Brieven van VluchtelingenWerk aan de Tweede Kamer
Brieven aan de Tweede Kamer 2025
Commissiedebat Participatiewet – 16 januari 2025
Voor het commissiedebat in de Tweede Kamer over de Participatiewet geeft VluchtelingenWerk suggesties mee aan de Kamerleden om statushouders, asielzoekers en Oekraïense ontheemden sneller aan het werk te krijgen. Ook delen wij onze zorgen over nadelige effecten van de aangekondigde maatregelen op asiel en het behoud van de taaleis in de Participatiewet.
Eerdere brieven aan de Tweede Kamer
Commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid - 19 december 2024
Op donderdag 19 december debatteert de commissie Asiel en Migratie met minister Faber in de Tweede Kamer. In onze brief gaan we in op de uitvoering van het regeerprogramma, de beslispraktijk van de IND, de situatie in de asiel(nood)opvang, nareis- gezinshereniging en de positie van ongedocumenteerden.
Commissiedebat JBZ-Raad – 11 december 2024
Op het aankomend Europees overleg van migratieministers staat o.a. de implementatie van het EU-migratiepact geagendeerd. VluchtelingenWerk vraagt in deze brief aandacht voor het behoud van fundamentele waarborgen ten aanzien van vluchtelingenbescherming in Europa en wijst de Kamer op de aanbevelingen die volgden uit de conferentie die onlangs door ons en de Commissie Meijers werd georganiseerd.
Commissiedebat Staat van de Volkshuisvesting – 27 november 2024
VluchtelingenWerk vraagt t.a.v. dit debat in de commissie Volkshuisvesting/Ruimtelijke Ordening o.a. aandacht voor (het belang van goede voorlichting rond) de huisvesting van statushouders, de beoogde ‘doorstroomlocaties’ en de plannen van het kabinet rond het delen van woningen.
Integratie en maatschappelijke samenhang – 25 november 2024
De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Tweede Kamer behandelt in dit wetgevingsoverleg het begrotingsonderdeel ‘Integratie en maatschappelijke samenhang’. In onze brief gaan we in op de recente maatschappelijke en politieke ontwikkelingen, de begroting SZW, het plan van aanpak ‘Statushouders aan het werk’, (het belang van snelle) participatie en toegang tot werk voor asielzoekers en de positie van Oekraïense ontheemden op de arbeidsmarkt.
Debat begroting Asiel en Migratie - 5 november 2024
In deze brief gaat VluchtelingenWerk Nederland in op de verschillende asielmaatregelen die op 25 oktober zijn aangekondigd. We leggen uit waarom we ons grote zorgen maken over het afbreken van het vluchtelingenbeleid in Nederland. Ook besteden we aandacht aan urgente problemen in de opvang en de achterstanden bij de IND en de BRP-straten.
Position Paper – Rondetafelgesprek Afghaanse bewakers 14 oktober 2024
VluchtelingenWerk Nederland was uitgenodigd in de Tweede Kamer om deel te nemen aan het rondetafelgesprek over het lot van de Afghaanse bewakers die voor de Nederlandse troepen hebben gediend, waarvan het kabinet onlangs heeft besloten dat zij niet langer in aanmerking komen voor overbrenging naar Nederland. In ons position paper leggen we uit waarom dit een beschamend besluit is en we roepen het kabinet op om de ereschuld alsnog in te lossen.
Commissiedebat JBZ-Raad – 9 oktober
Op woensdag 9 oktober vergadert de Tweede Kamer met minister Faber over het Europees asielbeleid. Aangezien Nederland onder het EU-asiel en migratiepact verplicht is om een nationaal implementatieplan op te stellen, doet VluchtelingenWerk daartoe belangrijke aanbevelingen om de positie van asielzoekers en vluchtelingen te beschermen.
Ereschuld Afghaanse bewakers dient ingelost te worden – 30 september
In deze Kamerbrief, in samenwerking met meerdere vakbonden (FNV, VBM, AFMP en Marver) en VluchtelingenWerk Nederland, doen wij een dringend beroep op de Tweede Kamer om de ereschuld van Nederland tegenover een beperkte afgebakende groep Afghaanse ambassade- en defensiebewakers in te lossen. Met het Kabinetsbesluit van vrijdag j.l. 27 september constateren wij dat het huidige Kabinet zich keert tegen een grote Kamermeerderheid én tegen een eerder besluit van het Kabinet Rutte IV. De bewakers lopen nog altijd een groot risico, het is niet voor niets dat veel andere landen hen wél hebben opgenomen. We weten dat minstens 15 defensiebewakers die voor Nederland werkten zijn vermoord, velen zijn en worden nog steeds bedreigd en mishandeld.
Commissiedebat vreemdelingen- en asielbeleid - 12 september 2024
In deze brief aan de (deels nieuwe) asielwoordvoerders in de Tweede Kamer vraagt VluchtelingenWerk aandacht voor het feit dat de ambitie van het nieuwe kabinet om ‘streng’ te zijn vooral zal leiden tot ineffectieve en schadelijke maatregelen, dat wachttijden in de asielprocedure nog altijd oplopen en de opvangcrisis voortduurt – dit dreigt nu voor Oekraïense ontheemden ook te gebeuren door het sluiten van opvanglocaties. Ondertussen worden en schijnmaatregelen ingevoerd zoals het aanscherpen van het beoordelingskader en het (tijdelijk) beperken van gezinshereniging. Wij roepen de Kamerleden op om een effectieve asielprocedure en menswaardige opvang centraal te zetten en de echte problemen op te lossen.
Debat over de regeringsverklaring – 3 juli 2024
De Tweede Kamer gaat in debat over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet. VluchtelingenWerk is kritisch op de voorgestelde plannen in het hoofdlijnenakkoord wat betreft vluchtelingenbeleid. Ook maken we ons zorgen over het verplaatsen van inburgering van het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar het ministerie Justitie en Veiligheid, omdat daarmee participatie (toegang tot werk) en inburgering worden opgesplitst.
Commissiedebat JBZ-Raad - 12 juni
Op woensdag 12 juni vergadert de Tweede Kamer over de aankomende JBZ-Raad, waar (demissionair) staatssecretaris Van der Burg met zijn Europese collega’s in gesprek gaat over het Europees vluchtelingenbeleid. VluchtelingenWerk deelt in deze brief onze zorgen over allerlei vormen van migratiedeals, external processing en andere beoogde maatregelen die vooral gericht lijken te zijn op het tegenhouden van mensen die in Europa bescherming zoeken.
Debat eindverslag formateurs - 22 mei 2024
De Tweede Kamer debatteert over het eindverslag van de formateurs, waarbij het 'akkoord op hoofdlijnen' wordt besproken. In deze brief is VluchtelingenWerk kritisch op de aangekondigde maatregelen wat betreft asiel- en vluchtelingenbeleid. Veel plannen zijn simpelweg (juridisch) niet haalbaar en komen vooral voort uit verkiezingsretoriek. Als deze daadwerkelijk worden ingevoerd pakt dit slecht uit voor het belang van vluchtelingen én van Nederland als samenleving.
Brief behandeling wet afschaffen dwangsommen - 15 mei 2024
In deze brief doen wij suggesties ten behoeve van het plenair debat Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 teneinde te voorzien in herziening van de regels voor niet tijdig beslissen op aanvragen op grond van de Vreemdelingenwet 2000 (Wet herziening regels niet tijdig beslissen in vreemdelingenzaken (35749) in de Tweede Kamer.
VluchtelingenWerk vraagt de Tweede Kamer dit wetsvoorstel – dat zich richt op het afschaffen van dwangsommen voor asielzoekers wanneer de overheid niet binnen de wettelijk termijn beslist over de aanvraag – te verwerpen omdat het in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en het verbod op discriminatie op grond van artikel 1 Grondwet.
Brandbrief opvangtekort Oekraïense vluchtelingen - 29 maart 2024
In deze brief aan de Tweede Kamer vraagt VluchtelingenWerk met klem aandacht voor het nijpend tekort aan opvangplekken en de sluiting van alle aanmeldlocaties voor Oekraïense vluchtelingen. Er moeten op korte termijn plekken beschikbaar worden gesteld om te voorkomen dat mensen op straat belanden.
Commissiedebat Inburgering en integratie - 27 maart 2024
De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat met de minister in debat over inburgering en integratie. In onze brief pleit VluchtelingenWerk voor het wegnemen van de belemmeringen voor toegang tot werk voor asielzoekers en doen we concrete suggesties rond de uitvoering van de Wet inburgering.
Debat kinderopvangtoeslag voor Oekraïense ontheemden - 20 maart 2024
De Tweede Kamer bespreekt het wetsvoorstel waarmee het mogelijk wordt om ook kinderopvangtoeslag te ontvangen in het geval dat de partner buiten de EU verblijft. VluchtelingenWerk is blij met het wetsvoorstel dat zowel geldt voor de vluchtelingen uit Oekraïne als voor statushouders waarvan de gezinsherenigingsprocedure nog niet voltooid is, maar vraagt ook aandacht voor de problemen voor statushouders waarvan de gezinsherenigingsprocedure nog niet is voltooid. Zo moet de partner in het buitenland een BSN-nummer hebben en geldt er een arbeidseis.
Commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid - 7 maart 2024
Op donderdag 7 maart vergadert de commissie Justitie en Veiligheid in de Tweede Kamer met de (demissionair) staatssecretaris Van der Burg over het asielbeleid. VluchtelingenWerk vraagt in deze brief aan de woordvoerders o.a. aandacht voor het belang van feiten en onderzoek bij het maken van nieuw asielbeleid, de tekorten in de asielopvang, de (onduidelijke) criteria bij het plaatsen van asielzoekers in de PBL (procesbeschikbaarheidslocatie), amv's en het verbeteren van het beleid rond asielverzoeken van Palestijnen.
Brief commissiedebat JBZ-Raad - 29 februari 2024
De commissie Justitie en Veiligheid gaat op donderdag 29 februari in debat met de staatssecretaris over de aankomende JBZ-Raad, waar hij met zijn Europese collega's het EU-migratiebeleid bespreekt. VluchtelingenWerk deelt in deze brief o.a. onze zorgen over (de uitwerking van) het EU-migratiepact, waarbij met name de rechten van minderjarigen in het geding zijn omdat zij in veel gevallen gedetineerd zullen worden wanneer zij in Europa asiel aanvragen.
Brief Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne - 28 februari 2024
Op woensdag 28 februari vindt in de Tweede Kamer het debat plaats over de Tijdelijke wet 'opvang ontheemden Oekraïne'. In onze brief doet VluchtelingenWerk o.a. suggesties om lange termijnbeleid te ontwikkelen voor de bescherming van deze groep, de opvangomstandigheden te verbeteren en toegang tot medische en psychische zorg te organiseren.
Wetgevingsoverleg begrotingsonderdeel asiel en migratie - 29 januari 2024
De Tweede Kamer bespreekt in dit debat de begroting over het asiel- en migratiebeleid met de (demissionair) staatssecretaris voor justitie en veiligheid. VluchtelingenWerk doet in deze brief concrete aanbevelingen om de situatie in de (crisis)noodopvang te verbeteren, de wachttijden bij de IND (en ook bij andere bottlenecks zoals inschrijven in de BRP) terug te brengen, participatie te verbeteren en ervoor te zorgen dat asielzoekers kunnen werken. Daarnaast vragen we aandacht voor het nodige (lange termijn) perspectief voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland.
Debat Eerste Kamer - Wet mogelijk maken asielopvangvoorzieningen (spreidingswet) 15-16 januari 2024
In deze brief aan de Eerste Kamer doet VluchtelingenWerk een klemmend beroep om de spreidingswet aan te nemen. Wij onderstrepen de noodzaak voor een eerlijke spreiding van opvangvoorzieningen over alle gemeenten in Nederland, en doen concrete suggesties om de kwaliteit en kleinschaligheid van deze locaties te bevorderen.
Commissiedebat vreemdelingen/asielbeleid 20 december 2023
In deze brief nodigt VluchtelingenWerk de nieuwe asielwoordvoerders uit om kennis te maken/op werkbezoek te gaan bij een opvanglocatie. In de bijlage doen we suggesties ter verbetering van het asielbeleid, met name wat betreft de situatie in de opvang en de wachttijden bij de IND. Daarnaast delen we onze zorgen over de ontwikkelingen rond het EU-migratiepact.
Lees onze brief 231218_Brief_VWN_woordvoerders_asiel
Bijlage bij deze brief 231218_BIJLAGE_Inbreng_cd_vreemdelingen_asielbeleid_20_dec
Brief SO JBZ Raad 28 september
Voor het schriftelijk overleg over de JBZ-Raad (EU-vergadering van migratie-ministers) heeft VluchtelingenWerk de leden van de Tweede Kamer suggesties meegegeven over het Europees migratiepact, de ‘deal’ met Tunesië en de noodzaak om meer in te zetten op hervestiging.
Lees onze brief 230922_VWN_brief_SO_JBZ_25_september_2023
Brief commissiedebat Inburgering en integratie 27 september
VluchtelingenWerk doet in deze brief aanbevelingen en suggesties voor het commissiedebat over inburgering en integratie van woensdag 27 september. Hierin gaan we in op ‘lesson’s learned’ van de opvang van Oekraïners, het belang van toegang tot werk (afschaffen 24-weken-eis), de financiële positie van statushouders en andere knelpunten in de inburgering.
Lees onze brief 230922_VWN_brief_CD_SZW_Inburgering_integratie_27_sep
Brief met bijlage behandeling ‘Spreidingswet’ 26 september
Op dinsdag 26 september a.s. behandelt de Tweede Kamer de ‘spreidingswet’ (Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen). In onze brief doet VluchtelingenWerk suggesties om de wet op belangrijke punten te verbeteren, en in de bijlage zijn de verschillende wetsartikelen specifiek van commentaar voorzien.
Lees onze brief 230921_VWN_brief_Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen
Bijlage bij deze brief 230921_VWN_bijlage_brief_Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen
Brief VluchtelingenWerk Nederland – Reactie commissie Ruys en stand van zaken evacuaties Afghanistan
In deze brief aan de Tweede Kamer reageert VluchtelingenWerk op het rapport van de commissie Ruys. In dit rapport constateert de commissie dat er veel is misgegaan bij de evacuatie van Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt. Ook staat in het rapport dat er nog steeds veel onduidelijkheid is over wie wel of niet in aanmerking komt voor evacuatie (nu overbrenging genoemd).
Lees hier onze brief 231010 VWN reactie commissie Ruys Evacuaties Afghanistan 10 oktober 2023
Brief VluchtelingenWerk Nederland – Commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid 28 juni 2023
In deze brief aan de Tweede Kamer t.b.v. het commissiedebat vreemdelingen/asielbeleid van 28 juni vraagt VluchtelingenWerk aandacht voor (het gebrek aan) menselijke maat in de asielprocedure, de voortdurende opvangcrisis, ontwikkelingen op Europees migratiebeleid (pact & Tunesiëdeal) en onze zorgen rond vluchtelingen uit Oekraïne met een andere nationaliteit.
Lees onze brief 230623_Brief_VWN_cd_vreemdelingen_asielbeleid_28_juni_2023.pdf
Brief VluchtelingenWerk Nederland – Commissiedebat JBZ-Raad te Luxemburg van 8 en 9 juni 2023 (vreemdelingen- en asielonderwerpen)
VluchtelingenWerk vraagt in deze brief over het Europees migratiebeleid aandacht voor de positie van Oekraïense vluchtelingen, de zorgelijke opstelling van Nederland in de onderhandelingen over het EU-migratiepact - waarbij wij pleiten voor meer solidariteit.
Lees onze brief 230601_Brief_VWN_JBZ-Raad_8_en_9_juni_2023.pdf
Brief VluchtelingenWerk Nederland – Notaoverleg Initiatiefnota van het lid Podt over “Meedoen vanaf dag één” 5 juni 2023
VluchtelingenWerk doet in deze brief aanbevelingen en suggesties t.b.v. het Notaoverleg over de Initiatiefnota “Meedoen vanaf dag één” dat op maandag 5 juni 2023 staat geagendeerd in de Tweede Kamer. Wij pleiten er onder andere voor dat asielzoekers meer mogelijkheden krijgen om tijdens hun procedure te kunnen werken en andere activiteiten te doen, zodat zij eerder en sneller kunnen integreren in de samenleving.
Lees onze brief 230531_Brief_VWN_notaoverleg_meedoen_dag_een.pdf
Brief VluchtelingenWerk in aanloop naar commissiedebat vreemdelingen en asielbeleid 10 mei
In deze brief aan de asielwoordvoerders in de Tweede Kamer t.b.v. het commissiedebat vreemdelingen- en asielbeleid dat op 10 mei 2023 staat geagendeerd gaan wij o.a. in op de alarmerende achterstanden bij de IND, de beslistermijn van de asielaanvraag en wachttijden voor het verkrijgen van een BSN nummer.
Lees onze brief 230507 Brief VluchtelingenWerk CD Vreemdelingen- en asielbeleid 10 mei.pdf
Brief met bijlage t.b.v. het Commissiedebat 'Inburgering en integratie' van 13 april a.s.
Lees onze brief 230406_Brief_VWN_CD_Inburgering_en_integratie_13_april_2023.pdf
Bijlage bij deze brief 230406_Bijlage_brief_VWN_CD_Inburgering_en_integratie_13_april_2023.pdf
Commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid 30 maart 2023
VluchtelingenWerk vraagt in deze brief aan de Tweede Kamer aandacht voor de opvangcrisis. In de bijlage geven we een overzicht van het recente vonnis van de rechter hierover, en waar de staat minimaal aan zou moeten voldoen om ervoor te zorgen dat de situatie in de asielopvang (weer) in lijn is met Europese wetgeving en internationale verdragen.
Lees onze brief 230327_Brief_VWN_cd_vreemdelingen-asielbeleid_30_maart_2023.pdf
Bijlage bij deze brief 230327_BIJLAGE_VWN_cd_vreemdelingen-asielbeleid_30_maart_2023.pdf
Commissiedebat JBZ-Raad 8 maart 2023
Voor dit debat over het Europees asiel- en migratiebeleid vragen wij in onze brief aan de Kamerleden aandacht voor de scheepsramp in Italië en het belang van veilige en legale routes voor vluchtelingen, de urgentie om een uitzondering te maken in ons strafrecht over mensensmokkel voor humanitaire acties en de absolute noodzaak om toegang tot asiel in de EU te garanderen in de discussie rond het ‘sluiten’ van de buitengrenzen.
Lees onze brief 230302_Brief_VWN_cd_jbz_raad_8_maart_2023.pdf
Commissiedebat vreemdelingen/asielbeleid 23 februari 2023
In onze brief aan de asielwoordvoerders in de Tweede Kamer vragen wij aandacht voor de crisis in de asielopvang, de noodzaak voor soepel beleid rond gezinshereniging uit het aardbevingsgebied in Syrië en Turkije, de alarmerende wachttijden bij de IND, het beleid rond voor vluchtelingen uit Oekraïne (o.a. derdelanders) en het hervatten van Dublinclaims op Kroatië.
Lees onze brief Brief_VWN_cd_vreemdelingen_asielbeleid_23_februari_2023.pdf
Brief VWN - commissiedebat JBZ Raad 24 januari
In onze brief over de aankomende JBZ Raad (EU-ministers die overleggen over migratie) roept VluchtelingenWerk de Tweede Kamer op om bij de staatssecretaris aandacht te vragen voor de criminalisering van hulpverleners- en organisaties die (levensreddend) werk voor vluchtelingen uitvoeren, en in verschillende EU-landen juridisch en praktisch belemmerd worden. Daarnaast beargumenteren we dat slechts een op solidariteit gebaseerd Europees asielbeleid duurzaam zou kunnen werken en spreken we ons uit tegen het narratief dat ‘Dublin’ simpelweg zou moeten worden uitgevoerd, want dat systeem vraagt te veel van aankomstlanden en heeft mede geleid tot de dramatische mensenrechtenschendingen aan de Europese buitengrenzen.
Lees onze brief Brief VWN cd jbz raad 24 jan.pdf
Brief VluchtelingenWerk Nederland commissiedebat vreemdelingenen asielbeleid 15 december 2022
In deze brief aan de asielwoordvoerders in de Tweede Kamer vraagt VluchtelingenWerk aandacht voor de huidige urgente situatie rond het gebrek aan opvang, onze reactie op de 'Spreidingswet', de beperking op gezinshereniging, vluchtelingen uit Oekraïne, wachttijden bij de IND en de ontwikkelingen rond de LVV’s.
Lees onze brief Brief VWN cd vreemdelingen asielbeleid 15 dec
Schriftelijk overleg JBZ-Raad 8-9 december
VluchtelingenWerk doet in deze brief aanbevelingen over het Europees asielbeleid, waarover de staatssecretaris met zijn Europese collega’s in gesprek gaat op de JBZ-Raad (Justitie- en Binnenlandse Zaken). In het bijzonder zijn we zeer bezorgd over het voorstel rond het ‘instrumentaliseren’ van migranten, waarbij belangrijke juridische waarborgen voor vluchtelingen aan de Europese buitengrenzen mogelijk aan de kant kunnen worden geschoven.
Lees onze brief Brief VWN SO JBZ Raad
Commissiedebat onderwijs aan vluchtelingen 30 november 2022
In deze brief doet VluchtelingenWerk aanbevelingen mbt onderwijs aan vluchtelingen (incl. Oekraïners in Nederland)
Lees onze brief Brief VWN onderwijs aan vluchtelingen
Reactie consultatie ‘spreidingswet’ 23 november 2022
VluchtelingenWerk heeft een uitgebreide reactie gegeven op de openbare internetconsultatie m.b.t. de ‘Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen’, beter bekend als de ‘spreidingswet’. Deze wet is een belangrijk instrument om asielopvanglocaties beter en eerlijker te spreiden over Nederland, tegelijkertijd zien we een aantal belangrijke knelpunten die aangepast dienen te worden. De Tweede en Eerste Kamer krijgen op korte termijn ook nog de gelegenheid om deze wet te behandelen.
Lees onze brief Reactie VWN internetconsultatie asielopvang taak gemeenten
Brief t.b.v. het wetgevingsoverleg ‘Integratie en maatschappelijke samenhang’ 21 november
VluchtelingenWerk vraagt in deze brief aan de integratiewoordvoerders in de Tweede Kamer o.a. aandacht voor het belang van een snelle start voor inburgeraars, de positie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt en de integratie van vluchtelingen uit Oekraïne.
Lees onze brief Brief VWN wgo begroting integratie
In onze brief aan de asielwoordvoerders in de Tweede Kamer t.b.v. het wetgevingsoverleg over de begroting migratiebeleid dat op maandag 7 november staat geagendeerd doen wij aanbevelingen voor de korte en lange termijn om de opvangcrisis en de vastgelopen asielketen het hoofd te bieden.
Lees onze brief Brief VWN wgo begrotingsdeel migratie
In onze brief aan de asielwoordvoerders in de Tweede Kamer t.b.v. het commissiedebat vreemdelingen- en asielbeleid dat op 19 oktober staat geagendeerd gaan wij in op de opvangcrisis in Nederland, de (wettelijke) taak voor gemeenten, de (wachttijden bij de) IND, de inperking op gezinshereniging, maatregelen gericht op overlast, verblijf van Oekraïense vluchtelingen in Nederland en het beleid voor asielzoekers uit Rusland en Iran.
Als bijlage hebben we de aanbevelingen uit de ‘Quickscan leefomstandigheden (crisis)noodopvang’ toegevoegd – de volledige quickscan zullen we diezelfde ochtend aanbieden aan de Tweede Kamer.
- Lees onze brief Brief VWN cd vreemdelingen asielbeleid 19 oktober 2022
- Lees onze bijlage BIJLAGE Aanbevelingen quickscan leefomstandigheden noodopvang
VluchtelingenWerk doet in deze brief aan de Tweede Kamer suggesties aan de Kamerleden om in het kader van de JBZ-Raad (EU-overleg asielministers) aandacht te vragen voor zorgelijke ontwikkelingen op het grenzenbeleid, asielzoekers uit Rusland, het niet terugsturen van mensen naar landen als Griekenland en het teleurstellende gebrek aan inzet van Nederland op het gebied van hervestiging. Het debat is woensdag 12 oktober in de Tweede Kamer.
VluchtelingenWerk reageert in deze brief aan de Tweede Kamer op de plannen van het kabinet in het kader van de asielopvangcrisis, o.a. wat betreft het inperken van gezinshereniging en het verlengen van de termijnen in de asielprocedure. Het position paper dat we samen met UNHCR-NL hebben opgesteld is als bijlage bijgevoegd, hierin beschrijven we hoe wat ons betreft de toekomstige asielopvang in Nederland eruit zou moeten zien.
- Lees onze brief Reactie kabinetsmaatregelen m.b.t. het oplossen van de asielopvangcrisis van 6 september 2022
- Lees onze position paper VluchtelingenWerk Nederland & UNHCR, juli 2022
Voor het commissiedebat Inburgering en integratie dat op woensdag 6 juli a.s. staat geagendeerd in de Tweede Kamer geeft VluchtelingenWerk een aantal suggesties mee aan de woordvoerders integratiebeleid, met betrekking tot de invoering van de nieuwe Wet inburgering.
Ten behoeve van het commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid van woensdag 22 juni doet VluchtelingenWerk concrete aanbevelingen in deze brief aan de Tweede Kamer over de wachttijden bij de IND, de crisis in de opvang en de situatie voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland.
VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children vragen in deze brief aan de Tweede Kamer aandacht voor een recente uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS) en doen suggesties voor noodzakelijke aanpassingen in het amv-beleid (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) naar aanleiding van deze uitspraak. Wij hopen dat onze inbreng aan de orde komt in het debat met de staatssecretaris tijdens het commissiedebat vreemdelingen- en asielbeleid van woensdag 22 juni.
Op woensdag 8 juni staat in de Tweede Kamer het debat geagendeerd over het Europees overleg tussen de ministers verantwoordelijk voor migratiebeleid (JBZ-Raad) op 9-10 juni. In onze brief aan de Kamerleden vraagt VluchtelingenWerk aandacht voor de knelpunten rond het voorgestelde EU-migratiepact, de voortdurende pushbacks aan de Europese buitengrenzen en de benodigde solidariteit in het kader van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in de EU.
Brief over IPKO 2022 op Sint Maarten
Namens Amnesty International Nederland en VluchtelingenWerk Nederland vragen we in deze brief aandacht voor het IPKO dat deze week plaatsvindt op Sint Maarten. In onze brief gaan we o.a. in op de situatie voor gevluchte Venezolanen op Curaçao en de (falende) beschermingsprocedure, detentie(omstandigheden) en het gebrek aan juridische bijstand. Wij pleiten ervoor dat Nederland binnen het Koninkrijk meer verantwoordelijkheid neemt en we doen concrete aanbevelingen voor de overheden van Curaçao en Nederland.
Debat opvang vluchtelingen uit Oekraïne 21 april 2022
Op donderdag 21 april staat in de Tweede Kamer het debat geagendeerd over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. In deze brief aan de Kamerleden vraagt VluchtelingenWerk aandacht voor de knelpunten rond de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en de solidariteit die gevraagd wordt in Nederland en in Europa. Ook trekken we opnieuw aan de bel over de structurele problemen bij de IND en COA en de ontstane ‘opvangcrisis’ door het tekort aan plekken in de gemeenten.
Commissiedebat Inburgering en integratie 20 april 2022
De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid voert op woensdag 20 april een debat over inburgering en integratie met Minister van Gennip. VluchtelingenWerk vraagt in deze brief aan de integratiewoordvoerders in de Tweede Kamer aandacht voor het belang van maatwerk ten opzichte van de mogelijkheid om te kunnen naturaliseren, de stand van zaken rond de nieuwe wet inburgering en de vluchtelingen uit Oekraïne.
Debat Stand van zaken rondom de evacuatie in Afghanistan 31 maart 2022
Ten behoeve van het plenair debat over de stand van zaken rondom de evacuatie in Afghanistan van donderdag 31 maart in de Tweede Kamer vraagt VluchtelingenWerk in deze brief aandacht voor mensen die op de evacuatielijst stonden maar nog zijn achtergebleven in Afghanistan. VluchtelingenWerk roept het kabinet op de eerder aangenomen motie Belhaj uit te voeren en deze mensen – en hun (kern)gezinsleden – alsnog te evacueren, en doet suggesties om het evacuatieproces te verbeteren.
Ingelaste JBZ-Raad 28 maart 2022
VluchtelingenWerk doet in deze brief suggesties ten behoeve van het commissiedebat Ingelaste JBZ-raad van 28 maart 2022. Het is van belang dat Nederland op dit EU-overleg tussen ministers/staatssecretarissen voor migratie zich inzet voor solidariteit in Europa voor de opvang en verdeling van vluchtelingen uit Oekraïne. Daarnaast pleit VluchtelingenWerk ervoor dat deze mensen in Nederland aanspraak kunnen maken op een tijdelijke verblijfsvergunning, zoals ook voorzien is in de betreffende EU Richtlijn.
Technische briefing wijziging vreemdelingenwet 22 maart 2022
VluchtelingenWerk stelt in deze brief ten behoeve van de technische briefing Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 (35691 en 35749) dat beide wetsvoorstellen die besproken worden ingetrokken dienen te worden. De wijziging van de tijdelijke verblijfsduur van 5 naar 3 jaar is immers zeer schadelijk voor vluchtelingen alsmede voor de maatschappij, en het definitief opheffen van de dwangsommen in het asielbeleid is discriminatoir en heeft ook consequenties voor gezinshereniging.
- Lees onze brief t.b.v. de technische briefing Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 – 22 maart 2022
14 maart 2022
Commissiedebat armoede- en schuldenbeleid 17 maart
De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Tweede Kamer debatteert op 17 maart met de verantwoordelijke ministers over het armoede- en schuldenbeleid. In onze brief (+ bijlage) brengt VluchtelingenWerk de urgentie en noodzaak van een snelle financiële ondersteuning voor de laagste inkomens, waaronder veel nieuwe vluchtelingen, onder de aandacht. In de bijlage geven we voorbeelden van verschillende financiële situaties.
- Lees onze brief t.b.v. het Commissiedebat Armoede- en schuldenbeleid - 17 maart 2022
- Lees onze bijlage brief t.b.v. het Commissiedebat Armoede- en schuldenbeleid op 17 maart 2022
8 maart 2022
Commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid 9 maart
Voor dit debat heeft VluchtelingenWerk deze brief (+ bijlage) gestuurd aan de asielwoordvoerders in de Tweede Kamer waarin wij suggesties doen over de asielopvang, de bescherming van vluchtelingen uit Oekraïne, enkele voorstellen uit het regeerakkoord op asielbeleid en de situatie voor Afghanen in Nederland. In de bijgevoegde notitie zijn onze aanbevelingen verder uitgewerkt.
- Lees onze brief t.b.v. het commissiedebat vreemdelingen- en asielbeleid woensdag 9 maart 2022
- Lees onze notitie t.b.v. het commissiedebat vreemdelingen- en asielbeleid 9 maart 2022
25 februari 2022
Schriftelijk overleg JBZ-Raad 3 en 4 maart
In het kader van het Europees overleg van migratieministers (JBZ-Raad) gaat VluchtelingenWerk in deze brief in op de situatie in Oekraïne, de voortdurende gewelddadige pushbacks aan de Europese buitengrenzen en de recente voorstellen van het Frans voorzitterschap op het gebied van Europees migratiebeleid.
16 februari 2022
Brief t.b.v. het Schriftelijk overleg ‘uitstel van vertrek voor amv’s zonder terugkeerbesluit’ op 22 februari 2022
Naar aanleiding van een recente uitspraak van het Europees Hof blijkt dat Nederland in het geval van amv’s geen terugkeerbesluit mag nemen zolang er geen onderzoek is verricht naar adequate opvang in het land van herkomst. Het huidige beleid is volgens VluchtelingenWerk daarom in strijd met het Unierecht en geeft onvoldoende invulling aan het belang van het kind.
16 februari 2022
Brief i.v.m. het hoofdlijnendebat SZW op 17 februari 2022
VluchtelingenWerk doet in deze brief aan de Kamer aanbevelingen op het gebied van integratie en inburgering ten behoeve van het Hoofdlijnendebat SZW van 17 februari. Hierin zal minister Van Gennip in debat gaat met de Tweede Kamer over de uitgangspunten in het regeerakkoord op dit gebied.
31 januari 2022
Voorafgaand aan het Europees overleg tussen de migratieministers (JBZ Raad) op 3-4 februari 2022 overlegt de Tweede Kamer (schriftelijk deze keer) met staatssecretaris Van der Burg (VVD) over de prioriteiten en standpunten van Nederland. In onze brief delen wij onze zorgen over de steeds hardere opstelling van EU-lidstaten jegens vluchtelingen en asielzoekers en doen wij concrete suggesties om het beleid humaner en beter te maken.
17 januari 2022
Brief i.v.m. debat over de regeringsverklaring 18-19 januari 2022
Voor het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring op 18 en 19 januari schreef VluchtelingenWerk een brief aan de fractievoorzitters, waarin we reageren op de relevante punten in het regeerakkoord op asiel- en integratiebeleid, zoals de problemen in de asielopvang, het voornemen om de ongewenstverklaring uit te breiden voor overlastgevende asielzoekers, het Europees asielbeleid en de teleurstellende inzet op hervestiging. In de bijgevoegde notitie zijn de punten nader uitgelegd en omschreven.
- Lees onze brief i.v.m. debat over de regeringsverklaring
- Lees onze notitie n.a.v. het coalitie-akkoord
13 januari 2022
In het nieuwe kabinet zijn Karien van Gennip (CDA) en Eric van der Burg (VVD) respectievelijk geïnstalleerd als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. VluchtelingenWerk heeft de nieuwe bewindspersonen een felicitatiebrief gestuurd en hoopt op een prettige samenwerking.
- Lees onze brief aan de minister Sociale Zaken Werkgelegenheid
- Lees onze brief aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
12 januari 2022
Position Paper t.b.v. Rondetafelgesprek Pushbacks
VluchtelingenWerk heeft een ‘position paper’ geschreven ten behoeve van het rondetafelgesprek over pushbacks in de Tweede Kamer op woensdag 12 januari. Onder andere Tineke Strik, Eefje Blankevoort en Mohammed Al Khalefa (van Shadow Game), de KMar, ACVZ, Unicef en Artsen zonder Grenzen zullen hun visie geven op de huidige praktijk van pushbacks en geweld aan de EU-buitengrenzen. Namens VluchtelingenWerk zal beleidsmedewerker Femke de Vries deelnemen. Via de website van de Tweede Kamer zijn de position papers te vinden en is de bijeenkomst te volgen.
- Commissiedebat JBZ Raad 8 december 2021
In deze brief aan de asielwoordvoerders in de Tweede Kamer voor het debat met de Staatssecretaris over het Europees migratiebeleid gaan wij in op de situatie aan de Pools-Wit Russische grens, pushbacks aan de Europese buitengrenzen (en de rol van Frontex daarin) en de politieke impasse over de beleidsvoorstellen in het Europees asiel- en migratiepact.
Voor de behandeling van de begroting Justitie en Veiligheid in de Tweede Kamer doet VluchtelingenWerk Nederland in deze brief aan de asielwoordvoerders een aantal suggesties en aanbevelingen, o.a. over de opvangcrisis, de opnieuw oplopende wachttijden in de asielprocedure, het belang van de terugkeer van de discretionaire bevoegdheid, de noodzaak van het uitbreiden en verlengen van het LVV-beleid en de betrokkenheid van Frontex bij pushbacks en mensenrechtenschendingen.
Ten behoeve van het Wetgevingsoverleg Integratie en maatschappelijke samenhang (beleidsartikel 13 van de begroting SZW 2022) dat op maandag 22 november staat geagendeerd vraagt VluchtelingenWerk Nederland aandacht voor de (uitvoer van de) huidige en de nieuwe Wet Inburgering. In onze brief aan de Tweede Kamer doen wij concrete suggesties voor verbetering van het beleid.
Mede namens zeven organisaties vragen wij aandacht van de Tweede Kamer voor de criminalisering van NGO’s en hun medewerkers die wegens hun inzet voor het redden van mensen strafrechtelijk vervolgd worden in Griekenland – waaronder de Nederlander Pieter Wittenberg die op 18 november voor de Griekse rechter moet verschijnen. Wij vragen de Kamerleden o.a. er bij het kabinet op aan te dringen om deze criminalisering in EU-verband te veroordelen en het humanitaire imperatief uit te blijven dragen.
VluchtelingenWerk schreef deze brief samen met Cordaid en andere organisaties om de Tweede Kamer te informeren over de schattingen van het aantal mensen dat nog urgent uit Afghanistan geëvacueerd zou moeten worden. Deze aantallen zijn fors lager dan wat het kabinet tot nu toe communiceerde.
VluchtelingenWerk schrijft in deze brief aan de defensiecommissie dat alle mensen die voor en met Nederland gewerkt hebben alsnog uit Afghanistan geëvacueerd zouden moeten worden, dat Nederland zich moet inzetten voor landen in de regio (financieel maar ook d.m.v. hervestiging van kwetsbare vluchtelingen) en dat z.s.m. het asielbeleid in Nederland voor Afghanen herzien moet worden. Het debat werd uitgesteld naar 13 oktober – zie ook onze andere brief hierboven die we samen met Cordaid en anderen schreven over het aantal achtergebleven Afghanen dat aanspraak zou maken om naar Nederland te komen.
Ten behoeve van het commissiedebat over de JBZ Raad (Europees overleg van ministers Justitie/Binnenlandse Zaken) over asiel en migratie heeft VluchtelingenWerk de Tweede Kamerleden een brief gestuurd over de evacuaties vanuit Afghanistan, de schrijnende situatie in Griekenland voor asielzoekers en vluchtelingen, de noodzaak voor een solidair Europees migratiebeleid en het beschermen van mensenrechten aan de Europese buitengrenzen.
Voor het debat in de Tweede Kamer op 15 september over de situatie in Afghanistan heeft VluchtelingenWerk een aantal punten ingebracht, waarbij we met name de oproep doen om de motie Belhaj uit te voeren en álle Afghanen en hun gezinnen die voor en met Nederland gewerkt hebben (en daardoor gevaar lopen) bescherming te bieden en te evacueren naar Nederland.
Op maandag 28 juni staat het Commissiedebat Inburgering en integratie geagendeerd in de Tweede Kamer. VluchtelingenWerk Nederland doet in deze brief (+bijlage) aan de integratiewoordvoerders in de Tweede Kamer concrete aanbevelingen over onderstaande onderwerpen ten behoeve van het debat met minister Koolmees.
1. De budgetten voor de nieuwe Wet inburgering
2. De btw bij inburgeringsvoorzieningen
3. De gevolgen van corona voor statushouders
- Brief VluchtelingenWerk ten behoeve van het debat "Staat van de Europese Unie" op donderdag 17 juni in de Tweede Kamer
VluchtelingenWerk deelt in deze brief aan de Kamerleden (en leden van het Europees Parlement) ernstige zorgen over de situatie voor vluchtelingen en asielzoekers in Europa en doet concrete aanbevelingen voor verbeteringen van het beleid. - Brief VluchtelingenWerk ten behoeve van het commissiedebat van 3 juni in de Tweede Kamer over de bijeenkomst van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken van 7 en 8 juni 2021 De brief gaat in op het Europese asiel en migratiebeleid.
- Brief VluchtelingenWerk voor het plenaire debat over een ‘terugkeerregeling voor Syrische vluchtelingen' van 19 mei
Deze brief schrijft VluchtelingenWerk naar aanleiding van de controversiële beslissing van Denemarken om enkele verblijfsvergunningen van Syrische vluchtelingen in te trekken en hen naar speciale (detentie) centra te sturen waar ze ‘gemotiveerd’ worden om vrijwillig terug te keren.In brief vragen we aandacht voor onderstaande onderwerpen:
- Mensenrechtensituatie: gevaar bij terugkeer
- Veiligheids– en humanitaire situatie
- Controversieel standpunt Denemarken
- Nederlands beleid: status verleend op grond van risico bij terugkeer - Brief VluchtelingenWerk voor het algemeen overleg 'Inburgerings(wet) van 3 februari
- Brief VluchtelingenWerk, Position Paper EU_migratiepact
Ten behoeve van de deskundigenbijeenkomst in de Eerste Kamer schreef VluchtelingenWerk een ‘position paper’ over de voorstellen in het Europees ‘migratiepact’ dat momenteel besproken wordt door de EU-lidstaten. - Brief VluchtelingenWerk voor het algemeen overleg 'Inburgerings(wet) van 3 februari
Voor het Algemeen Overleg ‘Inburgering(swet)’ van 3 februari schrijft VluchtelingenWerk een brief aan de Tweede Kamer met daarin aandacht voor:
1. De wijziging van de naturalisatietoets.
2. Het ontwerp voor de lagere regelgeving van de nieuwe Wet inburgering met betrekking tot handhaving en de medische ontheffing.
3. De gevolgen van corona voor vluchtelingen.
In deze brief voor het AO van donderdag 21 januari vraagt VluchtelingenWerk Nederland aandacht voor de volgende onderwerpen:
- Naturalisatie
- Griekenland: uitvoering ‘Moriadeal’ en de opvang van 500 kinderen
- Wachttijden in de asielprocedure: Taskforce IND
- Achterstand gezinshereniging
- Gevolgen van de COVID-19-pandemie op gezinshereniging
- Tekort opvangplekken COA
- Taakstelling huisvesting statushouders
- Capaciteit BRP-straten
- Bahreinse zaak
Het AO is ondertussen verplaatst naar woensdag 27 januari en omgezet in het Notaoverleg Vreemdelingen- en asielbeleid en Informele JBZ-Raad.
- Brief VluchtelingenWerk voor het Schriftelijk Overleg ‘Ontwerp van het Besluit inburgering en
ontwerp van de Regeling inburgering' 19 januari 2021
Voor het Schriftelijk Overleg (SO) van 20 januari over het besluit en de regeling met betrekking tot de wet Inburgering heeft VluchtelingenWerk een aantal punten van zorg gedeeld met de Tweede Kamer, o.a. met betrekking tot de voorgestelde onevenredig strenge sancties en het handhavingsbeleid.
- Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg JBZ-raad over het EU-migratiepact op 10 december 2020
- Bijlage aanbevelingen op het EU-migratiepact
Samen met tien andere organisaties doet VluchtelingenWerk in deze brief aanbevelingen voor het Algemeen Overleg JBZ-raad dat op 10 december staat geagendeerd in de Tweede Kamer. Kamerleden gaan met staatssecretaris Broekers-Knol in debat over het Europees migratiebeleid. Wij slaan alarm over de staat van Europese asielbescherming; er is meer en meer sprake van pushbacks, mishandelingen bij de grens, inhumane kampen, detentie en criminalisering van hulpverleners. In de bijlage doen wij aanbevelingen voor de verschillende (wets-)voorstellen van het EU asiel- en migratiepact. - Brief VluchtelingenWerk van 20 november t.b.v. Begroting Justitie en Veiligheid (VI) 2021
- Bijlage: Quickscan Taskforce IND
VluchtelingenWerk vraagt aandacht in deze Kamerbrief (t.b.v. de behandeling van de begroting van het ministerie Justitie en Veiligheid) voor de achterstanden bij de IND, en het feit dat de speciaal hiervoor opgerichte 'taskforce' de belofte niet waar kan maken om de achterstanden nog in 2020 weg te werken. Dit betekent dat duizenden mensen te horen hebben gekregen dat zij wederom langer moeten wachten. - Brief VluchtelingenWerk van 10 november aan de woordvoerders Integratiebeleid van de commissie SZW
VluchtelingenWerk schrijft in deze brief aan de Tweede Kamer met betrekking tot het Wetgevingsoverleg Integratie en maatschappelijke samenhang (12 november) dat het verkrijgen van het Nederlanderschap mogelijk voor tienduizenden mensen niet langer mogelijk zal zijn door de voorgestelde verhoogde taaleis voor naturalisatie. Daarnaast vragen we aandacht voor voldoende budget voor maatschappelijke begeleiding in de begroting, en dat er eindelijk werk gemaakt moet worden van integratie vanaf dag één, een belangrijke belofte uit het regeerakkoord. - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg JBZ-raad over het EU-migratiepact op 11 november 2020
- Bijlage aanbevelingen VluchtelingenWerk op het EU-migratiepact
VluchtelingenWerk doet in deze brief aanbevelingen voor het AO JBZ-raad dat op woensdag 11 november staat geagendeerd in de Tweede Kamer, waar met staatssecretaris Broekers-Knol gesproken wordt over het onlangs gepresenteerde EU-migratiepact. Wij vragen aandacht voor het teleurstellende gebrek aan solidariteit tussen de lidstaten, het ontbreken van een verplicht herplaatsingsmechanisme en de uitgeklede procedures aan de buitengrenzen van de EU. In de bijlage gaan wij verder in op de verschillende (wets-)voorstellen van het EU-migratiepact. - Brief VluchtelingenWerk voor het notaoverleg JBZ-raad over het EU-migratiepact op 6 oktober 2020
- Bijlage over (wets)voorstellen van het EU-migratiepact
VluchtelingenWerk doet in deze brief aanbevelingen voor het notaoverleg JBZ-raad dat op dinsdag 6 oktober staat geagendeerd, en volledig in het teken zal staan van het onlangs gepresenteerde EU-migratiepact. Wij vragen aandacht voor het teleurstellende gebrek aan solidariteit tussen de lidstaten, het ontbreken van een verplicht herplaatsingsmechanisme en de uitgeklede procedures aan de buitengrenzen van de EU. In de bijlage gaan wij verder in op de verschillende (wets)voorstellen van het EU-migratiepact. - Brief VluchtelingenWerk van 21 september 2020 voor AO Vreemdelingen- en asielbeleid van 24 september
In deze brief vraagt VluchtelingenWerk Nederland aandacht voor de nadelige uitwerking van de ‘Moria-deal’, de wachttijden in de asielprocedure en de problemen rond de IND-Taskforce en de aangekondigde versoberde opvang voor asielzoekers uit veilige landen. - Suggesties VluchtelingenWerk voor het Wetgevingsoverleg (WGO) Inburgering op 29 juni 2020 in de Tweede Kamer
In deze brief doen wij concrete suggesties voor eventuele wijzigingen aan het wetsvoorstel, die tijdens het WGO op 29 juni voorgesteld kunnen worden. Wij gaan onder andere in op de rol van gemeenten, het behoud van maatschappelijke begeleiding en de financiering van het stelsel. - Brief VluchtelingenWerk van 29 mei 2020 voor het Notaoverleg Asiel op woensdag 3 juni
In deze brief doen wij concrete aanbevelingen voor een breed spectrum aan onderwerpen (o.a. de gevolgen van corona in de asielketen). - Brief VluchtelingenWerk van 27 mei 2020 aan de woordvoerders asiel en migratie in de Tweede Kamer over Griekenland en relocatie kinderen
In deze brief gaan wij in op de weigering van het kabinet om een aantal kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen bescherming te bieden in Nederland. Wij doen daarbij de dringende oproep aan de regering om dit alsnog te doen - Brief VluchtelingenWerk van 17 april 2020 aan de woordvoerders asiel en migratie van de Vaste commissie voor Justitie en Veiligheid over inwilligen van kansrijke asielverzoeken
In deze brief gaan wij in op de brieven van de staatssecretaris over de Tasforce IND en de stand van zaken van de coronamaatregelen in de asielketen. Wij adviseren o.a. om kansrijke asielzoekers versneld in te willigen, zodat de wachttijden worden weggewerkt. - Brief VluchtelingenWerk van 6 april 2020 aan de fractievoorzitters over evacuatie Griekse eilanden en relocatie van 500 alleenstaande kinderen
VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children Nederland en Stichting Vluchteling hebben de fractievoorzitters in de Tweede Kamer deze brief gestuurd, waarin wij de Nederlandse regering oproepen om een bijdrage te leveren aan de urgente evacuatie van de Griekse eilanden en om 500 alleenstaande minderjarige vluchtelingen over te nemen. - Brief VluchtelingenWerk voor het Schriftelijk Overleg Coronamaatregelen Asielketen van 31 maart 2020
In deze brief voor het Schriftelijk Overleg ‘Uitwerking van de maatregelen in de asielketen met betrekking tot het coronavirus’ (31 maart a.s.) vraagt VluchtelingenWerk Nederland aandacht voor de ontstane situatie voor vluchtelingen en asielzoekers ten gevolge van de coronamaatregelen. - Brief VluchtelingenWerk van 17 maart 2020 aan de staatssecretaris over maatregelen in verband met het coronavirus
VluchtelingenWerk vraagt in deze brief aan de staatssecretaris aandacht voor de verregaande effecten van de maatregelen in verband met het coronavirus op de asielprocedure in Nederland. - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg JBZ Raad op 11 maart 2020
Ter voorbereiding op het AO JBZ Raad van 11 maart heeft VluchtelingenWerk deze brief gestuurd, waarin we aandacht vragen voor de dramatische situatie aan de Grieks-Turkse grens en op de Griekse eilanden. We roepen op het internationaal vluchtelingenrecht te respecteren en mensen bescherming te bieden die dat nodig hebben. - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg Vreemdelingen- en asielbeleid van 12 maart 2020
VluchtelingenWerk maakt zich ernstige zorgen over aangekondigde maatregelen van het kabinet naar aanleiding van het onderzoeksrapport van Significant naar de doorlooptijden bij de IND. De staatssecretaris wil nieuwe aanvragen meteen afhandelen, en een zogenaamde taskforce opzetten om “de opgelopen voorraad weg te werken”. Dit betekent dat de 9000 vaak wanhopige asielzoekers die nu al anderhalf jaar moeten wachten op de start van de asielprocedure, nog veel langer zullen moeten wachten. In onze brief doen we alternatieve voorstellen om de wachttijden in te korten. - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg Vreemdelingen- en asielbeleid van 13 februari 2020
Voor het Algemeen Overleg Vreemdelingen- en asielbeleid van donderdag 13 februari 2020 doet VluchtelingenWerk in deze brief onder andere de suggestie om te stoppen met het leggen van nutteloze Dublinclaims op ‘veiligelanders’. Daardoor zullen zij korter in de opvang verblijven en komt er capaciteit vrij bij het COA en de IND. Daarnaast gaan wij verder in op de verslechterde opvangomstandigheden wegens de wachttijden, ontwikkelingen rond sobere opvang voor overlastgevers en doen we suggesties rond de evaluatie EBTL. - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg Inburgering en Integratie van 5 februari 2020
Voor het Algemeen Overleg Inburgering en integratie van 5 februari 2020 heeft VluchtelingenWerk Nederland haar inbreng meegegeven over de volgende agendapunten:
- Financiële gevolgen van de taken van gemeenten in het nieuwe inburgeringsstelsel
- Inburgering Turkse asielstatushouders
- Periodieke uitvoeringsbrief inburgering
Daarnaast vragen we aandacht voor de uitvoering van de motie over maatschappelijke begeleiding.
- Brief VluchtelingenWerk over Inspectierapport uitzetting Bahrein van 16 december 2019
In deze brief reageert VluchtelingenWerk op het rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid inzake de uitzetting van de heer al-Showaikh naar Bahrein.VluchtelingenWerk concludeert dat de IND niet voldaan heeft aan zijn onderzoeksplicht bij de beoordeling van de asielaanvraag. Hierdoor is de heer al-Showaikh onterecht uitgezet, opgepakt en tot een levenslange straf veroordeeld. VluchtelingenWerk pleit voor het zo snel mogelijk openbaar maken van het rapport zodat kan worden gesproken over de ernstige fouten die in deze zaak zijn gemaakt.
- Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg JBZ Raad op 28 november 2019
In deze brief roept VluchtelingenWerk de Nederlandse regering op om:
1. Solidariteit te tonen door asielzoekers over te nemen van Griekenland
2. Een einde te maken aan de humanitaire ramp
3. Ervoor te pleiten dat Griekse asielwetgeving en procedures voldoen aan internationaal en Europees recht met daarin voldoende juridische waarborgen en bescherming van fundamentele rechten, zonder opsluiting in gesloten centra - Reactie VluchtelingenWerk op brief ‘Terugbrengen doorlooptijden asielaanvragen en stand van zaken dwangsommen' van 19 november 2019
Deze brief voor de begrotingsbehandeling Justitie en Veiligheid is een reactie op de brief ‘Terugbrengen doorlooptijden asielaanvragen en stand van zaken dwangsommen' die de staatssecretaris onlangs naar de Kamer heeft gestuurd.
Daarnaast doet VluchtelingenWerk, gezien de wachttijden in de asielprocedure, nogmaals een urgente oproep om het asielsysteem niet nog meer vast te laten lopen door het schrappen van de rechtsbijstand en de duur van de tijdelijke verblijfsvergunning van vijf jaar naar drie jaar terug te brengen, zie daarvoor de eerder verstuurde brandbrief rechtsbijstand. - Brandbrief van VluchtelingenWerk over behoud advocaat in asielprocedure van 15 november 2019
VluchtelingenWerk Nederland stuurt een brandbrief naar de Tweede Kamer over het voornemen van het kabinet om de rechtsbijstand rond de asielprocedure grotendeels te schrappen. De commissie-Van Zwol adviseerde het kabinet de maatregel niet door te voeren vanwege de problemen bij de IND. Door mismanagement en het uitblijven van politiek ingrijpen wachten ruim tienduizend asielzoekers op hun asielprocedure en is er een groot tekort aan asielzoekerscentra. Vandaag 15 november laat het kabinet weten de maatregel toch door te gaan voeren. - Aanbiedingsbrief bij apport VluchtelingenWerk: ‘Gevangen in een vastgelopen asielsysteem; gevolgen en verhalen uit de praktijk’ 14 november 2019
- Bijlage: Rapport VluchtelingenWerk: ‘Gevangen in een vastgelopen asielsysteem; gevolgen en verhalen uit de praktijk’
Op 14 november heeft VluchtelingenWerk het rapport “Gevangen in een vastgelopen asielsysteem; gevolgen en verhalen uit de praktijk” aangeboden aan de woordvoerders asiel in de Tweede Kamer. Dit rapport beschrijft ernstige problemen voor vluchtelingen die voortkomen uit de lange wachttijden bij de IND. In het rapport pleit VluchtelingenWerk Nederland ervoor om de wachttijden zo snel mogelijk weg te werken en ondertussen de opvangomstandigheden te verbeteren. Met deze brief wordt het rapport aangekondigd en wordt ook de suggestie aan de woordvoerders gedaan om deze inbreng te gebruiken tijdens het debat over de begrotingsbehandeling. - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg Vreemdelingen- en asielbeleid op 7 november 2019
VluchtelingenWerk Nederland vraagt in haar input voor een schriftelijk overleg in verband met het AO Vreemdelingen- en Asielbeleid van 7 november aandacht voor de volgende onderwerpen:
- Leefomstandigheden van asielzoekers (als gevolg van de wachttijden)
- Rapport Inspectie Justitie en Veiligheid: uitzetting van Ali Al Showaikh naar Bahrein
- Dublinclaims op Griekenland
- Hervestiging van kwetsbare vluchtelingen
- Overgangsmaatregelen voor minderjarige statushouders van 18- naar 18+
- Dreigende uitzetting Afghaanse tolk - Aanvulling brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg Vreemdelingen- en asielbeleid op 7 november 2019
VluchtelingenWerk Nederland stuurt een aanvullende brief met input voor het schriftelijk overleg in verband met het AO Vreemdelingen- en Asielbeleid van 7 november, waarin zij haar zorgen uit over het ontbreken van de Rapportage Vreemdelingenketen met de cijfers tot en met juni 2019 en de reactie van de staatssecretaris op het rapport van de Commissie van Zwol. VluchtelingenWerk Nederland geeft de woordvoerders asiel en migratie van de commissie voor justitie en veiligheid mee dat het ontbreken van deze documenten voor het geplande AO niet transparant is en het debat over het agendapunt van het terugdringen van de doorlooptijden in de asielprocedure niet bevordert. - Reactie VluchtelingenWerk op het concept wetsvoorstel Wet inburgering
De belangrijkste punten in onze reactie zijn:
- Landelijke criteria voor kwaliteit en maatwerk
- Gemeentelijke regierol en beleidsvrijheid
- Doelgroep inburgeringsplichtigen
- Doelgroep, budget en inhoud van de maatschappelijke begeleiding. - Inbreng VluchtelingenWerk voor het Schriftelijk Overleg JBZ-Raad van 18 en 19 juli 2019
VluchtelingenWerk Nederland vraagt in haar input voor een schriftelijk overleg in verband met de JBZ-Raad van 18 en 19 juli 2019 aandacht voor twee onderwerpen: ontschepingscrisis Middellandse Zee en hervestiging. - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg Vreemdelingen- en Asielbeleid op 4 juli
Op donderdag 4 juli 2019 vindt het AO Vreemdelingen- en Asielbeleid plaats waarvoor VluchtelingenWerk haar input geeft over het onderzoek van de Commissie van Zwol; de discretionaire bevoegdheid; minderjarige Eritreeërs die ten onrechte worden geclaimd op Italië; onderzoeksresultaten m.b.t. alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) en de ontschepingscrisis in de Middellandse Zee. - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg Veranderopgave Inburgering op 27 juni
Op donderdag 27 juni jl. vindt het Algemeen Overleg (AO) 'Veranderopgave Inburgering' plaats in de vaste commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het enige agendapunt was de brief van minister Koolmees waarin hij de hoofdlijnen van het nieuwe inburgeringsstelsel schetst en de stand van zaken toelicht. VluchtelingenWerk brengt in deze brief aan de woordvoerders aandacht voor een aantal punten van het nieuwe inburgeringsstelsel, zoals het belang van een reële raming van de kosten van maatschappelijke begeleiding, zorgen rond de financiering voor gemeenten, het borgen van kwaliteit in de uitvoering door gemeenten en het voorkomen van te grote verschillen in die uitvoering. - Brief VluchtelingenWerk voor het Schriftelijk Overleg JBZ-Raad Luxemburg op 6 en 7 juni 2019
Ten behoeve van het komend SO JBZ Raad (onderwerpen op het terrein van asiel- en vreemdelingenbeleid) op 5 juni 2019 geeft VluchtelingenWerk Nederland haar input met betrekking tot de volgende onderwerpen:
1. Hervestiging van kwetsbare vluchtelingen in Nederland
2. De actuele situatie in Griekenland
3. Herziening Terugkeerrichtlijn - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg Vreemdelingen- en asielbeleid op 18 april 2019
Ten behoeve van het AO Vreemdelingen- en asielbeleid van 18 april geeft VluchtelingenWerk Nederland haar input met betrekking tot de volgende onderwerpen:
– Meer financiering nodig voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen die meerderjarig worden
– Hervestiging van kwetsbare vluchtelingen in Nederland
– De actuele situatie in Griekenland - Input VluchtelingenWerk voor het debat over de uitzetting van de Bahreinse asielzoeker Ali Mohammed al-Showaikh
VluchtelingenWerk Nederland is geschokt door het nieuws dat de Bahreinse asielzoeker Ali Mohammed al-Showaikh na zijn uitzetting door de Bahreinse autoriteiten is opgepakt en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Nederland heeft hiermee het refoulement verbod niet nageleefd, het belangrijkste principe uit het Vluchtelingenverdrag. Wij roepen de Kamerleden op bij de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid aan te dringen zich maximaal in te spannen voor de invrijheidsstelling van de heer al-Showaikh en om een onderzoek te laten uitvoeren naar de werkwijze van de IND. Zie bijgevoegd onze brief voor meer informatie en concrete aanbevelingen. - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg JBZ-raad op 6 maart 2019
Op woensdag 6 maart staat het AO over de JBZ-Raad van 7 en 8 maart geagendeerd in de vaste commissie Justitie en Veiligheid. VluchtelingenWerk Nederland vraagt in bijgaande brief aan de betreffende woordvoerders in de Tweede Kamer aandacht voor een aantal concrete suggesties met betrekking tot de JBZ-onderwerpen op het terrein van asiel- en vreemdelingenbeleid. Het gaat om de volgende onderwerpen:
- Situatie Griekenland en EU-Turkije deal
- Ontschepingscrisis Middellandse Zee
- Terugkeerrichtlijn
- Mandaat Europese Grens- en Kustwacht (EBCG) - Reactie VluchtelingenWerk op Kamerbrief 'Tussenstand veranderopgave inburgering' voor Algemeen Overleg Inburgering en integratie van 20 februari 2019
In aanvulling op haar brief van 13 februari 2019 reageert VluchtelingenWerk op de op vrijdag 15 februari verstuurde Kamerbrief 'Tussenstand veranderopgave inburgering' van minister Koolmees. - Brief VluchtelingenWerk voor Algemeen Overleg Inburgering en integratie op 20 februari 2019
Op 20 februari 2019 staat een Algemeen overleg ‘Inburgering en integratie’ gepland. Minister Koolmees heeft beloofd om de woordvoerders van de Tweede Kamer hiervoor nog te informeren over de voortgang van de ‘Veranderopgave inburgering’ (VOI). In bijgaande brief geeft VluchtelingenWerk Nederland alvast een aantal aandachtspunten mee. - Brief VluchtelingenWerk Nederland voor het Algemeen Overleg JBZ-Raad op 6 februari 2019
Op woensdag 6 februari staat het AO over de informele JBZ-Raad te Boekarest geagendeerd in de vaste commissie Justitie en Veiligheid. VluchtelingenWerk Nederland vraagt in bijgaande brief aandacht voor een aantal concrete suggesties met betrekking tot de JBZ-onderwerpen op het terrein van asiel- en vreemdelingenbeleid. - Brief VluchtelingenWerk voor het debat over de Staat van de Europese Unie op 4 februari 2019
VluchtelingenWerk Nederland geeft haar input voor het Tweede Kamerdebat van 4 februari over de Staat van de Europese Unie, waarin aandacht gevraagd wordt voor de volgende onderwerpen:
- Maak afspraken over vluchtelingen op de Middellandse Zee
- Doorbreek de politieke impasse op het Gemeenschappelijk Europees Asiel Systeem
- Maak een eind aan de inhumane opvang in Griekenland
- Investeer in veilige en legale routes
- Migratiedeals alleen onder strike voorwaarden
- Bied kansen aan vluchtelingen en zorg voor integratiemogelijkheden
- Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg Vreemdelingen- en asielbeleid op 13 december 2018
In bijgevoegde brief ten behoeve van het AO Vreemdelingen- en asielbeleid op 13 december a.s. vragen wij aandacht voor de volgende onderwerpen:
- Oplopende wachttijden asielprocedures / werkdruk IND
- Flexibele opvang
- Sociale veiligheid in de opvanglocaties
- Ontwikkelingen in EBTL's
- Hervatten Dublintransfers Griekenland
- Overdracht asielzoekers Italië na Salvini-decreet - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg Arbeidsdiscriminatie van de commissie SZW op 12 december 2018
Op 12 december 2018 wordt het Implementatieplan Arbeidsmarktdiscriminatie met de Tweede Kamer in het AO Arbeidsmarktdiscriminatie besproken. In dit kader vraagt VluchtelingenWerk Nederland aandacht voor de kwetsbare positie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt en de specifieke factoren in de uitsluiting van statushouders. In bijgaande brief doen wij een aantal concrete suggesties. - Brief VluchtelingenWerk voor de begroting van Justitie & Veiligheid , thema Asiel en vluchtelingenbescherming van 14 november 2018
In het kader van de begrotingsbehandeling voor Justitie en Veiligheid vraagt VluchtelingenWerk Nederland bij de woordvoerders van de Tweede Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid aandacht voor de volgende urgente zaken binnen het asiel- en vluchtelingenbeleid van het kabinet:
- De noodzaak voor de IND om prioriteit te leggen bij het wegwerken van achterstanden
- De noodzaak van nieuwe bindende relocatieafspraken in Europees verband m.b.t. de vluchtelingen in Griekenland - Brief VluchtelingenWerk over explosieve toename wachttijden asielprocedure
- Bijlage bij deze brief
In twee maanden na het meest recente AO Vreemdelingen- en asielbeleid was de wachttijd voordat de asielprocedure start opgelopen van gemiddeld 20 weken tot gemiddeld 43 weken. Voor VluchtelingenWerk Nederland was dit aanleiding om, gelet op het aanstaande AO Vreemdelingen- en asielbeleid, de woordvoerders van de Tweede Kamercommissie voor justitie en veiligheid het volgende mee te geven: VluchtelingenWerk Nederland roept de staatssecretaris op om:
- De wachttijden voorafgaand aan de asielprocedure met grote urgentie aan te pakken
- Maatregelen te nemen om voor kwalitatief goede opvang te zorgen
- Af te zien van voornemens die leiden tot hogere belasting van de IND-ambtenaren
- Inzichtelijk te maken wat hij in de toekomst gaat doen om lange wachttijden te voorkomen - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg Behandelvoorbehoud migratievoorstellen op 31 oktober 2018
Op 31 oktober vond het AO Behandelvoorbehoud plaats over drie voorstellen die de Europese Commissie heeft gepresenteerd. Deze voorstellen zien op de herziening van de Terugkeerrichtlijn, de Verordening tot oprichting van het Europees Asielagentschap en de Verordening ter versterking van het mandaat van de Europese Grens- en Kustwacht. VluchtelingenWerk Nederland geeft de woordvoerders adviezen over deze voorstellen en benadrukt het belang van het naleven van bestaande beschermingsgronden en solidariteit in Europa. - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg JBZ-Raad op 10 oktober 2018
In deze brief ten behoeve van het AO JBZ-Raad op 10 oktober vraagt VluchtelingenWerk Nederland aandacht vraagt voor de volgende onderwerpen:
1. Situatie Griekse eilanden
2. Situatie Middellandse Zee en Libië
3. Hervorming terugkeerrichtlijn
4. Verordening tot oprichting Asiel- en Migratiefonds
5. Gecontroleerde centra - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg Participatiewet 12 september 2018
VluchtelingenWerk Nederland vraagt in deze brief ten behoeve van het AO Participatiewet van 12 september 2018 aandacht voor de specifieke knelpunten omtrent de ALO-kop die zich bij vluchtelingen voordoen. - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg Vreemdelingen- en asielbeleid 12 september 2018
- Bijlage bij deze brief
In bijgaande brief vraagt VluchtelingenWerk Nederland aandacht vraagt voor de volgende onderwerpen:
1. Alarmerend lange wachttijden asielprocedure
2. Landgebonden asielbeleid Afghanistan: onbegrip over nagenoeg ongewijzigd beleid (met bijlage: gezamenlijke coalitiebrief)
3. Kinderen van Chinese ouders en naturalisatie
4. Gezinshereniging
5. Overlastgevende asielzoekers
6. WODC onderzoek Opvang- en onderdak van vreemdelingen zonder recht op verblijf en de invloed daarvan op terugkeer
7. Flexibilisering asielketen - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg Inburgering en integratie 4 juli 2018
Op woensdag 4 juli 2018 vond het AO Inburgering en Integratie plaats. VluchtelingenWerk heeft hiervoor haar input gegeven. Bijgaand onze brief (inclusief bijlage Rapport onderzoek naar ondernemerschap onder statushouders). - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg integrale migratieagenda 13 juni 2018
Op woensdag 13 juni 2018 vond het AO Integrale migratieagenda plaats. VluchtelingenWerk Nederland heeft gereageerd op de volgende punten:
1. Deals met derde landen
2. Solidair Europees asielstelsel
3. Inperken rechtsbijstand
4. Gezinshereniging
5. Leges - Brief VluchtelingenWerk aan de Eerste Kamer voor de Algemene Europese Beschouwingen 10 april 2018
Op dinsdag 10 april 2018 vindt het debat over de Algemene Europese Beschouwingen plaats in de Eerste Kamer. VluchtelingenWerk Nederland wil hiervoor graag haar input geven aan de leden van de Eerste Kamer der Staten-Generaal van de commissies voor Europese Zaken en voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad. - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg Opvang, terugkeer en vreemdelingenbewaring 22 maart 2018
Op donderdag 22 maart 2018 vond het AO opvang, terugkeer en vreemdelingenbewaring plaats. VluchtelingenWerk Nederland heeft gereageerd op de volgende punten:
1. Afghaanse vluchtelingen en vreemdelingenbewaring
2. Detentie van kinderen en inbewaringstelling
3. Opvang asielzoekers - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg JBZ-raad 7 maart 2018
Ten behoeve van het AO JBZ-Raad van 7 maart 2018 wil VluchtelingenWerk Nederland graag het volgende meegeven aan de woordvoerders asiel van de Kamercommissie van Justitie en Veiligeheid met betrekking tot:
- voortgang onderhandelingen GEAS
- Libië - Brief VluchtelingenWerk aan de Eerste Kamer over technische briefing inzake GEAS
Op 20 februari 2018 vond de technische briefing inzake GEAS plaats. Bijgevoegd treft u een brief van VluchtelingenWerk Nederland inclusief bijlage (brief VluchtelingenWerk Nederland d.d. 18 januari 2018). - Brief VluchtelingenWerk aan de Eerste Kamer Deskundigenbijeenkomst over de staat van de rechtsstaat
Op 20 februari 2018 vond de technische briefing inzake GEAS plaats. Bijgevoegd treft u een brief van VluchtelingenWerk Nederland inclusief bijlage (brief VluchtelingenWerk Nederland d.d. 18 januari 2018). - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg JBZ-raad 24 januari 2018
Op woensdag 24 januari vindt het AO JBZ-Raad plaats. VluchtelingenWerk Nederland heeft gereageerd op de volgende punten:
1. Voortgang onderhandelingen GEAS
2. Situatie Griekenland
3. Deal Libië
- Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg Vreemdelingen- en asielbeleid van 14 december 2017
Op donderdag 14 december vond het Algemeen Overleg Vreemdelingen- en asielbeleid plaats. In deze brief reageert VluchtelingenWerk op de volgende punten:
1. Landenbeleid Irak: islam-afvalligen (atheïsten en christen-bekeerlingen)
2. Bied bescherming aan Afghanen: oproep namens 9 organisaties
3. Gezinshereniging Eritreeërs
4. Extra Begeleidings-Toezicht Locatie
5. Toetsing inburgeringsvereiste
6. Eritrea en naturalisatie - Brief VluchtelingenWerk voor het Algemeen Overleg Inburgering en Integratie van 13 december 2017
Op 13 december vond het AO Inburgering en Integratie plaats. Hiervoor heeft VluchtelingenWerk Nederland de woordvoerders gewezen op het belang om de problemen bij het huidige inburgeringsstelsel aan te pakken voordat vormgegeven wordt aan de inburgering van toekomstige inburgeringsplichtigen. - Felicitatiebrief VluchtelingenWerk aan staatssecretaris Harbers
In deze brief aan staatssecretaris Harbers van Veiligheid en Justitie feliciteren wij hem met zijn nieuwe functie, en nodigen we hem uit om nader kennis te maken. - Felicitatiebrief VluchtelingenWerk aan minister Koolmees
In deze brief aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid feliciteren wij hem met zijn nieuwe functie, en nodigen we hem uit om nader kennis te maken. - Reactie VluchtelingenWerk, bestemd voor het debat over de regeringsverklaring
Deze brief is ter informatie verstuurd naar de fractievoorzitters van de Tweede Kamer voor het debat over de regeringsverklaring van het kabinet Rutte III.