Standpunt | Jemen oorlog en humanitaire crisis

VluchtelingenWerk vindt dat niemand naar Jemen mag worden teruggestuurd vanwege de humanitaire crisis in het land, tenzij men over de middelen en mogelijkheden beschikt om zich daar staande te houden. Alhoewel het tijdelijk wapenakkoord tussen gewapende groepen het willekeurig geweld heeft doen afnemen, blijft de veiligheidssituatie nog steeds instabiel.

placeholder

Wat is de situatie?

Sinds 2015 woedt er een burgeroorlog in Jemen. Gevechten en luchtaanvallen hebben geleid tot een groot aantal burgerdoden, een grote humanitaire crisis en ruim 4,6 miljoen vluchtelingen.  Alhoewel het tijdelijk wapenakkoord tussen gewapende facties het willekeurig geweld heeft doen afnemen, is de situatie mede door inmenging van de Houthi's in het Israel-Palestinaconflict nog steeds instabiel en onveilig.

 Volgens Unicef is één op de twee kinderen in Jemen ernstig ondervoed. Uit het ambtsbericht van september 2023 blijkt dat diverse organisaties de situatie in Jemen typeerden als de grootste humanitaire crisis in de wereld.  Volgens de VN zijn 227.000 mensen door honger of het gebrek aan gezondheidszorg om het leven gekomen sinds het begin van het Jemen-conflict.

Mensenrechtenschendingen in Jemen

Alle groeperingen in Jemen maken gebruik van geweld, bedreigingen, willekeurige detentie, en repressie van journalisten, mensenrechtenadvocaten activisten en critici.  Ook rekruteren ze onder dwang minderjarigen voor de gewapende strijd.   

LHBTIQ+-personen lopen groot gevaar in Jemen. In januari 2024 hebben de Houthi’s dertien mannen ter dood veroordeeld wegens vermeende homoseksualiteit. Ook andere groepen hebben in het verleden homo’s vermoord.    

Voor mensen die geen religie aanhangen is het gevaarlijk om publiekelijk hun identiteit te bevestigen. Daarnaast treedt de Houthi-beweging hard op tegen afwijkende meningen.  

Jemenitische vrouwen worden beperkt in hun bewegingsvrijheid in gebieden onder controle van de Houthi's, waar de autoriteiten eisen dat ze vergezeld worden door een mannelijk familielid om te kunnen reizen.

Wat vindt VluchtelingenWerk?

VluchtelingenWerk vindt dat:

  • het landenbeleid voor Jemen moet worden herzien. Er moet worden erkend dat iedereen die teruggestuurd wordt naar Jemen gezien de humanitaire situatie risico loopt op een behandeling in strijd met internationale mensenrechtenverdragen, tenzij men over de middelen en mogelijkheden beschikt om hier niet aan blootgesteld te worden.
  • in de beoordeling van Jemenitische asielaanvragen rekening moet worden gehouden met de instabiele veiligheidssituatie en het oplaaiiend willekeurig geweld.
  • naast bestaande risicoprofielen ook alle burgers die niet-significante kritiek uiten moeten worden aangewezen als risicoprofiel, in ieder geval in het Houthigebied.
  • er onderzoek moet komen naar de situatie van afvalligen, atheïsten en bekeerlingen. Asielzoekers die tot deze groepen behoren zouden niet moeten worden afgewezen.
  • LHBTI’ers uit Jemen beter moeten worden beschermd.

Jouw steun is nú harder nodig dan ooit

Vluchtelingen worden keihard geraakt door de nieuwe asielmaatregelen. Terwijl ze al zoveel hebben meegemaakt en de opvang in Nederland er al zó slecht aan toe is. Kom samen met ons op voor mensen op de vlucht!

placeholder