Wat is inburgering?
Wie moeten er inburgeren?
Om te bewijzen dat ze de taal spreken en weten hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit, volgen vluchtelingen een verplicht inburgeringstraject. Verplichte inburgering geldt voor mensen die aan deze voorwaarden voldoen:
- Tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd
- In het bezit van een verblijfsvergunning
- Niet in het bezit van een paspoort van een land uit de Europese Unie, of Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland
Wat houdt inburgering in?
De inburgering bestaat uit:
- Nederlandse taallessen
- Lessen Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM)
- Module over arbeidsparticipatie (MAP)
- Het Participatieverklaringstraject (PVT)
- Participatie (sinds januari 2022)
Slaagt iemand voor alle onderdelen? Dan is hij of zij ingeburgerd en wordt een inburgeringsdiploma toegekend. Vóór januari 2022 kregen mensen onder de Wet Inburgering 2013 drie jaar de tijd voor inburgering met maximaal twee jaar verlenging. Per 1 januari 2022 is de nieuwe Wet Inburgering ingegaan. Er zijn nu drie verschillende leerroutes: de B1-route, de Zelfredzaamheidsroute en de Onderwijsroute.
De Nieuwe Wet Inburgering 2021
Het nieuwe inburgeringsbeleid vindt meer in de praktijk plaats: een combinatie van taallessen en ontmoetingen met Nederlanders en opdoen van werkervaring. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het regelen van de inburgering, niet meer de vluchtelingen zelf.
Inburgeren in het buitenland
Soms moeten mensen al inburgeren vóórdat zij naar Nederland komen. Bijvoorbeeld gezinsleden van mensen met een zogenaamde reguliere verblijfsvergunning of mensen die trouwen met een Nederlander. Voordat zij voor gezinshereniging naar Nederland kunnen komen, moeten ze een inburgeringsexamen afleggen op de Nederlandse ambassade in hun land van herkomst. Deze inburgeringsverplichting in het buitenland geldt niet voor gezinsleden van vluchtelingen met een asielvergunning.
Ondersteuning bij inburgeren met VluchtelingenWerk
VluchtelingenWerk biedt ondersteuning bij het leren van taal met taalcoaches, praktijkcoaches en trainers participatieverklaring. In een aantal gemeenten bieden wij ook inburgeringscursussen.