Dit is waarom we het strenge Deense asielbeleid niet kunnen kopiëren-plakken

Nieuws, 27 mei 2024
Leestijd, 2 min.
In Nederland wijzen sommige politici naar Denemarken als voorbeeld van een strenger asielbeleid. Maar wij kunnen die regels niet zomaar overnemen. We leggen uit hoe dat zit.
placeholder

Waarom is Denemarken een uitzondering?

Denemarken heeft een zogenaamd opt-out systeem. Dat betekent dat Denemarken eigen asielregels kan maken en niet alle afspraken van de Europese Unie hoeft te volgen.

Dat zit zo: 

In 1992 werd het Verdrag van Maastricht getekend. Dit verdrag vormt de basis van de Europese Unie en bestaat uit heel veel regels, onder andere over asiel en immigratie. 

Denemarken tekende als enige land niét. Daarom kreeg het land een uitzonderingspositie.  

Tekst gaat verder onder de video 

Waarom wij (zeer waarschijnlijk) geen opt-out krijgen

Kan Nederland nu alsnog een uitzonderingspositie krijgen?

Die kans is heel klein. Dat kan alleen als alle andere EU-lidstaten het hiermee eens zijn. Maar waarom zouden landen als Frankrijk, Zweden of Duitsland hiermee instemmen? Een strenger asielbeleid in Nederland betekent (waarschijnlijk) meer asielzoekers die naar hun land komen. 

Voorbeeld strenge asielregel Denemarken

In Denemarken mogen vluchtelingen pas na twee jaar hun gezinsleden naar Denemarken laten komen. Ter vergelijking: in Nederland moeten vluchtelingen die dat willen binnen drie maanden een verzoek tot gezinshereniging doen. Door achterstanden duurt het overigens nog wel heel lang voordat vluchtelingen in Nederland ook daadwerkelijk met hun familie zijn herenigd.

Denemarken wél gebonden aan internationale verdragen

Hoewel Denemarken dus een opt-out heeft en hele strenge asielregels kent, is het land nog wél gebonden aan internationale verdragen, zoals het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) en het Vluchtelingenverdrag. Dit betekent bijvoorbeeld dat Denemarken, net als Nederland, geen vluchtelingen mag uitzetten naar onveilige landen.

Samenwerken is de enige oplossing

Uiteindelijk moeten we sámen het asielbeleid in Europa goed regelen. Alleen door goede samenwerking zorgen we voor een eerlijk en menselijk beleid voor vluchtelingen.  

Feit of fabel? Test je kennis!

Verdwaald in de discussie over vluchtelingen? Ontdek wat de feiten én de fabels zijn.