placeholder

Asiel

Asiel. Een veelbesproken thema in de samenleving en de politiek. Maar hoe verloopt de asielprocedure eigenlijk in Nederland? En wat zijn de regels? We leggen uit hoe het zit.  

Wat is er aan de hand?

Al jaren hebben we in Nederland te maken met lange wachttijden in de asielprocedure. Zo kan een asielaanvraag inmiddels al oplopen tot bijna twee jaar. Hierdoor staat het leven van vluchtelingen die in Nederland bescherming vragen ongelooflijk lang in de wacht. 

placeholder

Asieldeal: dit is waarom strenge maatregelen niks oplossen voor vluchteling én samenleving

De nieuwe asielplannen zijn bekend. Drie redenen waarom dit ‘strengste asielbeleid ooit’ voor niemand een oplossing is....

Explainer: Het aantal asielzoekers voorspellen? Dat werkt niet!

Het tekort aan opvangplekken komt onder andere doordat er te weinig geld beschikbaar is voor de opvang. En dát komt weer door verkeerde voorspellingen over hoeveel asielzoekers er ieder jaar naar Nederland komen. We leggen uit waarom gluren in een glazen bol een superslecht idee is.  

Belangrijke cijfers over asiel

placeholder
15.851

 

mensen vroegen in 2023 voor het eerst asiel aan in Nederland

placeholder
5.898

 

mensen ontvingen in 2023 een verblijfsvergunning

placeholder
18.764

 

mensen wachten in oktober 2024 op behandeling van hun eerste asielaanvraag.

Ons standpunt over asiel

De asielprocedure moet eerlijk, snel én menselijk zijn. Met rigide termijnen, zeer strenge interpretatie van wet- en regelgeving en een torenhoge bewijslast wordt steeds vaker het onmogelijke gevraagd van asielzoekers.

Ons volledige standpunt
placeholder

Leven in de opvang als asielzoeker: ‘Samenwerken geeft mij hoop’

De 32-jarige Anas uit Syrië woont tijdelijk in het azc in Baexem. Hij vertelt hoe hij zijn verblijf in een azc ervaart. ‘Ik houd ervan voor iets te zorgen.’ ...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met onze maandelijke nieuwsbrief.

Veelgestelde vragen over asiel in Nederland

Nee, het asielbeleid in Nederland is niet soepeler. De criteria om asiel te krijgen zijn in Nederland grotendeels hetzelfde als in de rest van Europa. Dat komt omdat hierover onderling afspraken zijn gemaakt. Wel hebben landen binnen die afspraken de ruimte om eigen keuzes te maken.  

Helaas zijn er Europese landen die vluchtelingen (vaak met veel geweld) weren aan de grens. Deze zogenaamde ‘pushbacks’ zijn echter illegaal, en staan los van het asielbeleid.  

Onze steun tijdens de asielprocedure

Onze thema's

placeholder

Opvang asielzoekers

placeholder

Wonen

placeholder

Werken

placeholder

Gezinshereniging