Rellen Den Haag onderstrepen noodzaak veiligheid en bestrijding 'lange arm' Eritrea in Nederland
Eerdere en latere groepen vluchtelingen
De spanningen tussen voor- en tegenstanders van het regime in Eritrea zijn niet nieuw. Dat beide groepen vertegenwoordigd zijn in Nederland riep afgelopen weekend verbazing op. De verklaring hiervoor is dat er sprake is van eerdere en latere groepen Eritreeërs te onderscheiden zijn die om verschillende redenen zijn gevlucht.
De eerste groep is in de jaren '80 en '90 gevlucht voor oorlog en vervolging ten tijde van de onafhankelijkheidsstrijd tegen Ethiopië. Deze groep heeft de gruwelen van het huidige Eritrese regime niet ondervonden, maar had juist hoop op de opbouw van een nieuwe onafhankelijke staat waarin er sprake zou zijn van vrijheid van meningsuiting.
Later kwam een andere groep naar Nederland, namelijk Eritreeërs die vluchtten voor het regime van de Eritrese president Afewerki. Zij ontvluchtten een uitermate gesloten staat met een dictatoriaal regime dat te vergelijken is met Noord-Korea. Omdat het evident is dat zij bij terugkeer gevaar lopen, worden zij in Nederland vrijwel altijd erkend als vluchteling.
Intimidatie en afpersing door 'de lange arm'
Het resultaat is dat er twee groepen in Nederland zijn die allebei een goede reden hadden om te vluchten en voor wie het moeilijk is om samen te leven. Recent gevluchte Eritreeërs voelen zich ook in Nederland vaak niet veilig. Zij kunnen namelijk te maken krijgen met de zogenoemde 'lange arm' van het regime.
Ze worden bijvoorbeeld geïntimideerd en afgeperst met dreigementen. Veel Eritreeërs durven in Nederland daarom niet te praten over de situatie, uit angst voor repercussies voor henzelf of hun familie in Eritrea.
Opstand tegen onveiligheid of actie van het regime?
Het is lastig om te begrijpen wat er afgelopen weekend precies is gebeurd. Het kan gaan om een tegenactie van Eritreeërs die in opstand komen tegen hun onderdrukking in Nederland. En hoogleraar en Eritrea-expert Mirjam van Reisen roept de vraag op of het denkbaar is dat het regime achter de rellen zit. Met mogelijk als doel om Eritrese vluchtelingen in het buitenland een slechte naam te bezorgen, zodat zij kunnen worden teruggestuurd. Dat zou anderen ontmoedigen om Eritrea te ontvluchten.
Rellen zijn een wake-up call
Was het verzet tegen onveiligheid en onderdrukking of een georkestreerde actie door het regime om Eritrese vluchtelingen te ontmoedigen? Ongeacht de reden is het geweld, vooral tegen hulpverleners, niet te rechtvaardigen. Wie vlucht voor oorlog of vervolging moet in Nederland veilig zijn. De rellen in Den Haag bevestigen dat deze veiligheid van groot belang is en dat de ‘lange arm’ van het regime zoveel mogelijk moet worden bestreden.
Help mee en doe een gift!
Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt!