Ngo's spreken zich uit: 'Europa, verdedig het recht op vluchtelingenbescherming'

Persbericht, 12 juli 2024
Leestijd, 2 min.
Volgende week vergadert het nieuw verkozen Europees Parlement voor het eerst. In aanloop naar deze vergadering roepen bijna 100 ngo's, waaronder VluchtelingenWerk Nederland, in een joint statement de nieuwe Europese leiders op om een krachtig standpunt in te nemen om het recht op asiel te waarborgen.
placeholder

De kernprincipes van internationale bescherming

"Het is verontrustend dat steeds meer Europese landen pogingen ondernemen om hun verantwoordelijkheid voor vluchtelingenbescherming uit de weg te gaan, bijvoorbeeld door asielprocedures buiten de EU te verplaatsen. Deze controversiële pogingen proberen de kernprincipes van internationale bescherming te ontmantelen," zegt Myrthe Wijnkoop, migratie-expert bij VluchtelingenWerk.  

Zo bouwt Italië momenteel opvangcentra in Albanië voor vluchtelingen om daar hun asielprocedure te doorlopen. Andere landen in Europa, zoals Denemarken en Duitsland, onderzoeken de haalbaarheid van eenzelfde soort regeling. En ook Nederland kijkt hier met grote belangstelling naar.

Ondermijnende pogingen vanuit heel Europa

Een aantal EU-lidstaten moedigen de Europese Commissie actief aan om wijzigingen van het EU-recht te onderzoeken. Bijvoorbeeld om een afgezwakt concept van een 'veilig derde land' criterium te handhaven. Dit criterium staat in EU-wetgeving en zorgt ervoor dat iemand alleen naar een land gestuurd kan worden als de persoon daar een 'band' mee heeft, bijvoorbeeld door eerder verblijf.

Als dit criterium wordt losgelaten, dan ligt de weg open om mensen die in de EU bescherming zoeken, zonder pardon naar een voor hen wildvreemd land uit te zetten. Denk aan de controversiële Rwanda-deal van het Verenigd Koninkrijk. De nieuwe Britse premier Keir Starmer heeft direct na zijn aantreden een einde gemaakt aan de deal. Starmer gaf aan 'niet bereid te zijn door te gaan met gimmicks die geen afschrikkende werking hebben'. 

Tijd dat EU recht op asiel beschermt

De Europese Commissie noemde in 2018 wetsvoorstellen waar nu over gesproken wordt al 'niet wenselijk en onhaalbaar'.  

Het is daarom de hoogste tijd dat de EU verantwoordelijkheid pakt en zich inspant om het recht op asiel te beschermen op het continent. Er zijn andere oplossingen mogelijk, bijvoorbeeld een robuust en solidair Europees verdeelsysteem of investeringen in de regio. Er moeten veilige routes komen, die een einde maken aan het geweld en de pushbacks aan de grenzen van Europa. Want daar sterven op dit moment niet alleen mensen, maar ook de mensenrechten. 

Help mee en doe nu een gift

Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt.