Hartverwarmende initiatieven voor vluchtelingen

Nieuws, 20 mei 2020
Leestijd, 3 min.
De een organiseert een spelletjesmiddag voor vluchtelingkinderen, een ander loopt de Nijmeegse Vierdaagse: de initiatieven die mensen opzetten voor vluchtelingen zijn hartverwarmend. Ze willen zelf of namens hun organisatie vluchtelingen een hart onder de riem steken. Op deze pagina staan verrassende voorbeelden op een rij.
placeholder

Kunst over en voor vluchtelingen

Maandenlang schilderden cursisten van kunstcentrum VAK in Delft prachtige schilderingen die het verhaal van de vluchteling vertellen. De werken geven hoop, het dagelijkse leven en de wanhoop van de vluchtelingen weer. Na afloop waren alle schilderijen te zien in een expositie in de Delftse bibliotheek én konden bezoekers de werken aanschaffen in een veiling. De opbrengst ging naar VluchtelingenWerk. Uiteindelijk haalden de cursisten een klinkend bedrag op van 1270 euro.

 

Lieke liep de alternatieve Vierdaagse voor VluchtelingenWerk

Fantastisch! Lieke wandelde de Vierdaagse

Als streefbedrag noteerde Lieke vijfhonderd euro, maar daar ging ze ruimschoots overheen! Maar liefst 1.100 euro haalde ze op met haar deelname aan de Alternatieve Vierdaagse.  gegaan! Ze heeft maar liefst 1.100 euro opgehaald met haar actie! Op haar actiepagina schrijft ze: 'Een procent van de wereldbevolking is op de vlucht voor oorlog en geweld. Deze mensen leven vaak in erbarmelijke omstandigheden, en door COVID-19 is de situatie zelfs verslechterd. Daarom wil ik geld inzamelen voor VluchtelingenWerk.' Ook een actie steunen of zelf een actie aanmaken? Ga dan naar ons actieplatform.

 

Een mooi boek lezen én vluchtelingen steunen

Voor de vader van schrijver Thorsten Wege eindigde de oorlog niet in 1945. Thorstens grootvader belandde in Brits krijgsgevangenschap, de rest van het gezin moest zien te overleven in Stettin, een voormalige Duitse stad in handen van Polen en Russen. De Duitse bevolking werd uitgehongerd, vermoord, verkracht en beroofd. Pas in oktober 1945 lukte het Thorstens grootvader zijn gezin en andere leden van de familie uit de hel van Stettin te halen. Er volgde een vlucht met twaalf verzwakte en uitgehongerde mensen naar het veilige Westen van Duitsland. Thorsten doneert de royalty's van de verkoop van zijn waargebeurde boek 'Onze heimat is niet meer' aan VluchtelingenWerk. Wege: 'Want ook vandaag zijn er nog steeds miljoenen mensen op de vlucht voor honger, oorlog, geweld en vervolging. Ook zij hebben het recht op een veilig bestaan'. Bestel het boek hier.

Een bijzondere middag voor kinderen uit azc Amsterdam

Op een vrijdagmiddag werd het BDO-kantoor (accountancy en advisering) in Amstelveen omgedoopt tot een gezellige spelletjesruimte voor zo’n 35 asielzoekerskinderen. Medewerkers Mariam Giorgadze en Farhana Nabibaks en hun collega's hadden een concreet doel voor ogen: deze groep kinderen – oorlogsvluchtelingen in de leeftijdscategorie van 8 tot 16 jaar – een onvergetelijke middag bezorgen. Mariam Giorgadze heeft zelf tijdens haar jeugd jaren in een asielzoekerscentrum gewoond en benaderde VluchtelingenWerk voor een samenwerking.  Er werd gekleurd, gesjoeld, gespeeld op de Nintendo Wii en volop gelachen tijdens een spannend spelletje Twister. Tussendoor genoot iedereen aan lange tafels van een gezellig etentje met elkaar.

Kidsweek gaf vluchtelingkinderen het boek UFO Alarm cadeau

Leesboekjes voor kinderen in de gezinslocaties

Kinderkrant Kidsweek wilde graag wat doen voor kinderen op gezinslocaties. Dat zijn speciale azc's waar veelal gezinnen wonen wier asielprocedure er niet positief uitziet. De gezinnen wonen daar vaak langdurig. Kidsweek stuurde 200 exemplaren van het kinderboek 'Ufo alarm' van Jozua Douglas naar drie locaties. Kidsweek wilde de kinderen een verrassing te bieden en even afleiding in een uitzichtloze situatie. 

Robert Ramaker maakte een cd met gevluchte muzikanten

Samen musiceren en vluchtelingen helpen

Muzikant Robert Ramaker doneert 1/3 deel van de opbrengst van zijn nieuwe cd aan VluchtelingenWerk. De cd maakte hij met vluchtelingen uit Syrië, Azerbeidzjan en Oeganda die hij leerde kennen via een koor waar hij dirigent was. Khalil Kader uit Syrie schreef gedichten die Robert vertaalde en een lied van maakte. Zo beoogden ze de Nederlandse cultuur met die van de vluchtelingen te versmelten. Ze hopen in de toekomst vaker samen op te treden op festivals. Beluister en bekijk hier meer over de cd.