Ontdek in 'Hotel AZC' de harde realiteit van de noodopvang
De afgelopen tijd worden absurde opmerkingen over vluchtelingen steeds meer geaccepteerd. En zelfs voor waar aangenomen. De meest absurde: 'Al die vluchtelingen zitten in luxe hotels.' Maar: noodopvanglocaties zijn echt álles behalve luxe.
Daarom nodigen wij Nederland uit om te zien hoe het er écht aan toe gaat in de noodopvang. Hotel AZC biedt een eenmalige en confronterende inkijk. Luxe hotels? Kijk zelf maar.
Verborgen voor de buitenwereld
In Nederland verblijven momenteel zo’n 36.000 asielzoekers in (crisis)noodopvanglocaties. Onder hen zijn 6.000 kinderen. Ze zitten daar vaak jarenlang en zijn verborgen voor de buitenwereld.
In de noodopvang is sprake van slechte hygiëne, geluidsoverlast en een groot gebrek aan privacy. Voortdurende overplaatsingen door het hele land leiden daarnaast tot stress, onzekerheid en depressie.
In Hotel AZC krijgen bezoekers een beeld van de omstandigheden waar vluchtelingen dagelijks mee te maken hebben. Een kijkje in de vieze keuken dus.
'We horen politici praten over versobering en ook in het publieke debat zijn er veel misverstanden over de opvang in Nederland,' aldus Frank Candel van VluchtelingenWerk Nederland. 'We nodigen daarom iedereen uit om zelf te komen kijken.'
Katja Schuurman logeert in Hotel AZC
Op vrijdagavond 13 december checkt Katja Schuurman samen met Odai in bij Hotel AZC. Katja blijft slapen om met Odai in gesprek te gaan en de onderlinge verbinding op te zoeken. Zij is daar voor één nachtje, maar Odai kan haar alles vertellen over hoe het is om maandenlang in een noodopvang te verblijven.
Iedereen is welkom
Wil jij zelf zien hoe het er aan toe gaat in de noodopvang? Kom dan langs op deze unieke pop-up locatie. Je mag iedereen meenemen die je kent!
Hotel AZC is geopend op:
- Donderdag 12 december: 11:00-20:00
- Vrijdag 13 december: 12:00-18:00
Nederland is meer dan dit
Weggestopt in een kille hal. Zo leren vluchtelingen Nederland kennen. En dat na alle oorlog, geweld en wanhoop die ze al hebben meegemaakt. Onzichtbaar en ongewenst. Maar Nederland is meer dan dit. Samen met jou komen wij op voor een betere opvang van vluchtelingen. Doneer nu. En laat vluchtelingen niet in de steek.