Inspiratie gemeenten | Samenleven als goede buur

Gemeenten & Professionals, 15 augustus 2024
Leestijd, 2 min.
Contact tussen bestaande en nieuwe inwoners versterkt het begrip onderling. Een succesfactor voor draagvlak die je in Utrecht goed terugziet. Daar combineren ze wonen voor jonge starters met de opvang van asielzoekers en vluchtelingen. VluchtelingenWerk projectleider Conchita Rink vertelt over Plan Einstein.
placeholder

Regelmatig en op verschillende manieren contact hebben, vergroot de kennis van elkaar en smoort vooroordelen in de kiem. Dat laat onderzoek zien. Op dezelfde plek wonen wil echter niet automatisch zeggen dat je vaak contact hebt met je buren. Plan Einstein is daarom meer een community dan alleen een woonplek.

placeholder
Ontmoetingsplek tevens open voor omwonenden

Actief binnen de gemeenschap 

Conchita: ‘Woningzoekende jonge starters die inschrijven, verbinden zich echt aan de community. Ze delen niet alleen de woonplek en enkele faciliteiten. 

Niet iedereen is even actief - jonge mensen hebben een druk leven - maar er gebeurt van alles. Van samen koken, tot filmavondjes voor tienermeiden, helpen in de gezamenlijke moestuin of koffiedrinken met de buurvrouw. Iedereen is op z'n minst een goede buur.'

Draagvlak-tip: Bevorder duurzaam contact gevestigde en nieuwe inwoners

  • Zorg voor regelmatig en gevarieerd contact tussen inwoners. Kennis van elkaar voorkomt vooroordelen.  
  • Vormen van contact zijn dialoog, samen activiteiten ondernemen, events, buddyprojecten, pleingesprekken en burenprojecten.  
  • Kies voor kleine groepen en besloten activiteiten voor een gevoel van gelijkwaardigheid.  
  • Betrek gevestigde en nieuwe inwoners als vrijwilliger.  
  • Stel individuele interesses en talenten voorop. Maak geen onderscheid tussen nieuwe en gevestigde inwoners.   
  • Spreek mensen aan op wat hen bindt (hun rol als ouder, sporter, gemeenschappelijk doel). 

Goed voorbereid 

De jongeren en starters die op de opvanglocatie wonen vormen ook onderling een community. Zij kregen vooraf een training en informatie over bijvoorbeeld asielprocedures.  

Conchita: ‘Als je weet wat er speelt, begrijp je ook de reacties en gedragingen van anderen beter. COA ziet zelf ook dat hier minder incidenten zijn. Plus, deze mix draagt ook bij aan de algehele sfeer. Voor de buurt voelt deze plek niet als locatie voor asielopvang.'

Nieuwsgierig geworden? 

Projectleider Conchita Rink vertelt graag meer over Plan Einstein. Of misschien wil je een keer aanhaken bij een van de vele werkbezoeken voor een kijkje in de keuken. 

Meer informatie en inspiratie