Ook uitzetstop nodig voor gemobiliseerde Russen
Gedeeltelijke mobilisatie
Sinds de Russische president Poetin in september een ‘gedeeltelijke mobilisatie’ heeft afgekondigd, zijn honderdduizenden Russische mannen naar buurlanden als Georgië en Kazachstan gevlucht. Enkele tientallen Russen hebben hun toevlucht in Nederland gezocht, omdat ze niet willen deelnemen aan de oorlog tegen Oekraïne. Tot dusver was er voor deze specifieke groep nog geen beleid ontwikkeld over hoe om te gaan met hun asielaanvraag. Gekeken werd of er voor hen, net als voor de groep dienstplichtigen een ‘uitzetstop’, ofwel een besluit- en vertrekmoratorium, kon komen. Dit besluit is nu genomen: een uitzetstop komt er voor deze groep niet.
Dienstplichtigen mogen voorlopig wel blijven
Russen in de dienstplichtige leeftijd (18-27 jaar) die zijn gedeserteerd of weigeren in dienst te gaan, mogen wel blijven totdat er meer duidelijk is over de vraag of zij gevaar lopen. VluchtelingenWerk is niet blij dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de twee groepen. Het verloop van de oorlog in Oekraïne is onvoorspelbaar. Niemand weet of er weer een nieuwe mobilisatieronde komt. Ook zijn er signalen van Russen die na de beëindiging van de eerste mobilisatie alsnog zijn opgeroepen om te vechten. Bovendien weten we nog niet welke gevolgen er zijn voor Russen die voor de mobilisatie zijn gevlucht.
Teveel onzekerheden
Juist vanwege al deze onzekerheden, is een besluit- en vertrekmoratorium gepast. De vrees voor vervolging is reëel, maar er is nog te weinig informatie om goed te kunnen beoordelen wie precies bescherming nodig heeft en wie niet. Het risico is te groot dat er straks door Nederland afgewezen Russen in levensgrote problemen komen bij terugkeer, of worden ingezet om in Oekraïne te vechten.
VluchtelingenWerk roept de staatssecretaris daarom op de uitzetstop ook te laten gelden voor de tientallen Russen die voor de mobilisatie zijn gevlucht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dan de tijd om aanvullend onderzoek te doen. Op basis daarvan kan dan later alsnog een besluit worden genomen op deze asielverzoeken.