespannen tegen de Staat. VluchtelingenWerk ondersteunt deze zaak inhoudelijk en heeft contact met deze en andere Afghanen, voornamelijk mensen die voor het beveiligingsbedrijf ASG (Afghan Security Guard) hebben gewerkt. Dit bedrijf werd door Defensie ingehuurd voor de beveiliging van de militaire bases in Uruzgan.

15 ASG-medewerkers vermoord door de Taliban

Eerder deze week publiceerde NRC een uitgebreid interview met Nesar Ahmad Naeemi, die ten tijde van de missie in Uruzgan leidinggaf aan de mannen die Kamp Holland bewaakten. Hij is sinds 2019 in Nederland en maakt zich hard voor de komst van zijn oud-werknemers en hun familie. Zeker sinds de Taliban op 15 augustus 2021 de macht weer grepen in Afghanistan, vreest hij voor hun lot. Nesar weet dat vijftien medewerkers van de Afghan Security Guard (ASG) door de Taliban zijn vermoord. Sommigen voor de machtsovername, anderen daarna. Daarnaast ontvangt hij doorlopend berichten over intimidatie en geweld van de Taliban ten opzichte van oud-bewakers en hun familieleden. Toch krijgen de bewakers die in Afghanistan zijn achtergebleven geen toestemming van de Nederlandse overheid om hier naartoe te komen.

Geen rechtszaak maar een erezaak

Wij vinden: mensen die hun leven hebben gewaagd voor Nederlandse militairen behoor je bescherming te bieden. Daarom ondersteunt VluchtelingenWerk de Afghanen bij hun juridische strijd. Ook blijven wij in politiek Den Haag aandacht vragen voor de Afghaanse bewakers, chauffeurs en koks die in Afghanistan zijn achtergebleven en op grond van een strikte toepassing van regels steeds nul op het rekest krijgen. We mogen Afghanen die door hun werk voor Nederland in levensgevaar zijn gekomen, niet in de steek laten. Dat zou geen rechtszaak moeten zijn, maar een erezaak.

Samen bouwen we aan de toekomst

Dankzij de hulp van onze donateurs en vrijwilligers kunnen wij vluchtelingen helpen met het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. Help jij ook mee met een gift, zodat vluchtelingen kunnen bouwen aan een leven in veiligheid?