Bahreinse vluchteling in gevaar na uitzetting door Nederland

Persbericht, 6 januari 2019
Leestijd, 3 min.
Nederland lijkt het verbod op het terugsturen van vluchtelingen naar een voor hen onveilig land aan zijn laars te hebben gelapt. De Bahreinse asielzoeker Ali Mohammed al-Showaikh is na zijn uitzetting naar Bahrein direct gevangengenomen. VluchtelingenWerk roept de overheid op  verantwoordelijkheid te nemen: zorg dat Ali Mohammed wordt beschermd en doe onderzoek naar de zorgvuldigheid van de IND in dit soort zaken.
placeholder

Update: naar aanleiding van onze oproep zijn vandaag Kamervragen gesteld! Lees hier meer over in de onderste alinea.

Angst voor vervolging

Ali Mohammed reisde in 2017 naar Nederland uit angst voor vervolging. De broer van Ali Mohammed ontvluchtte Bahrein al eerder vanwege zijn politieke activiteiten. De autoriteiten van Bahrein hebben zich in het verleden schuldig gemaakt aan het onder druk zetten van critici door familieleden te arresteren of te mishandelen. Ondanks deze informatie en de verslechterde mensenrechtensituatie in Bahrein, heeft Nederland Ali Mohammed gedwongen om naar Bahrein te vertrekken.

Nederlandse overheid: neem verantwoordelijkheid

Door de man terug te sturen, heeft Nederland ook een verantwoordelijkheid voor hem in gevangenschap. Daarom roept VluchtelingenWerk samen met Anmensty International de overheid op verantwoordelijkheid te nemen:

  • Zorg dat Ali Mohammed onmiddellijk toegang krijgt tot een advocaat en wordt beschermd tegen marteling en onmenselijke behandeling. Zolang er onvoldoende bewijs is hem aan te klagen voor een internationaal erkend strafbaar feit moet Nederland zich inzetten voor zijn vrijlating.
  • Doe onafhankelijk onderzoek naar de werkwijze van de IND. De zaak baart zorgen over de grondigheid waarmee de IND asielzaken als deze onderzoekt. Ondanks dat al bekend was dat familieleden van de activisten in Bahrein gevaar liepen, is de man toch uitgezet. We vinden het onbegrijpelijk dat deze landeninformatie niet voldoende is meegewogen in deze zaak en vragen ons af of dat voor andere zaken en bij andere herkomstlanden ook het geval is. Ook moet worden onderzocht of Nederland zich schuldig heeft gemaakt aan het schenden van het non-refoulement principe (het verbod op terugzending naar een land waar de vluchteling vervolging te vrezen heeft of waar zijn leven of veiligheid in gevaar is).
  • Stop voorlopig met uitzetting naar Bahrein totdat duidelijk is wat er precies in deze zaak is gebeurd. Voorkom daarmee dat andere asielzoekers uit Bahrein eenzelfde lot wacht als Ali Mohammed.

Steun jij onze oproep? Klik op de icoontjes onder de Facebook-post en deel of like het bericht op jouw Facebook!

Mensenrechtenactivisten en critici in gevaar

Sinds 2016 is de mensenrechtensituatie in Bahrein ernstig verslechterd. De autoriteiten hebben het gemunt op mensenrechtenverdedigers, advocaten, journalisten, politieke activisten, sjiitische geestelijken en vreedzame demonstranten. Zelfs activisten die in het buitenland wonen werden het doelwit van intimidatie en bedreigingen.

Toenemende repressie

In 2017 kregen zeker 169 critici of hun familieleden te maken met ernstige repressie. Uit onderzoek van Amnesty International blijkt dat meerdere critici van het regime de afgelopen jaren bij aankomst in Bahrein zijn gearresteerd. Op de laatste dag van 2018 werd de prominente mensenrechtenverdediger Nabeel Rajab veroordeeld tot vijf jaar celstraf vanwege het versturen van een aantal voor de overheid onwelgevallige tweets.

Update: Kamervragen gesteld!

Naar aanleiding van onze oproep besteden onder andere NOS, de Volkskrant en het AD vandaag aandacht de situatie van Ali Mohammed. Ook hebben de SP en GroenLinks, en de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie Kamervragen ingediend over het onderwerp.

 

 

Lees hier het persbericht dat we verstuurden. 

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!