Terugblik op 2024: Samen sterk in onrustige tijden

Nieuws, 31 maart 2025
Leestijd, 3 min.
Ons jaarverslag 2024 staat nu online! Het was een jaar dat in het teken stond van grote uitdagingen voor asielzoekers en vluchtelingen. De plannen van het nieuwe kabinet zorgden voor veel onzekerheid. Daarom hebben wij ons, samen met duizenden vrijwilligers en medewerkers, onvermoeibaar ingezet om het verschil te maken.
placeholder

Het ‘strengste asielbeleid ooit’. Zo presenteerde het kabinet in september hun plannen. Het zorgde voor grote zorgen bij asielzoekers en vluchtelingen. Onze juridisch en maatschappelijk begeleiders zagen gedurende het jaar de onzekerheid bij cliënten toenemen. 

Juist daarom hebben wij ons onvermoeibaar ingezet om de rechten van vluchtelingen te beschermen. In deze terugblik op 2024 delen we belangrijke ontwikkelingen en resultaten. 

Asielzoekers sneller aan het werk

Een belangrijke stap vooruit was dat asielzoekers in 2024 sneller aan het werk konden. Mede dankzij onze inspanningen heeft de overheid de wachttijd voor een burgerservicenummer (bsn) verkort. Dit betekent dat asielzoekers eerder kunnen beginnen met werken en zo sneller mee kunnen doen in de samenleving. Werk geeft hen niet alleen een inkomen, maar ook structuur en een gevoel van eigenwaarde. 

placeholder

Noodopvang onder druk

Door het tekort aan opvangplekken kwamen nóg meer asielzoekers terecht in noodopvanglocaties. Wij waren daar aanwezig om hen te ondersteunen en om de leefomstandigheden in de gaten te houden. Daarnaast hielpen we bij juridische vragen en gaven we praktische begeleiding. 

Onze impact in cijfers

In 2024: 

  • Begeleidden we 77.400 asielzoekers bij hun asielprocedure. 
  • Ondersteunden we 43.600 vluchtelingen bij hun integratie in hun nieuwe woonplaats. 
  • Hielpen we 5.500 vluchtelingen bij hun gezinsherenigingsaanvraag. 
placeholder

‘Het is mij gelukt, dus jou ook’

‘Hoe krijg ik grip op deze gemeenschap?’, dacht Dani, een jonge Eritrese man, toen hij vanuit het azc naar een nieuwe gemeente verhuisde. Gelukkig kreeg hij begeleiding van vrijwilliger Félicien, die ooit zelf als vluchteling naar Nederland kwam. ‘Het is mij gelukt, dus het lukt jou ook’, vertelde hij Dani. Dit soort begeleiding maakt écht het verschil voor nieuwkomers. 

Lees hun verhaal

Hotel AZC: een inkijkje in de realiteit

Om meer begrip te creëren voor de situatie van asielzoekers, openden we in 2024 het ‘Hotel AZC’. Hier konden bezoekers zelf ervaren hoe het is om in een noodopvang te wonen. Ze gingen in gesprek met vluchtelingen en kregen zo een beter beeld van hun dagelijkse leven. Dit initiatief zorgde voor veel media-aandacht en hielp om meer bewustwording te creëren. 

placeholder

Strijd voor rechten en bewustwording

Naast directe hulp hebben we ons in 2024 ook ingezet voor de rechten van vluchtelingen, zowel in Nederland als daarbuiten. We werkten samen met tientallen organisaties om mensenrechten te beschermen en onterechte deportaties te voorkomen.

Daarnaast spraken we ons uit over de gevolgen van de kabinetsplannen en voerden we actie om het begrip voor vluchtelingen te vergroten. 

placeholder

RefugeeHelp: altijd toegankelijke informatie

Digitale begeleiding wordt een steeds belangrijker onderdeel van onze dienstverlening. Op refugeehelp.nl kunnen asielzoekers en vluchtelingen terecht voor onze digitale spreekuren en relevante informatie in elf verschillende talen. Zo zorgen we ervoor dat vluchtelingen op elk moment, buiten kantooruren en vanaf iedere locatie, toegang hebben tot de informatie die ze nodig hebben. In 2024 bezochten gemiddeld 85.000 unieke bezoekers per maand het platform.  

Meer weten over onze impact in 2024? Lees ons jaarverslag!

Kom ook op voor vluchtelingen

Iedereen verdient een eerlijke behandeling en een veilige plek om te leven. Jouw donatie helpt ons om druk op de politiek te zetten voor een rechtvaardig vluchtelingenbeleid, duidelijke procedures en menswaardige opvang. Kom samen met ons op voor mensen op de vlucht! 

placeholder