Migratiedeals
Geen enkel Europees land kan alle vluchtelingen opvangen. Hoe werken landen samen binnen én buiten Europa? We leggen uit hoe het zit.
Wat is er aan de hand?
Momenteel stuiten vluchtelingen bij de grenzen van Europa te vaak op een onmenselijke behandeling. Gesloten grenzen, grensgeweld en illegale pushbacks zijn aan de orde van de dag. Of bootvluchtelingen verdrinken als ze de overtocht naar Europa maken. Niemand wil dat dit het lot is van vluchtelingen.
Dit is waarom het Europees migratiepact niks oplost
kinderen gevangenzetten aan de grens van Europa.
Belangrijke cijfers over migratie
wordt opgevangen in de regio
De meeste vluchtelingen blijven in hun eigen land. Van de vluchtelingen die buitenlandse bescherming nodig hebben, wordt 70% opgevangen in een buurland. (Bron: UNHCR)
vluchtelingen kwamen over zee
Voor zover bekend, maakten 159.500 vluchtelingen in 2022 de gevaarlijke oversteek naar Europa via zee. (Bron: UNHCR)
overleefden de oversteek niet
Van de 159.500 vluchtelingen die in 2022 de oversteek hebben gemaakt, hebben ruim 3.000 de tocht niet overleefd. (Bron: UNHCR)
Europa moet zorgen voor veilige vluchtroutes en een eerlijke verdeling van vluchtelingen, zodat niet één land alle lasten draagt. Afspraken met andere landen kunnen goed werken, maar alleen als de mensenrechten en veiligheid gewaarborgd zijn.
Ons volledige standpuntPushbacks in Europa: 'Ze schoten expres rond onze voeten en hoofden'
in ieder Europees land bruut geweerd.
Veelgestelde vragen over migratiedeals
Goed om te weten over migratiedeals die de EU heeft gesloten.
Onze steun Internationaal
We zetten ons ook internationaal in voor de opvang, bescherming en integratie van vluchtelingen.
Internationale belangenbehartiging
Vluchtelingen en asielzoekers worden steeds vaker buiten én binnen de Europese grenzen inhumaan behandeld. Het asiel- en vluchtelingenbeleid wordt steeds meer in Brussel bepaald, in plaats van in Den Haag. Daarom richten we ons met onze belangenbehartiging niet alleen op Nederland, maar ook op Europese beleidsmakers.
Europese partners steunen
We ondersteunen organisaties over de grens die zich inzetten om vluchtelingen aan de grenzen van Europa en op Curaçao bij te staan. Zij maken het verschil voor vluchtelingen, asielzoekers en hulpverleners. Via het Step Up Fonds bieden we financiële en praktische steun om de organisaties te versterken en te groeien.