Tragedie op de Middellandse zee

Nieuws, 13 februari 2015
Leestijd, 1 min.
In 2013 reageerde de wereld geschokt op het nieuws over de ramp bij het eiland Lampedusa, waarbij meer dan 360 vluchtelingen verdronken. Dit mocht nooit meer gebeuren en reddingsoperatie Mare Nostrum werd in het leven geroepen. We zijn inmiddels ruim een jaar verder en de reddingsoperatie Mare Nostrum is vervangen door Triton; een operatie waarbij slechts patrouilles worden uitgevoerd en als doel heeft de grenzen te bewaken, niet om mensen te redden. Er is nog maar een derde van het budget beschikbaar. Wat voor verschrikkelijke gevolgen dit heeft werd afgelopen week helaas pijnlijk duidelijk uit de schrijnende nieuwsberichten over vluchtelingen op de Middellandse Zee.

Afgelopen maandag vonden 29 vluchtelingen alsnog de dood nadat ze juist door een boot van de kustwacht waren gered; ze stierven alsnog van de kou. Later deze week kwam het nieuws dat driehonderd vluchtelingen verdronken zijn. Dit is het trieste, maar logische gevolg van het stoppen van de reddingsoperatie Mare Nostrum. VluchtelingenWerk vraagt zich af hoeveel mensen nog moeten verdrinken voordat er iets verandert?

Gevaarlijke oversteek

Jasper Kuipers, adjunct directeur VluchtelingenWerk Nederland: “Vluchtelingen maken deze gevaarlijke oversteek omdat er bijna geen veilige en legale manieren zijn om naar Europa te komen om daar bescherming te kunnen vragen. Mensen die huis en haard ontvlucht zijn en in Noord-Afrika belanden, zijn nu aangewezen op mensensmokkelaars die hen in overvolle en gammele bootjes de zee op sturen. De wanhoop is zo groot dat de vluchtelingen dit enorme risico nemen. Zolang de Europese leiders geen oplossing bieden, dan moeten ze op zijn minst de verantwoordelijkheid nemen mensen te redden.” VluchtelingenWerk vindt het de hoogste tijd dat een adequaat Europees zoek- en reddingsprogramma wordt opgezet in de Middellandse zee, zodat levens worden gered in plaats van verloren gaan.