Veiligheidssituatie Libië blijft onzeker - terugkeer onverantwoord

Nieuws, 23 december 2014
Leestijd, 1 min.
Uit een ambtsbericht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat de veiligheidssituatie in Libië nog altijd onzeker is. Met meer dan 1500 verschillende strijdgroepen en twee parlementen is het land instabiel en is onvoorspelbaar waar en wanneer de strijd oplaait. VluchtelingenWerk Nederland roept de Nederlandse overheid daarom op voorlopig geen Libiërs uit te zetten.

Publieke executies en martelingen

3 jaar na de val van de regering van Ghadaffi dreigt het land uit elkaar te vallen. Op dit moment is er geen centraal gezag in Libië en maken meer dan 1500 gewapende milities in verschillende delen van het land de dienst uit. De VN rapporteerde eerder dit jaar mensenrechtenschendingen als publieke executies, martelingen en beschietingen op ziekenhuizen. Het ambtsbericht , dat een co-productie is met Denemarken, Zweden, België en Noorwegen, bevestigt het beeld dat de situatie in Libië sinds mei 2014 verslechterd is. In juli trokken de meeste overheden en buitenlandse organisaties hun personeel terug uit Libië.

Voorlopig niet uitzetten

Hoewel op dit moment niet in alle delen van Libië hevige gevechten plaatsvinden is de veiligheidssituatie zo veranderlijk dat het onverantwoord is om Libische asielzoekers uit te zetten naar dit land. Volgens Human Rights Watch loopt iedereen die gedwongen moet terugkeren naar Libië een reële kans op ernstig letsel. VluchtelingenWerk roept staatssecretaris Teeven daarom op om een vertrekmoratorium in te stellen waardoor uitzettingen van Libische asielzoekers voorlopig worden opgeschort. Human Rights Watch en UNHCR hebben eerder ook aangegeven tegen uitzettingen naar Libië te zijn.