Opgetogen dat asielzoekers meer dan 24 weken per jaar mogen werken
Ons pleidooi
VluchtelingenWerk pleit al jaren voor een snellere en betere toegang van asielzoekers tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Daarom hebben wij de rechtszaak van Elvis en zijn werkgever vanaf het beroep ondersteund via het programma Strategisch Procederen van VluchtelingenWerk. In het hoger beroep waarvan vandaag de uitspraak kwam, heeft de Commissie Strategisch Procederen samen met de advocaat de asielzoeker in de rechtszaak vertegenwoordigd.
De zaak van Elvis
De Nigeriaanse Elvis werkte tijdens zijn asielprocedure en ook na 24 weken wilden hij en zijn werkgever het arbeidscontract voortzetten. Zijn werkgever kreeg echter nadat de 24 weken voorbij waren, geen nieuwe werkvergunning van het UWV, omdat volgens de huidige Nederlandse regels een asielzoeker niet meer dan 24 weken per jaar mag werken. Daarop stapten Elvis en zijn werkgever naar de rechter. Die stelde hen in het gelijk, maar daartegen ging het UWV in hoger beroep. Met de uitspraak van vandaag bevestigt de Raad van State het door VluchtelingenWerk naar voren gebrachte standpunt dat de 24-weken-beperking in strijd is met Europese regels en niet meer mag worden toegepast.
Winst voor iedereen
Met de afschaffing van de 24-weken-eis is één van de belangrijkste belemmeringen voor asielzoekers om in Nederland te kunnen werken weggenomen. Het loont voortaan voor werkgevers om te investeren in nieuwe werknemers nu zij ook langer dan 24 weken per jaar mogen werken. Dat is niet alleen winst voor asielzoekers en werkgevers, maar voor de hele maatschappij. Asielzoekers willen niets liever dan aan de slag te gaan, zeker nu ze langdurig in de opvang verblijven. Het is goed voor hun gevoel van eigenwaarde en bevordert de integratie. Bovendien zitten werkgevers door de krapte op de arbeidsmarkt te springen om gemotiveerde arbeidskrachten.
Goed begin
VluchtelingenWerk vindt het loslaten van de 24-weken-eis een goed begin. Om de toegang tot werk voor asielzoekers te bevorderen is het daarnaast nodig om ook andere belemmeringen op te lossen. Datzelfde schreef Regioplan eerder dit jaar in haar rapport ‘Belemmeringen asielzoekers bij het toetreden tot de arbeidsmarkt’. Zo duurt het op dit moment vaak maanden voordat asielzoekers zich kunnen inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Hiermee krijg je een BSN zodat je onder andere een bankrekening kunt openen waarop je loon kunt ontvangen. De Rijksoverheid is daarom nu aan zet om ook die belemmering op te heffen zodat asielzoekers ongehinderd aan het werk kunnen gaan en blijven.
Samen bouwen we aan de toekomst
Dankzij de hulp van onze donateurs en vrijwilligers kunnen wij asielzoekers en vluchtelingen helpen met het opbouwen van een bestaan in Nederland. Help jij ook mee met een gift, zodat vluchtelingen kunnen bouwen aan een leven in veiligheid?