‘Vluchtelingen op vakantie naar eigen land’? Nee! Dat klopt niet
Mogen vluchtelingen op vakantie naar hun eigen land?
Nee, vluchtelingen in Nederland mogen niet afreizen naar hun land van herkomst. Hoe dat zit? Wanneer je als vluchteling een status krijgt, kun je een vluchtelingenpaspoort krijgen. Hiermee mag je naar andere landen reizen, behalve naar het land waar je uit bent gevlucht. Deze regel vloeit voort uit het Vluchtelingenverdrag. Als je wel afreist naar je land van herkomst, is er een kans dat je verblijfsvergunning wordt ingetrokken.
Alleen wanneer vluchtelingen een echt dringende reden hebben, zoals afscheid nemen van een naast familielid dat op sterven ligt of het bijwonen van een begrafenis, wordt de vergunning mogelijk niet ingetrokken. Vervolgens mag je niet te lang blijven, want dan kan je vergunning alsnog worden ingetrokken.
'Op vakantie' naar een buurland
Een vluchteling vlucht niet zomaar. De meeste vluchtelingen komen uit een oorlogsgebied. Anderen zijn gevlucht om politieke redenen of bijvoorbeeld vanwege hun geaardheid. Naast dat het niet mag, is op vakantie gaan naar het land van herkomst voor de meeste vluchtelingen een veel te groot risico om te nemen. VluchtelingenWerk hoort wel verhalen van vluchtelingen die naar buurlanden afreizen om daar met familieleden af te spreken. Zoals bijvoorbeeld Syriërs die naar Libanon reizen.
Op vakantie met een Nederlands paspoort
Na vijf jaar is het voor vluchtelingen mogelijk om te naturaliseren en een Nederlands paspoort aan te vragen. Je hebt dan dezelfde rechten als elke andere Nederlander en kan dus naar meer gebieden reizen, soms ook naar het land van herkomst. Een enkele vluchteling doet dat - vaak om persoonlijke redenen zoals een begrafenis. Dat zijn wel uitzonderingen omdat mensen nog steeds gevaar lopen.
Hoe zit het dan met die Eritreeërs die op vakantie gaan?
Door de jaren heen kan een situatie in een land veranderen. Bijvoorbeeld als 10 jaar later een regime waar je voor vluchtte niet meer aan de macht is. Sommige vluchtelingen besluiten dan terug te keren, of blijven in Nederland wonen en reizen af en toe heen en weer. Dit zie je bijvoorbeeld onder Eritreeërs die in de jaren ‘80 en begin ‘90 vluchtten vanwege de onafhankelijkheidsoorlog. Hoe fijn is het voor hen om het huidige regime minder te hoeven vrezen, en met een Nederlands paspoort af en toe hun familie te kunnen bezoeken?
Regelgeving voor Oekraïense vluchtelingen
Voor Oekraïense vluchtelingen ligt het net anders; zij hebben een ander type vergunning en mogen tijdelijk terugreizen. Sommige gebieden zijn relatief veilig, maar dat kan in een oorlogssituatie snel veranderen en deze gebieden kunnen bovendien niet iedereen opvangen.
Oekraïners kunnen dus tijdelijk terugreizen om bijvoorbeeld een partner op te zoeken, familieleden te begraven, maar ook om persoonlijke zaken te regelen. Het is wel goed om te weten dat een groot gedeelte van deze groep nog in grote noodopvanglocaties zit en meestal geen eigen woning in Nederland heeft.
Als zij langer dan 14 dagen van hun opvangplek weg zijn, kan de gemeente hun opvangplek aan een andere vluchteling uit Oekraïne geven. Ze komen dan wel in aanmerking voor een andere opvangplek. Als Oekraïners langer dan 28 dagen per jaar van hun opvangplek zijn, kan de gemeente hun voorzieningen, inclusief leefgeld, beëindigen.
Geef nepnieuws geen kans en help mee met een gift
VluchtelingenWerk komt op voor de belangen van vluchtelingen in Nederland. Dat doen we onder andere door gevraagd en ongevraagd de publieke discussie te voeden met de juiste cijfers en informatie. Jouw steun is onmisbaar voor ons werk. Help mee en doe een gift.