Eritrea: onderdrukking en eindeloze dienstplicht

Eritrea kent een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld. Kritiek op de regering is verboden en tegenstanders worden gearresteerd. De dienstplicht, in Eritrea een vorm van dwangarbeid, is voor velen een reden om te vluchten. Wat volgt voor Eritrese vluchtelingen is een levensgevaarlijke reis door de woestijn en over zee.
placeholder
Salah Omar / AFP

Waarom vluchten mensen uit Eritrea?

  • Veel mensen ontvluchten Eritrea vanwege de dienstplicht. Deze loopt vaak op tot meer dan tien jaar en is door de VN bestempeld als een vorm van dwangarbeid. Deserteurs en dienstweigeraars worden wreed bestraft en ook hun families lopen gevaar.
  • Eritrea kent geen persvrijheid of vrijheid van meningsuiting. Kritische burgers lopen het risico te worden opgepakt, mishandeld en gemarteld. Onafhankelijke journalisten zijn er niet meer in Eritrea en mensenrechtenonderzoekers mogen het land niet in. Ook religieuze minderheden, zoals Jehova's getuigen, zijn niet veilig in Eritrea.
  • Eritreeërs mogen hun land niet zonder toestemming verlaten. Zij moeten daarvoor een uitreisvisum aanvragen. In de praktijk krijgt echter vrijwel niemand zo’n uitreisvisum, waardoor mensen hun land alleen illegaal kunnen ontvluchten.
placeholder

Eritreeërs in Nederland

Er wonen er in Nederland ruim 26.000 mensen met een Eritrese achtergrond. Een groot deel van hen kwam al in de jaren '80 en '90 naar Nederland en is goed geïntegreerd. Zij hebben het huidige Eritrese regime nooit meegemaakt en ervaren niet dezelfde onderdrukking als de jongere generatie.

Deze generatie vluchtelingen krijgt hier vaak te maken met de lange arm van het Eritrese regime. Zo worden ze geïntimideerd en afgeperst, waardoor ze zich ook in Nederland niet veilig voelen. Soms vinden er ook heftige confrontaties plaats tussen voor- en tegenstanders van het regime.

Lees meer over de lange arm van Eritrea

Ze noemen Eritrea ook wel het "Noord-Korea" van Afrika: het Eritrese regime is levensgevaarlijk. Je leeft, maar het voelt alsof je geen recht hebt op het leven.

Aziz, Eritrees vluchteling

placeholder

Het verhaal van Aziz

'Ze noemen Eritrea ook wel het "Noord-Korea" van Afrika: het Eritrese regime is levensgevaarlijk. Je leeft, maar het voelt alsof je geen recht hebt op het leven. Net als iedereen in Eritrea wist ik dat ik na de middelbare school in militaire dienst zou moeten. Niemand weet echter hoe lang je in dienst blijft, vaak genoeg je hele leven. [...] Net zoals zoveel andere Eritrese jongeren, besloot ik te vluchten.'

Lees het volledige verhaal van Aziz

Cijfers

  • Wereldwijd zijn 559.853 Eritreeërs op de vlucht in 2023 (bron: UNHCR Global Trends).
  • Tussen september 2022 en september 2023 vragen 14.922 Eritreeërs asiel aan in de Europese Unie tussen september 2022 en september 2023 (bron: EUAA).
  • In 2023 vragen 2.350 Eritreeërs asiel aan in Nederland, in 2022 waren dit er 1.935 (bron: IND Asylum Trends).
  • Op 1 januari 2023 wonen er 26.719 mensen met een Eritrese achtergrond in Nederland (bron: CBS).