Een week van uitersten voor Syriërs: 'Ik ben blij, maar ik ben ook bang’
Val van regime
Het was niet te missen in het nieuws: er is onverwacht ‘snel’ een einde gekomen aan het wrede regime van Bashar Al Assad waar miljoenen mensen voor gevlucht zijn. Veel Syriërs kunnen het nog amper geloven. Zerdesht vertelt: ‘Ik ben echt blij: eindelijk een Syrië zonder Assad. Ik hoop dat we samen een nieuw Syrië kunnen opbouwen.’
En Mo zegt: ‘Wij kunnen nu eindelijk dromen van een democratisch land voor iedereen.’
Het regime van Assad
Het onderdrukkende regime van Assad maakte zich schuldig aan mensenrechtenschendingen, zoals het mishandelen en willekeurig arresteren van (vermeende) tegenstanders. Ook heeft Assad gifgas gebruikt tegen de eigen bevolking. Onder Assad gold er een dienstplicht voor mannen. Zij liepen daardoor het risico dat ze moesten meewerken aan zulke gruwelijke oorlogsmisdrijven.
Zorgen om veiligheid
Het blije nieuws van de val van het regime heeft ook een schaduwzijde. Want het is nog onduidelijk wat deze machtswisseling betekent voor de veiligheid in Syrië. Er wordt nog steeds gevochten in het Koerdische noordoosten. Ook is er op dit moment sprake van militair ingrijpen door Israël in het zuidwesten.
Nabil legt uit hoe dit voelt voor hem: ‘Behalve dat ik blij ben, ben ik ook bang dat wat er nu gaat gebeuren misschien niet beter zal zijn. Het is afwachten wie de opvolger van Assad gaat worden.’
Syrische asielzoekers in onzekerheid
Syrische asielzoekers in Nederland zitten sinds het nieuws ook in onzekerheid: door de val van het regime heeft het kabinet besloten om de komende zes maanden geen asielverzoeken van Syriërs te behandelen. De veiligheidssituatie moet eerst opnieuw worden onderzocht.
Dat besluit heeft grote impact op veel asielzoekers. Want door de grote achterstanden bij de IND en de steeds oplopende wachttijden, staat hun leven al heel lang stil. En nu moeten ze nog langer wachten op een beslissing.
Wij roepen het kabinet op om asielverzoeken van Syriërs die nu al langer dan 21 maanden op een beslissing wachten, wél in behandeling te nemen en hun verzoek in te willigen. Dit is de maximale wettelijke beslistermijn en deze mensen wachten al veel te lang op duidelijkheid over hun verblijf en toekomst in Nederland.
Nederland is meer dan dit
Weggestopt in een kille hal. Zo leren vluchtelingen Nederland kennen. En dat na alle oorlog, geweld en wanhoop die ze al hebben meegemaakt. Onzichtbaar en ongewenst. Maar Nederland is meer dan dit. Samen met jou komen wij op voor een betere opvang van vluchtelingen. Doneer nu. En laat vluchtelingen niet in de steek.