DigiKlik training: nieuwe aanpak maakt statushouder wél digitaal vaardig en bevordert participatie
Je kunt jezelf beter redden als je digitaal de weg kunt vinden, dat begrijpt u. En dat statushouders die in uw gemeente komen wonen daar hulp bij nodig hebben, ook. Toch blijken de vele trainingen digitale vaardigheid onvoldoende effectief. Lees hieronder hoe u dat met de nieuwe training DigiKlik van VluchtelingenWerk anders aan kunt pakken in uw gemeente.
Onderzoek wijst uit dat het lesmateriaal van bestaande trainingen digitale vaardigheid niet aansluit bij het taalniveau en de taalbehoefte van veel vluchtelingen. Terwijl deze vaardigheid extra belangrijk is voor de participatie van deze doelgroep.
Digitale vaardigheid voorwaarde voor zelfredzaamheid
Digitale vaardigheid is een voorwaarde om mee te kunnen doen in onze samenleving. Daarnaast wordt participeren gemakkelijker en helpt het financiële problemen voorkomen. Digitale vaardigheid is een voorwaarde voor echte zelfredzaamheid. VluchtelingenWerk ontwikkelde daarom de nieuwe trainingen DigiKlik.
Meteen meer lezen over deze nieuwe training digitale vaardigheid?
Wat DigiKlik anders doet
Anders dan andere trainingen ligt de focus veel meer op praktisch toepassen en oefenen. Daarbij maken deelnemers in de training gebruik van hun eigen telefoon. Zo kunnen ze ook na de training veel gemakkelijker zelf aan de slag met wat ze leerden. Een unieke aanpak.
Voordelig instappen tijdens pilotfase
In 2024 en 2025 worden de trainingen DigiKlik en het trainingsmateriaal tijdens de uitvoering getest en verbeterd. Daarom kunt u tijdens deze fase voordelig meedoen. Ook handig om te weten: voor deelnemers uit de Z-route tellen de trainingsuren mee als participatie-uren.
Er is een nieuwe wereld voor me opengegaan. Dankzij DigiKlik kan ik nu e-mails sturen en ontvangen en apps gebruiken, zoals 9292. Ik kan zelfs QR-codes scannen!
Voor elke inburgeringsroute een trainingsmodule digitale vaardigheid
Er zijn drie modules. Zij richten zich op de Z-route en B1-route binnen de inburgering. De trainingsmodules vullen elkaar aan en worden gegeven door ervaren trainers van VluchtelingenWerk. Deelnemers die alle modules doorlopen, kunnen hun smartphone gebruiken voor o.a. het regelen van hun financiële zaken en de communicatie met overheden.
Benieuwd hoe uw gemeente DigiKlik in kan zetten?
Heeft u vragen over DigiKlik of interesse? Neem contact op uw regiomanager of stuur hieronder een berichtje.
Update december 2024
Begin 2024 startten we met vier pilots in Gorinchem, Haarlem, Hilversum en Zuidplas. Deze werden voor de zomer succesvol afgerond, met positieve reacties van de deelnemers.
DigiKlik al in 17 gemeenten
Die succesvolle start is na de zomer opgevolgd. DigiKlik is inmiddels actief in 17 gemeentes. In totaal volgenden 150 mensen de training digitale vaardigheid en we verwachten nog dit jaar met 10 groepen te starten.
Gemeenten die zich snel aanmelden, kunnen gebruik maken van de kosteloos trainingen.
Meteen meer lezen over deze nieuwe training digitale vaardigheid?
Download hier de folder DigiKlik