Syrische vluchtelingen in Turkije extra kwetsbaar na aardbeving
Syriërs in Turkije extra kwetsbaar
In Zuidoost Turkije leven 1,8 miljoen Syrische vluchtelingen. Alleen al in de zwaar getroffen stad Gaziantep wonen 500.000 Syrische vluchtelingen, op een totale stadsbevolking van 2 miljoen. 'De positie van deze Syriërs was al slecht, maar nu maken wij ons nog meer zorgen over deze groep', vertelt Femke de Vries, belangenbehartiger bij VluchtelingenWerk. Zij onderhoudt de contacten met onze Turkse partnerorganisatie Refugee Rights Turkey en was twee maanden geleden zelf nog in het aardbevingsgebied.
De Vries: 'Turkije doet weinig om de Syrische vluchtelingen te beschermen en is hen liever kwijt dan rijk. Syrische vluchtelingen in Gaziantep wonen vaak in slecht onderhouden, krakkemikkige gebouwen, dicht op elkaar. Het instortingsgevaar is levensgroot. Door deze ramp zijn vluchtelingen nóg kwetsbaarder geworden. Daarom roepen we op de grote groep Syrische vluchtelingen niet te vergeten bij de gecoördineerde hulpprogramma’s die nu worden opgezet voor de slachtoffers.'
Ongerustheid in Nederland
VluchtelingenWerk en Refugee Rights Turkye bieden geen humanitaire hulp zoals het Rode Kruis en UNHCR, maar komen op voor de rechten van vluchtelingen. VluchtelingenWerk blijft de Syrische vluchtelingen via Refugee Rights Turkey op andere manieren steunen, bijvoorbeeld bij het verkrijgen van nieuwe documenten als die bij de beving verloren zijn geraakt. Zonder deze documenten zijn vluchtelingen vogelvrij.
'Als de Turkse politie vluchtelingen controleert op papieren en zij die niet kunnen laten zien is de kans groot dat vluchtelingen gevangen worden genomen om uiteindelijk te worden uitgezet naar het onveilige Syrië', vertelt De Vries. 'Dat gebeurde ook al voor deze aardbeving. De situatie is al geruime tijd erg zorgelijk vanwege de aankomende verkiezingen waarbij Syriërs het moeten ontgelden. Zij krijgen de schuld van de economische crisis en de torenhoge inflatie in het land. Zo zegt de Turkse president Erdogan bijvoorbeeld dat hij een miljoen Syriërs wil terugsturen.'
De aardbeving leidt ook tot ongerustheid onder Syrische vluchtelingen in Nederland. Onze medewerkers spreken nu veel Syriërs die bang zijn dat hun familieleden iets is overkomen. Soms lukt het om familieleden te bereiken, en horen mannen dat hun vrouw en kinderen geen huis meer hebben en niet weten waar ze nu naartoe moeten. Er zijn ook mensen die nog geen contact hebben kunnen krijgen en in onzekerheid verkeren over het lot van familieleden. VluchtelingenWerk biedt een luisterend oor en verwijst mensen als dat nodig is door naar de juiste organisaties.
Help mee en doe een gift
VluchtelingenWerk Nederland komt op voor de rechten van asielzoekers en vluchtelingen en helpt hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. Met 9.000 vrijwilligers en 1300 medewerkers begeleiden we hen vanaf het moment van binnenkomst tot en met hun integratie in de Nederlandse samenleving.
Hoewel we voornamelijk in Nederland werken, maken we ons ook in Europa sterk voor de bescherming van vluchtelingen. Uit internationale solidariteit ondersteunen wij vluchtelingenorganisaties aan de grenzen van Europa. Help jij mee? Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt!