Inspectie Ter Apel: minister, grijp in!
Wat is er aan de hand in Ter Apel?
Ter Apel zit vol. Niet zomaar vol, maar overvol. Zelfs afgelopen jaar, in 2024, toen er minder asielzoekers dan verwacht naar Nederland kwamen. De Inspectie Justitie en Veiligheid deed onderzoek naar de situatie. Hun conclusie? Bewoners én medewerkers lopen enorme veiligheidsrisico’s.
Veiligheidsrisico’s, want?
De drukte in Ter Apel zorgen voor fysieke en mentale problemen bij de asielzoekers. Vooral kwetsbare mensen en kinderen hebben hier last van. Niet zo gek: er zijn maar weinig activiteiten en er is geen onderwijs. Ook is er amper privacy. Vorig jaar moesten er zelfs mensen op onveilige plekken slapen die niet als slaapplekken bedoeld zijn. Al met al: chaos. En chaos leidt nu eenmaal tot spanningen.
Waarom gaat het mis in Ter Apel?
Ter Apel is het grootste aanmeldcentrum van Nederland. Dat betekent dat als iemand asiel wil aanvragen, dit meestal de plek is waar ze naartoe gaan. In Ter Apel worden vervolgens de eerste stappen van de asielprocedure gezet en zoekt men naar een opvangplek waar de asielzoeker tijdens z’n verdere procedure kan blijven.
Normaal gesproken blijven mensen maximaal tien dagen in Ter Apel. Maar de situatie is al heel lang niet normaal meer. Mensen moeten nu soms maanden wachten voor zij naar een (nood)opvang kunnen. Dat komt doordat er al jaren een tekort aan opvangplekken is in Nederland. En dát heeft te maken met onder andere de woningcrisis en bezuinigingen op de IND. In de video hieronder leggen we precies uit hoe dat zit:
Waarom is het aantal asielzoekers niet het probleem?
Dat Ter Apel vol zit, komt dus door het gebrek aan doorstroom - niet door het aantal mensen. Vergelijk het met een treinstation waar de treinen niet meer rijden. Reizigers stranden en het perron raakt overvol. Het probleem is dan niet dat er te veel reizigers zijn, maar dat er geen treinen rijden.
Oplossing: de Spreidingswet
Het is frustrerend dat de situatie in Ter Apel niet verbetert, ondanks alle rapporten en aanbevelingen. De Inspectie Justitie en Veiligheid roept minister Faber op tot actie: zorg voor een betere doorstroom en voor opvanglocaties die langer openblijven (en die ook daadwerkelijk geschikt zijn voor langdurig verblijf). Wij zijn het daar natuurlijk helemaal mee eens.
En er ís gewoon een oplossing: de Spreidingswet. Maar de minister wil die wet juist intrekken, waardoor de problemen alleen maar erger zullen worden. Onbegrijpelijk en oneerlijk. Bewoners, medewerkers en ook omwonenden in Ter Apel verdienen een veilige en menswaardige omgeving.
Jouw hulp is harder nodig dan ooit
Vluchtelingen worden keihard geraakt door de nieuwe asielmaatregelen. Terwijl ze al zoveel hebben meegemaakt en de opvang in Nederland er al zó slecht aan toe is. Kom samen met ons op voor mensen op de vlucht!