Step Up Fonds van VluchtelingenWerk: zeven organisaties geselecteerd

Nieuws, 11 januari 2024
Leestijd, 5 min.
Voor het Step Up Fonds van VluchtelingenWerk zijn zeven partnerorganisaties geselecteerd in Griekenland, Italië, Polen, Cyprus, Malta en Spanje. Via het fonds − opgericht uit internationale solidariteit − ondersteunt VluchtelingenWerk organisaties over de grens die zich inzetten voor vluchtelingen en mensenrechten. De geselecteerde projecten zijn gericht op het versterken van de slagkracht en het bereik van deze organisaties, die vaak werken aan de grenzen van Europa.
placeholder

De geselecteerde organisaties

De zeven organisaties zijn gekozen vanwege hun enorme inzet om het leven van vluchtelingen te verbeteren en mensenrechtenschendingen te bestrijden. Dit jaar biedt VluchtelingenWerk financiële en praktische steun om de organisaties te helpen versterken en te groeien. De geselecteerde projecten variëren van het ondersteunen en assisteren van begeleide minderjarigen binnen het opvangsysteem in Spanje, het bevorderen van de capaciteit voor trauma-geïnformeerde ondersteuning in Griekenland, het verbeteren van fondsenwerving en communicatiemogelijkheden voor toekomstige duurzaamheid in Cyprus, Polen en Italië, en het opzetten van een systeem voor competentieontwikkeling onder de leiding van de organisatie in Malta.

  • Diaconia Spain is een NGO en sociaal actieplatform met als missie het ondersteunen van kwetsbare mensen, waaronder asielzoekers, vluchtelingen en slachtoffers van mensenhandel. De organisatie verzorgt onderdak, juridische bijstand en integratieondersteuning aan gezinnen en individuen. Verdeeld over 7 regio's en 12 locaties in Spanje heeft Diaconia 500 opvangplaatsen voor asielzoekers en vluchtelingen. 

In haar Step-Up project - 4Children - gaat Diaconia een Actieplan begeleiding kinderen in de opvang ontwikkelen en uitvoeren. Het doel is om het welzijn, de participatie en bescherming van vluchtelingenkinderen binnen het Spaanse opvangsysteem te verbeteren en bij te dragen aan hun groei en veiligheid.  

  • Defence for Children Greece (DCIG) streeft naar een rechtvaardige en goede toekomst voor alle kinderen in Griekenland – waaronder vluchtelingkinderen. DCIG biedt directe juridische hulpverlening en ondersteuning aan kinderen, en hun families, in nood, onder meer door het geven van psychosociale hulp, mentorschap en door begeleiding naar huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs. De organisatie zet zich ook in voor betere bescherming in Griekenland. 

Het Step-Up-project Exelixis is gericht op het verbeteren van hun trauma-sensitieve hulpverlening. Veel van de vluchtelingen die DICG bijstaat, hebben ernstig trauma opgelopen door hun ervaringen in hun thuisland en onderweg. Via het project wordt een trainingscyclus trauma-sensitief werken ontwikkeld en geïmplementeerd, De trainingen zullen staf en sleutelpersonen uit de vluchtelingengemeenschappen in staat stellen om meer rekening te houden met trauma's, en om hertraumatisering te voorkomen. 

  • Caritas Cyprus is een liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor kwetsbare en gemarginaliseerde mensen. 95% van de mensen en gezinnen die de organisatie momenteel bijstaat in Cyprus is vluchteling of asielzoeker. Caritas Cyprus begeleid vluchtelingen en fungeert als een one-stop-shop voor toegang tot informatie over sociale voorzieningen, medische zorg, huisvesting of werk. Caritas levert ook humanitaire hulp: voedsel, medicijnen, luiers en huishoudelijke artikelen.  

Via de Step-Up fonds zal Caritas Cyprus een nieuwe fondsenwerving- en communicatiestrategie uitrollen om de toekomst van de organisatie te waarborgen. Het project omvat een reeks trainingen, het ontwikkelen van een handboek, en het creëren van een betere fondsenwervingsdatabase voor monitoren, rapporteren en storytelling.  

  • Federación Andalucía Acoge (Spanje) is zet zich in voor een inclusieve samenleving met gelijke rechten en kansen voor iedereen in Spanje. In de federatie werken momenteel negen organisaties samen, die met elkaar 21 opvangcentra voor asielzoekers- en vluchtelingen runnen. Elk jaar biedt de organisatie juridische, sociale en integratie ondersteuning aan duizenden mensen in de regio Andalusië en in Melilla. 

De laatste jaren ziet de federatie steeds steeds meer mentale problemen bij de vluchtelingen die ze bijstaan, als gevolg van traumatische ervaringen in het thuisland en onderweg. Hun Step-UP project is daarom gericht op betere ondersteuning voor asielzoekers en vluchtelingen op het gebied van mentale gezondheid; via trainingen en betere interne procedures voor signalering en doorverwijzing, in samenwerking met hun psycholoog. Het project wordt ook gebruikt om informatie te verzamelen om te kunnen lobbyen voor betere publieke voorzieningen voor psychologische ondersteuning. 

  • Fundacja Kocham Dębniki is opgericht begin 2022 door lokale burgers in de Poolse stad Krakau om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen bescherming te vinden in de stad. De organisatie runt een buurtcentrum dat al duizenden vluchtelingen heeft ondersteund in hun basisbehoeften, met psychosociale begeleiding en met kinderopvang. Kocham Dębniki organiseert ook integratie- en taalcursussen, buurtactiviteiten en workshops. 

Met haar Step Up-project wil de nieuwe organisatie zich verder ontwikkelen om ook op de lange termijn ondersteuning te kunnen blijven bieden aan Oekraïense en andere vluchtelingen. De organisatie gaat daarom een communicatie- en fondsenwervingsstrategie ontwikkelen en implementeren om zo beter verhalen te kunnen vertellen uit de gemeenschap en meer financiering binnen te halen. 

  • The Italian Council for Refugees (CIR): Het “Italiaanse Vluchtelingenwerk” is opgericht in 1990 als een onafhankelijke humanitaire organisatie om de rechten van asielzoekers en vluchtelingen die in Italië aankomen te beschermen. De juridische afdeling van CIR biedt juridische ondersteuning aan vluchtelingen en asielzoekers. De sociale afdeling van de organisatie is aanwezig in zes opvangcentra verspreid over het hele land. De afdeling helpt vluchtelingen om toegang te krijgen tot sociale voorzieningen, huisvesting, opleiding en arbeidsbemiddeling. 

De omgeving in Italië ten opzichte van non-profitorganisaties en vluchtelingen is steeds vijandiger geworden, en er ook steeds minder financiering beschikbaar. Daarom is het Step-Up project van CIR 'Growing Up' gericht op het veiligstellen van duurzame en langere termijn financiering. Met behulp van een fondsenwervingsexpert zal er een serie trainingen worden georganiseerd voor staf, en er en nieuw fondsenwervingsplan, en tools worden gemaakt en uitgevoerd. 

  • Spark 15 Malta: is een lokale organisatie voor en van jongeren met een vluchtelingachtergrond. Spark 15 streeft naar een inclusieve, eerlijke en gastvrije samenleving voor vluchtelingen. De Maltese organisatie wordt gerund door vrijwilligers en voert projecten uit op het gebied van belangenbehartiging, sport, sociale evenementen en onderwijs, zoals computerlessen en Engelse taalcursussen. 

Het Step-Up project van Spark 15 is gericht op het creëren van duurzaam en competent leiderschap van de organisatie. Via een reeks train-de-trainer-workshops en een buddy-systeem tussen  oude en nieuwe vrijwilligers, worden vaardigheden en plannen ontwikkeld op het gebied van communicatie, belangenbehartiging, en financieel beheer. Het project stelt Spark 15 instaat om nog beter op te komen voor de rechten en het welzijn van vluchtelingen. 

Help mee en doe nu een gift

Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt.