Zet in op een solidair Europees herverdeelsysteem

Persbericht, 6 juni 2023
Leestijd, 2 min.
VluchtelingenWerk Nederland wil dat staatssecretaris Eric van der Burg zich in Brussel uitspreekt voor een solidair herverdeelsysteem van vluchtelingen in de EU. Zo’n systeem maakt een einde aan de huidige impasse, waarbij Europese landen er alles aan doen om zo onaantrekkelijk mogelijk te zijn voor asielzoekers. Gedeelde verantwoordelijkheid tussen de lidstaten voorkomt bovendien dat gezinnen met jonge kinderen straks worden vastgezet in gevangenissen in landen langs de buitengrenzen.
placeholder

Volgens het verdrag van Dublin is het eerste land van aankomst nu nog verantwoordelijk voor de opvang. Maar landen als Italië en Griekenland willen meer solidariteit van andere landen en een betere verdeling van de verantwoordelijkheid. Nederland blijft in de onderhandelingen over een nieuw Europees asiel- en migratiepact echter vasthouden aan deze ‘Dublin-regeling’.

Samen met Europese partnerorganisaties pleit VluchtelingenWerk in een petitie voor een eerlijk herverdeelsysteem. Lidstaten weten dan welke aantallen vluchtelingen zij toebedeeld krijgen. Zij kunnen hier hun opvangfaciliteiten en capaciteit voor het verwerken van asielprocedures op inrichten. 

VluchtelingenWerk vindt het daarnaast zeer zorgelijk dat Nederland blijft inzetten op 12 weken detentie voor alle asielzoekers in grensprocedures, inclusief families met jonge kinderen. Dit is in strijd met artikel 5 EVRM, het recht op vrijheid. Gevluchte gezinnen met jonge kinderen horen niet thuis in een Europese gevangenis. 

VluchtelingenWerk doet daarom een oproep aan Tweede Kamerleden in een brief, aan de vooravond van het debat hierover met staatssecretaris Eric van der Burg. Hij vergadert eind deze week met zijn Europese collega’s die verantwoordelijk zijn voor het asiel- en migratiebeleid in de zogeheten JBZ-Raad. Deze vergadering wordt gezien als een voorlopig laatste kans op overeenstemming over een gezamenlijk Europees asielbeleid. 

Het kabinet toont zich echter tot op heden weinig buigzaam door vooral de verplichtingen van aankomstlanden te benadrukken en zelf niet solidair te willen zijn door een herverdeelsysteem te bepleiten.