Gezinshereniging
Vluchtelingen moeten soms de hartverscheurende keuze maken om gezinsleden tijdelijk achter te laten. Deze dierbaren kunnen later veilig nareizen dankzij het recht op gezinshereniging. Maar hoe werkt dat precies?
'Nareis op nareis op nareis': een schadelijke misvatting
Nederland zouden komen, blijkt uit onderzoek van de IND dat dit beeld niet klopt. Het onderzoek bevestigt wat wij in de praktijk zagen: nareis op nareis komt
nauwelijks voor.
Alles over gezinshereniging
In het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens staat dat iedereen het recht heeft op een gezinsleven. Vluchtelingen hebben dat recht dus ook.
Hoe werkt gezinshereniging?
Na het krijgen van een verblijfsvergunning heeft een statushouder drie maanden de tijd om gezinshereniging aan te vragen. Hij of zij moet dan aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo is gezinshereniging in de basis alleen voor geregistreerde partners of mensen die getrouwd zijn, en voor minderjarige kinderen.
Hoelang duurt het proces van gezinshereniging?
Door achterstanden bij de IND duurt het proces om je gezin hierheen te halen steeds langer. Vanaf het moment van aankomst van een vluchteling kan het op dit moment zelfs drie jaar duren tot gezinsleden naar Nederland mogen komen.
Hoelang mogen familieleden in Nederland blijven?
Familieleden die hierheen komen, krijgen in eerste instantie een tijdelijke verblijfsvergunning voor vijf jaar. Daarna kunnen ze een permanente vergunning aanvragen of een Nederlands paspoort (naturaliseren). Als het in de tussentijd veilig wordt in het land van herkomst, trekt de IND de verblijfsvergunning in. Dat kan ook gebeuren als de familieband wordt verbroken, bijvoorbeeld door een scheiding.
Eindelijk herenigd
Titi vluchtte noodgedwongen uit Eritrea, waarna ze 3,5 jaar gescheiden van haar kinderen leefde. In die tijd woonde Titi in Nederland en haar kinderen in Afrika. In deze video zie je hoe Titi op Schiphol na een lange tijd weer herenigd wordt met haar kinderen.
Belangrijke cijfers
gezinsleden per vluchteling
Per vluchteling volgen er gemiddeld 0,4 gezinsleden. (Bron: CBS)
nareizigers
In 2022 kwamen er 10.925 mensen op basis van gezinshereniging naar Nederland. (Bron: CBS)
van de nareizigers waren nog kind
Van die 10.925 mensen, waren er 5.655 minderjarig. Dat is dus iets meer dan de helft. (Bron: CBS)
Zolang iemands naaste familie nog gevaar loopt, is het onmogelijk voor een vluchteling om een nieuw leven op te bouwen. Gezinshereniging is daarom essentieel en niet voor niets een recht.
Ons volledige standpuntMontaser is herenigd met zijn gezin uit Gaza
Gaza. Dagelijks vielen er bommen in het gebied en was Montaser in afwachting van een beslissing van de IND of zijn gezin naar Nederland mocht komen. Een
ontzettend stressvolle situatie waar geen tijd te verliezen was.
Veelgestelde vragen over gezinshereniging
Goed om te weten over gezinshereniging.
Onze steun bij gezinshereniging
De gezinsherenigingsprocedure kan jaren duren. Vluchtelingen krijgen hierbij geen hulp van een advocaat. Gelukkig staan onze vrijwilligers klaar om te helpen.
Praktische hulp
Van uitleg geven tot aan contact houden met de IND: onze vrijwilligers bieden praktische hulp aan vluchtelingen die hun gezinsleden dolgraag weer in de armen willen sluiten.
Het VluchtelingenFonds
Voor vluchtelingen kunnen hoge ticketkosten om hun familie naar Nederland te krijgen een enorme financiële last vormen. Als ze dit niet kunnen betalen, kunnen ze een aanvraag doen bij het VluchtelingenFonds.