Nieuw beleid Palestijnse gebieden: grote stap vooruit, maar er is meer nodig

Nieuws, 27 juni 2024
Leestijd, 3 min.
Voor Palestijnse vluchtelingen geldt een andere, extra ingewikkelde asielprocedure. Eind juni maakte de overheid bekend dat Palestijnen uit Gaza een eerlijkere kans op bescherming krijgen. Maar er zijn meer knelpunten die moeten worden opgelost. In ons rapport Uitgesloten lees je wat er anders moet en kan. 
placeholder

Het is voor Palestijnse vluchtelingen moeilijk om een veilige toekomst op te bouwen. In Gaza, in landen in de regio én in Nederland. In ons rapport Uitgesloten gaan we in op de muren waar zij tegenaan lopen in de Nederlandse asielprocedure en dragen we oplossingen aan. 

Torenhoge muren in de asielprocedure 

De asielprocedure voor Palestijnen in Nederland is onnodig ingewikkeld gemaakt. Dat komt door internationale, maar ook nationale keuzes. Met de wijziging van het landenbeleid wordt het Vluchtelingenverdrag beter toegepast en wordt erkend dat de situatie in Gaza zo onveilig is dat alle Palestijnen die daar vandaan komen bescherming nodig hebben. Maar er zitten meer knelpunten in het beleid, zoals:   

1. Onvoldoende oog voor vervolging Palestijnen 

Palestijnen uit Gaza en de Westelijke Jordaanoever zijn nog altijd niet aangemerkt als bijzondere groep in het landenbeleid. Nederland heeft daarmee nog altijd onvoldoende oog voor de daadwerkelijke vervolging van Palestijnen door de Israëlische autoriteiten. Uit de landeninformatie blijkt echter dat de grote willekeur in de behandeling, de zware beperkingen in de bewegingsvrijheid en de slechte mensenrechtensituatie daar specifiek van toepassing zijn op Palestijnen. Discriminerende maatregelen tegen de Palestijnen, zoals bijvoorbeeld de inbeslagname van land of de ontzegging van toegang tot voorzieningen, kunnen tot vervolging in de zin van het Vluchtelingenverdrag leiden als deze ernstig van aard zijn. 

Oplossing: benoem Palestijnen uit Gaza en de Westbank als risicoprofiel. Hiermee wordt recht gedaan aan de zeer kwetsbare positie van Palestijnen in alle bezette Palestijnse gebieden. 

2. Een bureaucratische impasse 

Nederland erkent de Palestijnse staat niet en daarmee ook de Palestijnse nationaliteit niet. Zonder erkende nationaliteit is het zeer moeilijk om in aanmerking te komen voor asiel. Hun asielaanvraag wordt getoetst aan een land waar zij hebben verbleven, maar niet dezelfde rechten hebben als daadwerkelijke onderdanen. Terwijl zij in veel landen door hun kwetsbare positie geen bescherming kunnen krijgen van de lokale autoriteiten, kan hun asielaanvraag toch worden afgewezen op basis van de algemene veiligheidssituatie.  

Oplossing: Houd bij de beoordeling van Palestijnse asielaanvragen expliciet rekening met de kwetsbare positie als niet-onderdaan in het land waar zij hebben verbleven.  

3. Terugsturen naar dichte grenzen 

Bij de beoordeling van Palestijnse asielaanvragen wordt niet gekeken naar het verblijfsrecht in het land waar zij hebben verbleven en weegt ook de vraag of het mogelijk is om terug te keren niet mee. Afgewezen Palestijnen terugsturen naar landen waar zij geen verblijfsrecht hebben is zo goed als onmogelijk. Hierdoor komen zij vaak in slopende, uitzichtloze procedures terecht. 

Oplossing: Weeg problemen met toegang en toelating tot een land mee in de beoordeling van Palestijnse asielaanvragen.  

Lees meer over deze knelpunten in de asielprocedure én mogelijke oplossingen in ons rapport Uitgesloten.

‘Geen ingewikkeld politiek probleem, maar een mens’

'Dit rapport biedt concrete oplossingen om het beleid beter aan te laten sluiten op de praktijk, zodat Palestijnen een eerlijkere kans krijgen op bescherming', vertelt Mohammad Kafina van VluchtelingenWerk. 'En dat is belangrijk, want veel Palestijnen hebben al een leven lang geen vaste grond onder de voeten. Zo vluchtten mijn ouders naar Saudi-Arabië, waar ik geboren ben.'

'Na het overlijden van mijn vader moesten we terug naar Gaza, maar de onderdrukking tijdens de eerste intifada verdreef ons al kort daarna naar Syrië. Zesentwintig jaar later sloeg ik opnieuw op de vlucht. Mijn verhaal is er een van zovelen. Houd als beleidsmaker die kwetsbare positie in het oog. Zie Palestijnen niet als ingewikkeld politiek probleem, maar gewoon als mens. Een mens dat, in dit geval, hulp nodig heeft.' 

Help mee en doe nu een gift

Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt.