Werken
Vrijwel iedereen vindt het belangrijk dat vluchtelingen snel integreren en starten met werken. Dat komt goed uit: de meeste vluchtelingen staan te popelen om aan de slag te gaan. Wat zijn de voorwaarden voor vluchtelingen om te mogen werken? Wij leggen het aan je uit.
Wat is er aan de hand?
Asielzoekers lopen in hun zoektocht naar werk vaak tegen praktische problemen aan. Ze hebben een BSN-nummer nodig om een bankrekening te kunnen openen. Maar om een BSN-nummer te krijgen, moet je je eerst inschrijven in een zogeheten BRP-straat. En dat inschrijven duurt door achterstanden erg lang.
Werkende asielzoeker levert ook winst op voor werkgevers en Nederlandse samenleving
zou over een periode van tien jaar bijna 2 miljard euro aan extra welvaart opleveren.
Alles over werken
Vluchtelingen mogen werken, maar wel onder bepaalde voorwaarden. De voorwaarden zijn verschillend voor vluchtelingen zonder verblijfsvergunning (asielzoekers), vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders) en voor vluchtelingen uit Oekraïne.
Mogen vluchtelingen direct na aankomst in Nederland aan de slag?
Dat verschilt. Vluchtelingen uit Oekraïne wel. Maar vluchtelingen die in de asielprocedure zitten, mogen pas na zes maanden aan de slag. De werkgever moet dan eerst een zogeheten tewerkstellingsvergunning aanvragen bij het UWV. Statushouders hebben die tewerkstellingsvergunning niet nodig.
Kúnnen vluchtelingen ook werken?
Vluchtelingen hebben een BSN-nummer nodig om een bankrekening te kunnen openen. Om een BSN-nummer te krijgen, moeten zij zich inschrijven in een zogenaamde BRP-straat. Dat inschrijven duurt door achterstanden erg lang. Gelukkig kunnen asielzoekers en statushouders voorrang krijgen via het COA als de werkgever een tewerkstellingsvergunning heeft aangevraagd. Een andere belemmering, is dat asielzoekers door een tekort aan opvangplekken vaak moeten verhuizen, waardoor ze opeens verder van hun werkplek vandaan wonen.
Onder de loep: vluchtelingen en werken
Werken is belangrijk voor de integratie van vluchtelingen. Maar mogen alle vluchtelingen zomaar aan de slag? Wat zijn de regels? We leggen uit hoe het zit in deze aflevering.
Belangrijke cijfers
statushouders aan het werk
Van de asielzoekers die in 2014 een verblijfsvergunning kregen, had 45% in de loop van 2022 een baan. Voor statushouders uit 2019 geldt een percentage van bijna 20%. Het aandeel statushouders met een baan neemt toe naarmate zij langer in Nederland zijn. (Bron: CBS)
arbeidsmigranten
Van alle migranten die jaarlijks naar Nederland komen, is maar 11% asielzoeker. Veruit de meeste mensen komen hier voor liefde, studie of voor werk. In 2022 was het percentage arbeidsmigranten (van buiten de EU) 12,6%.(Bron: CBS)
Eritreeërs
Van alle statushouders hebben Eritreeërs het vaakst betaald werk. Na zevenenhalf jaar had in 2022 iets meer dan 60 procent van deze groep een baan (CBS).
Een baan zorgt ervoor dat asielzoekers kunnen bouwen aan een zelfstandige toekomst en versnelt de integratie. Daarom moeten ze toegang krijgen tot werk en barrières die dit verhinderen worden weggenomen.
Stap voor stap de arbeidsmarkt op: Bekir en Betül willen weer aan de slag als leraar
hulp van VluchtelingenWerk werken aan hun droom: opnieuw aan de slag als leraar.
Veelgestelde vragen over werk
Goed om te weten over asielzoekers en vluchtelingen en werk.
Onze steun bij werk
Een baan zorgt ervoor dat vluchtelingen kunnen bouwen aan een zelfstandige toekomst en versnelt de integratie. Daarom zetten we ons in om de kansen van vluchtelingen op de arbeidsmarkt te vergroten, bemiddelen we tussen werkgevers en vluchtelingen en proberen we belemmeringen weg te nemen.
Begeleiding naar een baan
Vluchtelingen willen niets liever dan aan de slag. Onze vrijwillige, getrainde arbeidscoaches begeleiden vluchtelingen naar een geschikte baan, opleiding, stageplaats of vrijwilligerswerk.
Hulp bij het vinden van werk
Op ons banenplatform RefugeeWork koppelen we vluchtelingen en werkgevers aan elkaar. Vluchtelingen kunnen op dat platform in hun eigen taal een baan zoeken.