Opvang asielzoekers
Hoe is de opvang van asielzoekers geregeld in Nederland? En waar gaat het mis? We duiken in de feiten, cijfers en verhalen.
Wat is er aan de hand?
Er is een opvangcrisis in Nederland. Er zijn meer én betere opvangplekken nodig. Maar waar dan? Op die vraag kwam steeds geen antwoord. De Spreidingswet moet voor verandering gaan zorgen.
De Spreidingswet werkt: provincies hard aan de slag
Toch wil het kabinet de wet afschaffen. Onbegrijpelijk, vinden wij. Waarom is de Spreidingswet zo cruciaal?
Alles over de opvang van asielzoekers
Tijdens de asielprocedure verblijven asielzoekers in een asielzoekerscentrum. Die procedure kan heel lang duren; soms wel anderhalf jaar. Als er geen ruimte is in de azc’s, worden vluchtelingen opgevangen in de noodopvang. Dat zijn heel eenvoudige plekken met weinig faciliteiten en amper privacy. Die plekken zijn meestal tijdelijk. Daardoor moeten sommige vluchtelingen vaak verhuizen.
Hoe is de opvang in Nederland geregeld?
Wie asiel aanvraagt in Nederland, moet zich melden bij een aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daarna worden asielzoekers opgevangen in een centrale ontvangstlocatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
Wat is het verschil tussen een azc en noodopvang?
Asielzoekers worden in een asielzoekerscentrum opgevangen. Dit is vaak een vaste locatie. Omdat er niet genoeg plekken zijn in de reguliere azc's, worden mensen opgevangen in de noodopvang. Dit zijn vaak grote, tijdelijke locaties met minder voorzieningen zoals evenementenhallen.
Wie is verantwoordelijk voor de opvang?
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers. Dit is een organisatie die werkt voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het COA werkt onder andere samen met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en gemeenten.
Hoe zit het met vluchtelingen uit Oekraïne?
De opvang van vluchtelingen uit Oekraïne is anders geregeld in Nederland. Inmiddels verblijven ongeveer 100.000 Oekraïners, in gemeentelijke opvanglocaties, gastgezinnen en andere plekken. Anders dan asielzoekers worden Oekraïners niet opgevangen in azc's.
Onder de loep: opvang in Nederland
De azc’s zitten vol en er is een tekort aan noodopvangplekken. Maar hoe komt dat eigenlijk? Komen er teveel vluchtelingen naar Nederland? In onze videoserie ‘Onder de Loep’ leggen we vluchtelingenthema’s onder het vergrootglas. In deze aflevering praten we met verschillende experts en gaan we op bezoek bij een azc in Utrecht.
Belangrijke cijfers
van de vluchtelingen wordt opgevangen door Nederland
Nederland vangt 0,7% van alle vluchtelingen wereldwijd op. De top 3 is voor Turkije (12,1%), Iran (11,6%) en Duitsland (7,1%). (Bron: UNHCR)
van de migranten is asielzoeker
Van alle migranten die naar Nederland komen, is slechts 11% asielzoeker. Veruit de meeste mensen komen naar Nederland voor studie, werk of de liefde. (Bron: CBS)
per 1.000 inwoners
Nederland ontving in 2022 twee asielverzoeken per 1.000 inwoners. Dat aantal zit precies op het Europees gemiddelde. Nederland staat daarmee op de dertiende plek van alle EU-lidstaten. (Bron: CBS)
Vang asielzoekers op bij een kleinschalige plek, waar ze gedurende hun procedure kunnen blijven, zodat ze niet telkens hoeven te verhuizen. Zo kunnen asielzoekers ook sneller meedoen aan de maatschappij.
Ons volledige standpunt‘Ik zie hun ogen doffer worden’
op asielzoekers. 'Door de eindeloze onzekerheid beginnen ze de moed te verliezen.'
Veelgestelde vragen over opvang
Goed om te weten over de opvang van asielzoekers.
Onze steun in de opvang
Zodra vluchtelingen in Nederland asiel aanvragen, staan onze vrijwilligers in de opvang voor hen klaar. Ze geven voorlichting, leggen uit hoe de asielprocedure verloopt, signaleren problemen en werken waar mogelijk aan oplossingen.
Zelfvertrouwen voor vluchtelingkinderen
Duizenden vluchtelingkinderen groeien op in azc’s en noodopvanglocaties. Deze kinderen zijn zich vaak erg bewust van hun onzekere situatie en hebben zorgen. In het project Time4You laten we deze kinderen weer sterk in hun schoenen staan.
Juridische begeleiding asielprocedure
Onze vrijwilligers en medewerkers bieden juridische ondersteuning in alle opvanglocaties. Ze geven voorlichting en leggen de asielprocedure uit. Zo staan vluchtelingen er niet alleen voor staan bij het aanvragen van asiel of gezinshereniging.