Een verrassing voor vrouwen in de noodopvang op Internationale Vrouwendag
Situatie in de noodopvang
Afgelopen zomer zijn tientallen vrouwen uit Afghanistan halsoverkop het land uit gevlucht uit vrees voor hun leven. Velen hebben zich in het land van herkomst ingezet voor de rechten van de vrouw. Ook veel vrouwenrechtenactivisten uit Turkije hebben asiel aangevraagd. Door de volle azc’s verblijven steeds meer vrouwen met hun gezin in noodopvanglocaties: de meest uitgeklede vorm van opvang.
Overvolle noodopvang
De azc’s zijn al meer dan een half jaar overvol. Er zijn inmiddels tientallen noodopvanglocaties geopend: van grote evenementen- en goederen opslag hallen in Leeuwarden en Groningen, tot aan boten en een tentenkamp in Schinnen. De kwaliteit van zorg verschilt sterk per locatie. VluchtelingenWerk krijgt dagelijks zorgelijke berichten van vluchtelingen. Zij slapen slecht door de gehorige ruimtes en ervaren de situatie als uitzichtloos. Met de komst van duizenden vluchtelingen uit Oekraïne is de zoektocht naar goede opvanglocaties nóg urgenter geworden. De vluchtelingen die al langer in de opvang verblijven mogen hierin niet vergeten worden.
Internationale Vrouwendag
Op veel locaties wordt nog altijd geen leefgeld verstrekt, waar asielzoekers wél recht op hebben. Hierdoor kunnen veel gezinnen geen boodschappen doen. Het COA verstrekt wel basisproducten, zoals shampoo en tandpasta, maar er is geen ruimte voor net dat beetje extra. Alle vrouwen in de noodopvang krijgen daarom vandaag, op Internationale Vrouwendag, een goodiebag met verzorgingsproducten, lichtjes om de opvang wat gezelliger te maken én persoonlijke boodschappen van Nederlanders die hen een hart onder de riem willen steken. Het pakket is gedoneerd door de Nationale Postcode Loterij, influencer Anna Nooshin en Clipper. Met dank aan Kidsweek en Right to Play ontvangen ook de kinderen een cadeautje.
VluchtelingenWerk hoopt hen met deze actie in de noodopvang te laten zien dat zij er niet alleen voor staan en dat honderden Nederlanders aan hun denken. Vrouwen die zelf in de opvang hebben gezeten, delen de pakketjes persoonlijk uit.