Syrië: nog steeds niet veilig

Waarom vluchten mensen uit Syrië? Sinds 2011 woedt er een burgeroorlog in Syrië, voortgekomen uit een vreedzame opstand tegen het regime van Bashar al-Assad. Inmiddels zijn er honderdduizenden doden gevallen. Syriërs gaan gebukt onder mensenrechtenschendingen en leven in armoede. Ook worden er nog altijd aanslagen gepleegd door IS.
placeholder
Halil el-Abdullah / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

De oorlog in Syrië - hoe zat het ook alweer?

  • Veel Syriërs zijn gevlucht vanwege de burgeroorlog. In het noorden en een deel van het zuiden is nog altijd sprake van veel geweld. Het land is verdeeld in gebieden onder controle van Assad, de Koerden, een groepering die uit Al Qaida is voortgekomen en gewapende groepen met steun van Turkije.
  • De meeste vluchtelingen uit Syrië ontvluchten het onderdrukkende regime van Assad. Dat maakt zich schuldig aan mensenrechtenschendingen, zoals het mishandelen en willekeurig arresteren van (vermeende) tegenstanders. Ook heeft Assad gifgas gebruikt tegen de eigen bevolking.
  • In Syrië geldt ook een dienstplicht voor mannen. Zij lopen daardoor het risico dat ze moeten meewerken aan oorlogsmisdrijven tegen burgers. Er is sprake van verschillende facties met eigen milities die elkaar bevechten en mensen ontvoeren.

Bijna 90 procent van de Syrische bevolking leeft in armoede. Bijna 17 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig en 12 miljoen mensen lijden honger.

Wat is de huidige situatie in Syrië?

Syrië is nog altijd niet veilig. In een aantal provincies wordt nog steeds gevochten en juist in de door Assad gecontroleerde gebieden vinden grove mensenrechtenschendingen plaats. Syriërs die terugkeren kunnen (met grote willekeur) bestempeld worden als tegenstanders van het regime. Deze mensen verdwijnen, worden gearresteerd of moeten gedwongen in dienst.

Vluchtelingen uit Syrië worden in andere landen vaak onder druk gezet om terug te keren. Zo kunnen Syriërs hun verblijf in Libanon niet legaliseren. Zo kunnen ze ieder moment worden opgepakt en uitgezet. Turkije laat Syriërs gedwongen terugkeren naar onveilige gebieden, zo meldt Amnesty International. 

Lees hier ons standpunt over de veiligheidssituatie in Syrië
placeholder

Syriërs in Nederland

Er wonen in Nederland meer dan 150.000 mensen met een Syrische achtergrond. Veruit de meesten van hen kwamen in de afgelopen tien jaar naar Nederland als gevolg van de burgeroorlog. 

Uit een langlopend onderzoek van het WODC blijkt dat veel Syriërs inmiddels goed geïntegreerd zijn, een vaste baan hebben en zich Nederlander voelen. Wel zijn er zorgen om gezondheid en financiën en voelen Syriërs zich vaak eenzaam. 

Lees meer over Syriërs in Nederland

Een kind ben ik allang niet meer. Ik groeide op met oorlog, angst voor de dood en het idee dat ik ergens heen moest om veilig te zijn.

Mohammad uit Syrië

placeholder

Het verhaal van Mohammad

'Soms snap ik mijn klasgenoten niet. Als ze over games en vakanties praten verlies ik al snel mijn aandacht. Een kind ben ik allang niet meer. Ik groeide op met oorlog, angst voor de dood en het idee dat ik ergens heen moest om veilig te zijn. Ik ontsnapte gevaar om er verderop weer in te belanden, maar nam die verantwoordelijkheid om mijzelf en de rest van mijn familie te redden.'

Lees het volledige verhaal van Mohammad

Cijfers over vluchtelingen uit Syrië

  • Wereldwijd zijn 6.355.788 Syriërs op de vlucht in 2023. Meer dan de helft van hen verblijft in buurland Turkije. (Bron: UNHCR)
  • In heel Europa werden in 2023 183.035 eerste asielaanvragen door Syriërs ingediend. Zij zijn daarmee de grootste groep asielzoekers (17%). (Bron: Eurostat)
  • In 2023 vragen 13.028 Syriërs asiel aan in Nederland, in 2022 waren dit er 12.648 (bron: IND Asylum Trends)
  • Op 1 januari 2024 wonen er 165.557 mensen met een Syrische achtergrond in Nederland. (bron: CBS)