Asielcrisis uitroepen? Onmogelijk en de omgekeerde wereld

Nieuws, 22 augustus 2024
Leestijd, 2 min.
Minister Faber en het nieuwe kabinet willen een asielcrisis uitroepen. Dit is niet alleen onmogelijk, maar ook de omgekeerde wereld. Het tekort aan opvangplekken is een resultaat van politieke onwil. Er is dan ook geen sprake van een asielcrisis maar van een opvangcrisis.
placeholder

Politieke onwil

Het kabinet wil een crisis uitroepen vanwege ‘overmacht'. Maar er zijn grote juridische twijfels of dit wel kan. Er is namelijk geen sprake van een onverwacht groot aantal asielzoekers in Nederland. Ook niet in vergelijking met landen om ons heen.  

Geen overmacht dus, maar wel: politieke onwil. Nederland zit in een zelfgecreëerde crisis. Neem bijvoorbeeld de bezuinigingen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), waardoor de wachttijden oplopen. Of het afbouwen van vaste opvanglocaties van het COA.

Er is een gebrek aan wil om de asielopvang en procedures goed te organiseren. Dat blijkt ook uit het feit dat er al een oplossing is bedacht: de Spreidingswet. Maar die wil dit kabinet juist intrekken. 

Asielcrisiswet en asielstop 

Na het uitroepen van een asielcrisis wil het kabinet een asielcrisiswet invoeren. Maar zelfs als dat lukt, zijn veel maatregelen in strijd met het Europees recht, en dus onuitvoerbaar.  

Ook een tijdelijke asielstop zal de rechter direct tegenhouden. Nederland mag namelijk niet afwijken van Europese regels. Dit zou alleen kunnen als er bijvoorbeeld een oorlog in Nederland is.

Harde woorden over asielzoekers lossen de problemen in de samenleving niet op

Het Nederlandse gerechtshof heeft al eerder bepaald dat er geen sprake is van een noodtoestand. Dit komt simpelweg omdat het aantal asielzoekers niet dramatisch hoog is vergeleken met eerdere jaren. Ook niet vergeleken met andere landen. Als je kijkt naar het aantal asielverzoeken per inwoner, zit Nederland precies op het Europees gemiddelde.

Zorgen om onverantwoorde keuzes

Wij maken ons ernstige zorgen over de gevolgen van deze onverantwoorde keuzes. De chaos in Ter Apel en andere plaatsen wordt hierdoor willens en wetens in stand gehouden. 

Het kan wél

Harde woorden over asielzoekers lossen de problemen in de samenleving niet op. Het is nu vooral belangrijk om de capaciteit van organisaties zoals het COA en de IND op orde te brengen. En om asielopvang eerlijk te verdelen over het land, zoals in de Spreidingswet is afgesproken. Alleen zo kan een echte crisis worden voorkomen.

Beschermd blijven tegen fabels en harde taal over vluchtelingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.